17 Mayıs 2022 08:32

KESK: Sağlık hakkımız için Beyaz Miting'de buluşalım

"Hem en temel hakkımız olan sağlık ve sosyal hizmet hakkına sahip çıkmak hem de bu hakkımız için gece gündüz demeden ter döken sağlık emekçileri ile omuz omuza vermek için Beyaz Miting'de buluşalım."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK, sağlık meslek örgütlerinin 29 Mayıs'ta yapacağı mitinge çağrıda bulunmak amacıyla basın toplantısı gerçekleştirdi. Sadece sağlık emekçilerinin değil, halkın sağlık hakkının yanında olmanın görev ve sorumluluğu ile her tür katkıyı sunaklarını ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik,  “Hem en temel hakkımız olan sağlık ve sosyal hizmet hakkına sahip çıkmak hem de bu hakkımız için gece gündüz demeden ter döken sağlık emekçileri ile omuz omuza vermek için 29 Mayıs Beyaz Mitingde buluşalım. Beyaz mitinge renklerimizi katalım” dedi.

Eğitim Sen Genel Merkezinde yapılan açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik,  hayat pahalılığından iç ve dış politikaya, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasından yargının siyasal iktidarın sopasına dönüştürülmesine kadar uzanan çoklu krizin faturasını emeğin tüm bileşenlerine ve halka kesildiğini belirtti. Sağlık bütçelerinden ilaç şirketlerine, özel hastanelere, taşeron şirketlere aktarılan aslan payının gittikçe büyüdüğüne dikkat çeken Bozgeyik, “Buna karşın zorunlu GSS ile halkın sırtına ilave bir sağlık vergisi yüklenmiştir. Tedavinin her aşamasında cepten ödemenin önü açılmış,  sağlık hak olmaktan tamamen çıkarılmış, ‘satın alınan bir hizmete’ dönüştürülmüştür. ‘Sağlıkta dönüşüm programı’ sadece hastaları, vatandaşları değil;  sağlık emekçilerini de vurmuştur. Sağlık emekçilerinin çalışma yaşamı güvencesizlik, esnek-kuralsız çalışma, performans, atanma baskısı,  her gün tırmanan şiddet ile alt üst edilmiştir” dedi.

"SAĞLIK ÇALIŞANINA AÇLIK SINIRINA YAKIN ÜCRETLER REVA GÖRÜLÜYOR"

Sağlık çalışanlarının iş yükünün özellikle pandemi dönemindeki özverili çalışmaları katlandığını ifade eden Bozgeyik, “Bu dönemde sağlık emekçilerine toplumdan alkış isteyen, hakkınızı ödeyemeyiz diyen Sağlık Bakanlığı tam da dediğini yapmış, sağlık emekçilerinin hakkını ödememiştir. Sağlık emekçilerinin ne özlük haklarında bir iyileşme yapılmış ne de dönüşüm programının en önemli eseri olan sağlıkta şiddeti ortadan kaldırmaya dönük önlemler alınmıştır. Yüz binlerce sağlık çalışanına yoksulluk sınırına uzak, açlık sınırına yakın maaşlar-ücretler reva görülmüştür. Daha iyi çalışma koşulları için yurtdışına gitmek zorunda kalan veya özel sektöre geçen hekimler bizzat ülkenin Cumhurbaşkanı tarafından "gidiyorlarsa gitsinler" denilerek tehdit edilmiştir” diye konuştu.

"MEVCUT SİSTEMDE HER GÜN SAĞLIĞIMIZI KAYBEDİYORUZ"

Sağlık alanında örgütlü  sendika, oda ve derneklerin halka “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin” adını verdikleri Beyaz Mitinge katılım çağrısı yaptığını belirten Bozgeyik şöyle konuştu: “29 Mayıs Beyaz Mitingi’nin örgütleyicisi, çağrıcısı sağlık alanındaki sendika, oda ve derneklerdir. Ama onların da dediği gibi ‘Sağlık Hepimizin’ dir. Çünkü Bugün geldiğimiz noktada gerçek bir sosyal güvenlik sisteminde mükellef olmamaları gereken en yoksul kesimler elektrik, su faturası öder gibi GSS primi ödemeye zorlanmaktadır. Hastane kapısında, koridorunda kuyruk dönemi bitti dediler. O kuyruklar görünür kuyruklardı. Bugün ise hepimizin payına telefon başındaki sanal kuyruklar düşüyor. Bu sanal kuyruklarda üç aydan önce randevu alamıyoruz. Aylarca ameliyat sırası bekliyoruz. Aylar sonrasında randevu alabildiğimizde ise derdimizi bile anlatmaya yetmeyen üç, beş dakikalık muayenelerle geçiştiriliyoruz.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmayan ilaç listeleri uzayıp gidiyor. Bedelinin tamamının cepten ödeyerek aldığımız ilaçlar artıyor. Her geçen gün artan katkı-katılım farkları ödüyoruz. ‘Fark ücreti’, ‘ilave ücret’ adına cebimizden çıkan ödemeler artmaya devam ediyor.  Tamamlayıcı sigortaya (özel sigorta) geçmeye zorlanıyoruz. Özel sigorta yaşımıza, cinsiyetimize ve hastalığa sahip olmamıza bakıyor, ona göre primleri yükseltiyor. Yüksek primi versek dahi her hizmeti alamıyoruz.Kısacası sağlık alanında halkı koruyan değil, hastalık üreten, daha fazla hasta ve hastalık ile kar etmeyi hedefleyen mevcut sistemde hepimiz her gün sağlığımızı, esenliğimizi daha fazla kaybediyoruz.”

"BEYAZ MİTİNGDE BULUŞALIM"

KESK VE KESK’e bağlı sendikaların salanında örgütlü sendika, oda ve derneklerin 29 Mayıs’ta düzenleyecekleri Beyaz Mitingi desteklediklerini ifade eden Bozgeyik, “Sadece sağlık emekçilerinin değil, halkın sağlık hakkının yanında olmanın görev ve sorumluluğu ile mitinge elimizden gelen her tür katkıyı sunacağız. Buradan sağlık ve sosyal hizmet hakkı ortadan kaldırılan tüm vatandaşlara sesleniyoruz. Hem en temel hakkımız olan sağlık ve sosyal hizmet hakkına sahip çıkmak hem de bu hakkımız için gece gündüz demeden ter döken sağlık emekçileri ile omuz omuza vermek için 29 Mayıs Beyaz Mitingde buluşalım. Beyaz mitinge renklerimizi katalım” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"SADAT’ın demirbaş listesinde silah ve mühimmat var mı?"

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de öğrenci toplulukları, etkinliklerine engel çıkarılmasına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...