06 Mayıs 2022 10:05
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mayıs 2022 02:01

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idamlarının 50. yıl dönümünde anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 50. Yılında birçok il ve ilçede gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 50. yılında birçok ilde anıldı. Emek Gençliği’nin çağrısıyla yapılan anmalarda, tek adam yönetiminin ekonomi ve savaş politikalarına tepki ön plandaydı. Anmalarda birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

İSTANBUL'DA 6. FİLO'NUN DENİZE DÖKÜLDÜĞÜ DOLMABAHÇE'DE ANILDILAR

İstanbul’daki anmanın adresi, 1968 yılının Temmuz’unda 6. Filo’nun denize döküldüğü yer olan Dolmabahçe’ydi. Emek Gençliği’nin çağrısı ile Taksim AKM önünde bir araya gelen yüzlerce genç buradan Dolmabahçe’ye yürüdü.

“Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6 Filoyu unutmayın”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atarak yürüyüşe başlayan gençler, 6. Filo’nun denize döküldüğü Dolmabahçe sahili göründüğünde ellerinde meşalelerle koşmaya başladı.

Dolmabahçe’de 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma programında, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilmeden önce ailelerine yazdıkları mektuplar okundu.

Mektupların ardından Emek Gençliği Korosu devrim marşları söyledi.

Anmada açıklamayı okuyan Emek Gençliği MYK Üyesi Zehra Özöcal, "Geleceğimiz, bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesindedir demeye devam edeceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA'DA MEZARLARI BAŞINDA ANILDILAR

THKO kurucu önderleri Denizler, idamlarının 50. yıldönümünde mezarları başında "Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm" şiarıyla anıldılar.

Halkların eşitlik ve kardeşlik mücadelesini savunmayanların Denizleri anlayamayacağını belirten Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, tek adam yönetiminin mutlaka yenileceğini söyledi.

Gençler "Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için yarın değil şimdi, yalnız değil hep beraber mücadeleye" diyerek Denizlere mücadele sözü verdi. (Ankara/EVRENSEL)


ANKARA YENİMAHALLE | EMEP GENEL BAŞKANI ERCÜMENT AKDENİZ: ONLARDAN ALDIĞIMIZ MİRASI TAŞIYIP GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ

Emek Partisi Yenimahalle İlçe Örgütü,  Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarının 50. yılında anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte konuşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “ANAP gibi DYP gibi diğerleri gibi gidecek, tarihin çöplüğüne gömülecekler. Ama yerine ne gelecek, bunu konuşmalıyız. Bunun yerine önerilen güçlendirilmiş parlementer sistemi de biz gördük. Denizleri idam eden oylamaya kalkan eller o parlamentodaydı. Buradan çıkış yeni bir yönetim şekli. Denizlerin gösterdiği halk yönetimi" dedi.

Akdeniz, karşı devrim ve devrim mücadelesinin Türkiye'de hiç bitmediğini ifade ederek, “80’li yıllarda o koca ANAP iktidarının, işçi eylemleriyle nasıl gittiğini biliyoruz. Tansu Çiller iktidarının yine işçi eylemleriyle nasıl gittiğini gördük. DYP-MHP-ANAP koalisyonunun büyük işçi mitingleri, eylemleriyle nasıl savrulup gittiklerini gördük. Elbette bu hareketlerin karşısında karşı devrim de boş durmadı. 12 Mart darbesinden sonra TÜSİAD'ın kurulması boşa değildi. 12 Eylül darbesinden sonra dönemin TÜSİAD Başkanı'nın ‘Hep işçiler güldü, artık biraz da patronlar gülsün' demesi boşa değildi. Yine 12 Eylül sonrası hemen sendikaların kapanması da aynı şekilde boşa değildi. Bu darbeler, bu idamlar bu katliamlar hep bir sınıfın menfaati içindi. Denizlerin denize döktükleri 6. Filo'nun önünde secdeye duranlar şimdi memleketi yönetiyorlar. Eğer o secde edenler değil Denizler kazanmış olsaydı nasıl bir dünyada yaşadığımızı düşünmek çok önemli” dedi.

Var olan iktidarın da gideceğine dikkat çeken Akdeniz, “Buradan çıkış yeni bir yönetim şekli. Denizlerin gösterdiği halk yönetimi. İşçi ve emekçi cumhuriyeti. Temsili parlamento değil kurucu meclis. Bütün halkın katıldığı demokratik anayasa. Patron değil işçi örgütlerinin meclisi. 4 yılda bir temsili seçimlerle, yeni seçim yasasıyla, faşist ideolojiler parlatılırken, sözde muhalefet sırtını yine patronlara dayarken nasıl olacak? İşte Deniz, 'Bağımsızlık' derken bunu söylüyor. Sermayeden bağımsız, emperyalistlerden bağımsız, patron hükümetlerinden bağımsız. Anmalarla, sevgi, gösteriyle, ağlamalarla bir yere kadar. Denizleri anmak için onlardan aldığımız mirası ileri taşıyıp gerçekleştirmeliyiz. Önümüze çıkan her engeli aşacak, halk iktidarının sosyalizmin inşasını gerçekleştireceğiz" dedi.

"MÜCADELE EDENLERİN KOLEKTİF HAZİNESİNİN KARŞILIĞI EMEK GENÇLİĞİDİR"

Akdeniz'in ardından konuşan Emek Gençliği üyesi şunları söyledi:

“Dünyada '68 hareketi biterken Türkiye'de darbeye rağmen birkaç ay sonrasında tekrar halk hareketi büyümüştür. Partili bir mücadelenin yolu açılmış, Denizler bitmeyen kavganın, henüz gelmeyen zaferin militanları olarak sahnede yerini almışlardır. Bıraktıkları mücadele, genç komünist Erdallardan İmranlara Şebnemlerden Ali Denizlere yol alır. İşte tüm bu birikim, tüm bu mücadele tarihi Emek Gençliğinde bugün yer alır. Mücadele edenlerin kolektif hazinesinin karşılığı bugün Emek Gençliğidir. Tek adam iktidarının, kapitalistlerin, bezirganların ablukası karşısında sınıflardan, atölyelere, sokaklara bu mücadeleyi büyütenlerin elindedir. Genç komünistler, 50 yıldır aldığı birikimle zafere yürünen yolun parkelerini döşüyor. Zafer bizim olduğunda, ürettiklerimiz bizim olduğunda, bu zaferin hizmetkârları Denizler de bu inşanın temeli olacaklar.”

Etkinlik sahne alan saz ekibinin eserleriyle sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

İZMİR

68 Kuşağı devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilmelerinin 50. yıl dönümünde İzmir’de anıldı.

Emek Gençliği ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi.

(İzmir/EVRENSEL)


BURSA

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 50. Yılında Bursa’da anıldı.

Türkiye Devrimci Gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 50’nci yıl dönümünde Üç Fidan parkında tutulan şafak nöbetiyle anıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın anıtlarına karanfiller bırakıldı.

68’liler Platformu Sözcüsü Betül Kuyucu, üç fidanın eşit ve adaletli bir dünya için mücadele ettiğini ve onların mücadelesinin her zaman devam edeceğini söyledi.

Dün de yine Bursa'da 3 devrimcininin idamlarının 50. yılı dolayısıyla Gençlik Örgütleri, 68’liler Bursa Platformu, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi tarafından etkinlik düzenlenmişti. (Bursa/EVRENSEL)


DENİZLER DİYARBAKIR’DA ANILDI: BİJÎ ŞOREŞ Û SOSYALÎZM

68 Kuşağı devrimci önderleri Denizler, idamlarının 50. yıldönümünde Diyarbakır’da da anıldı. Emek Gençliği, HDP Gençlik Meclisi ve TİP’li öğrenciler tarafından Sanat Sokağı’nda yapılması planlanan basın açıklaması, sağanak yağış nedeniyle EMEP Diyarbakır İl bürosunda yapıldı.

“Meşa bêdawî di rêya serxwebûn, demokrasî û sosyalîzmê de, Bijî Şoreş û Sosyalîzm” sloganı ile gerçekleştirilen açıklamayı gençlik örgütleri adına Emek Gençliği üyesi Nurgül Deniz okudu.

Deniz, açıklamaya geçtiğimiz gün HDP’ye yönelik gerçekleştirilen provokasyon karşısında Emek Gençliği ve TİP’li öğrenciler olarak HDP’nin yanında olduklarını belirterek başladı.

Mayıs ayında devrim, sosyalizm ve demokrasi mücadelesinde bir çok kayıp verildiğini ve onların mücadelesini yaşayacaklarını belirten Deniz, “İdamlarının üzerinden tam 50 yıl geçti. Onlar onbinlerin katılacağı etkinliklerle ilk günkü gibi anılıyorlar. Çünkü eşit, özgür bir gelecek ve sınıfsız, sömürüsüz dünya özlemi her daim canlı ve güncel” dedi.

“İŞ, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDE YAŞIYORLAR”

Denizlerin tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye mücadelesinin sembolü olduklarına dikkat çeken Deniz, “İdama yürürken “Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye”, “Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının Bağımsızlık Mücadelesi”, “Kahrolsun Emperyalizm” dediler. Onlar bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelemizde yaşıyorlar. Bugün milyonlarca yurttaşın iradesi ile seçilmiş belediye başkanlarının yerine atanan kayyumlara karşı gelerek yaşıyorlar. Sınır ötesi operasyonlarına karşı ülkede ve bölgede barış diyenlerin mücadelesinde yaşıyorlar. Kürt sorunun, tam hak eşitliği temelinde barışçıl çözümü mücadelesinde yaşıyorlar. Onları idam edenler hatırlanmazken, Denizler yeni doğan yüz binlerce çocuğun isminde, gençliğin gelecek mücadelesinde, işçi sınıfının iş, barış, özgürlük mücadelesinde yaşıyorlar, yaşamaya devam edecekler” ifadelerini kullandı.

“DENİZLER HALKTIR”

Denizlerin 8 Mart’ta alana çıkan kadınların isyanında, Newroz meydanlarındaki özgürlük haykırışında, 1 Mayıs’ta meydanlara dökülen yüzbinlerin sıkılı yumruklarında yaşamaya devam ettiğine vurgu yapan Deniz, “Denizler grev ve işçi direnişlerinde, köylü mitinglerinde, Gezi’de milyonların yüreğinde, öğrenci eylemlerinde, akademisyenlerin zulme karşı direnişindedir. Denizler halktır ve onları kimse halktan koparamaz” dedi.

“GÜN, MÜCADELEYİ YÜKSELTME GÜNÜDÜR”

Dünya ve Türkiye pandemi, ekonomik kriz ve emperyalist savaş kıskacına girerken kapitalizmin halklara daha fazla acı reçete, daha fazla kan ve gözyaşını reva gördüğünü söyleyen Deniz, “Emperyalizm tüm gerici değerleri göreve çağırırken, bizler dünyanın işçileri, emekçileri ve ezilen halkları olarak tüm devrimci değerleri yeniden kuşanmak zorundayız. Devrimci tarihimizin kilometre taşlarından olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan bu mücadelede her daim bizlere güç verecektir. Gün emperyalizme ve tek adam yönetimine karşı birleşik emek cephesini ve demokrasi güçlerinin birliğini sağlama günüdür. Gün, restorasyoncu hayallere kapılmadan, halkın gerçek egemenliğine dayanan demokratik bir anayasa ve kurucu bir meclis için devrimci demokratik mücadeleyi yükseltme günüdür” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


ADANA'DA BAĞIMSIZLIK, DEMOKRASİ VE SOSYALİZM MÜCADELESİNE ÇAĞRI

Adana'da Emek Gençliği, Türkiye Komünist Gençliği, CHP Gençlik Kolları, TİP’li Öğrenciler, TKH Gençliği, Özgürlükçü Genç ve Sol Genç’in çağrısı ile Baraj Yolu Gençlik Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar, Denizleri andı. 

Fotoğraf ve resim sergisi ile şiir dinletisinin olduğu etkinlikte Denizler’in son sözleri okundu. Etkinlikte gençlerin yanı sıra her yaştan yurttaş yer aldı.

Ortak basın açıklamasını Mert Akyıldız okudu. Geleceksizlik ve eşitsizliğin karşısında “Üç Fidan”ın açtığı yoldan gittiklerini ifade eden Akyıldız, kapitalistin vergi borcu silinirken, emekçilerin yoksulluk ve zamlarla boğuştuğunu, gençliğin eğitime değil, patrona kâr sağlayacak ucuz iş gücü pazarına yollandığını belirterek gençliği sorunları etrafında yan yana gelmeye ve parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim için bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadeleye çağırdı.

“6 MAYIS ÖRGÜTLÜ BİR MÜCADELEYİ YAYMANIN GÜNÜDÜR”

Akyıldız, “Sınıfsız ve sömürüsüz dünya mücadelesi binlerce gencin bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm yolunda adımlarıyla ileriye taşınıyor. 6 Mayıs yalnızca Denizleri anmanın değil; aynı zamanda bu yürüyüşü büyütmenin, bulunduğumuz her alanda örgütlü bir mücadeleyi yaymanın günüdür! Parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim için bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için 6 Mayıs’ta Denizlerden aldığımız bayrağı yukarıya kaldırmaya ve bugün bulunduğumuz her alanda bütün gençlik kesimlerini birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


DENİZLER, ÇANAKKALE’DE ANILDI

Çanakkale İskele Meydanı’nda Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı.

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü’nün çağrıcılığında 68 Kuşağının önderleri anıldı. 6 Mayıs 1972'de idam cezası infaz edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı 50’inci ölüm yıldönümünde Golf Aile Çay Bahçesi’nden başlayan yürüyüşte ‘Yaşasın devrim ve sosyalizm’, ‘Faşizme Ölüm, Halka Hürriyet’ sloganları atıldı. 3 fidanın resimlerinin taşındığı yürüyüşün ardından İskele Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasında Emek Partisi Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, “Halk yüksek enflasyon ve zam dalgası karşısında derin yoksullaşma yaşıyor. Ekonomik büyüme sadece zengin sınıflara mahsus. 6 Mayıslar, ülkenin bu bedbaht tablodan kurtulması için mücadele çağrısıdır” ifadelerine yer verdi.

“DEMOKRATİK TÜRKİYE MÜCADELESİNİN SEMBOLÜ OLDULAR”

Denizlerin mücadelesinin sürdüğüne dikkat çeken Dağtekin, “Yoldaşlarımızın idamlarının üzerinden tam 50 yıl geçti. Onlar on binlerin katılacağı etkinliklerle ilk günkü gibi anılıyorlar. Çünkü eşit, özgür bir gelecek ve sınıfsız, sömürüsüz dünya özlemi her daim canlı ve güncel. Tezgâhta çalışan işçiler, ders başındaki öğrenciler, tarlasını sulayan köylüler, doktorlar, mimarlar, mühendisler, emekliler, diplomalı işsizler, kısacası milyonlarca yürek, bulundukları her yerde 6 Mayıs’ın anısıyla mücadele kararlığını tazeleyecek. Denizlerin avukatı Halit Çelenk’i de özlemle ve saygıyla anıyoruz. Denizler, tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye mücadelesinin sembolü oldular. İdama yürürken ‘Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye’, ‘Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının Bağımsızlık Mücadelesi’, ‘Kahrolsun Emperyalizm’ dediler. Onlar bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelemizde yaşıyorlar. Onları idam edenler hatırlanmazken, Denizler yeni doğan yüz binlerce çocuğun isminde, gençliğin gelecek mücadelesinde, işçi sınıfının iş, ekmek, özgürlük mücadelesinde yaşıyorlar, yaşamaya devam edecekler” dedi.

“GÜN, MÜCADELEYİ YÜKSELTME GÜNÜDÜR”

Dağtekin, “Dünya ve Türkiye pandemi, ekonomik kriz ve emperyalist savaş kıskacına girerken kapitalizm halklara daha fazla acı reçete, daha fazla kan ve gözyaşını reva görüyor. Emperyalizm tüm gerici değerleri göreve çağırırken, bizler dünyanın işçileri, emekçileri ve ezilen halkları olarak tüm devrimci değerleri yeniden kuşanmak zorundayız. Devrimci tarihimizin kilometre taşlarından olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan bu mücadelede her daim bizlere güç verecektir” sözlerine yer verdi. (Çanakkale/EVRENSEL)


ORDU | “DENİZLER BAĞIMSIZLIK, DEMOKRASİ VE SOSYALİZM YOLUNDA BİTMEYEN YÜRÜYÜŞÜN ADIDIR!”

Emek Partisi Ordu İl Örgütü Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın 50. Ölüm yıldönümü nedeniyle Tahıl Pazarı Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada Denizlerin anti-emperyalist mücadelelerinin devam ettirildiği vurgulandı.

Emek Partisi Altınordu İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Uzun tarafından okunan basın açıklamasında, 5 Mayıs’ta vefat eden Denizlerin avukatı Halit Çelenk de anıldı. Uzun yaptığı açıklamada, "Yoldaşlarımızın idamlarının üzerinden tam 50 yıl geçti. Onlar on binlerin katılacağı etkinliklerle ilk günkü gibi anılıyorlar. Çünkü eşit, özgür bir gelecek ve sınıfsız, sömürüsüz dünya özlemi her daim canlı ve güncel. Tezgâhta çalışan işçiler, ders başındaki öğrenciler, tarlasını sulayan köylüler, doktorlar, mimarlar, mühendisler, emekliler, diplomalı işsizler, kısacası milyonlarca yürek, bulundukları her yerde 6 Mayıs’ın anısıyla mücadele kararlığını tazeleyecek" denildi.

Denizlerin, tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye mücadelesinin sembolü oldukları vurgulanan açıklamada "Onlar bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelemizde yaşıyorlar. Onları idam edenler hatırlanmazken, Denizler yeni doğan yüz binlerce çocuğun isminde, gençliğin gelecek mücadelesinde, işçi sınıfının iş, ekmek, özgürlük mücadelesinde yaşıyorlar, yaşamaya devam edecekler” denildi.  

Denizlerin NATO’ya karşı verdikleri mücadeleye de değinilen basın açıklamasında Uzun, “Deniz Gezmiş ve arkadaşları Amerikan 6. Filosuna ve NATO’ya karşı çıkarken, o gün Denizlere saldıranlar, 6 Filonun önünde secdeye duranlar bugün iktidardalar. Bunların sahte antiemperyalist söylemleri, iki emperyalist kamp arasında rüzgargülü gibi bir o yana bir bu yana dönmekten ibaret! AKP iktidarı, emperyalizm ve NATO ile el ele silahlanma yarışının tam göbeğinde. 20 yıllık iktidarında uyguladığı politikalarla ülkeyi gıda ve tarım ürünlerinde dışa bağımlı hale getirdiler. Ülkeyi yönetenler zaman zaman Amerika’ya efeleniyor görünseler de ABD ve NATO ile iş birliğinden taviz vermiyorlar. “Milli çıkar”, “Türkiye’nin ulusal çıkarları” diye halka sattıkları masalların arkasında uluslararası tekellerin ve işbirlikçi yerli sermayenin çıkarları var. Halk yüksek enflasyon ve zam dalgası karşısında derin yoksullaşma yaşıyor. Ekonomik büyüme sadece zengin sınıflara mahsus. 6 Mayıslar, ülkenin bu bedbaht tablodan kurtulması için mücadele çağrısıdır” dedi. (Ordu/EVRENSEL)


MALATYA | "BAYRAKLARI GÖNDERE ÇEKMEMİZİN ZAMANI"

Malatya Emek Gençliği, Denizlerin idam edilişinin 50.yılında basın açıklaması düzenledi.

Eylemde Emek Gençliği adına konuşan Özgür Ferhat, "Günümüz Türkiye'sinde '68 kuşağının emperyalizme karşı mücadelesinin bir örneğini şimdi vermemiz gerekmektedir. İçinde olduğumuz durum Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in mücadele ettiği dönemdeki şartlara benzer. Bu durumda Denizlerin bayrağını taşıyan Emek Gençliği olarak mücadelelerini yaşatmak için elimizi taşın altına koyup bayrakları göndere çekmemizin zamanıdır" dedi.

(Malatya/EVRENSEL)


KOCAELİ | SAVAŞ VE SÖMÜRÜNÜN DEĞİL DAYANIŞMANIN VE KARDEŞLİĞİN DÜNYASINI KURACAĞIZ

Denizler, Kocaeli İzmit'te Emek Gençliği ve Emek Partisinin çağrısıyla Belediye İşhanı önünde düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı.

Emek Gençliği adına konuşan Cemre Kavuker, Denizlerin Türkiye ve dünya gençliğinin 50 yıllık mücadele birikimi de emperyalist kuşatmaya karşı geleceğine sahip çıkma iradesinin sürdüğünü söyledi.

Kavuker, "Birikiyor öfkemiz ve uyarıyoruz emperyalistleri, yerli işbirlikçilerini ve hükümetlerini; geleceğimizi, hayallerimizi, özlemlerimizi savaş, sömürü ve yağma düzeninize teslim etmeyeceğiz. Er ya da geç, Denizlerin düşlediği bağımsız Türkiye’yi, savaş ve sömürünün değil dayanışmanın ve kardeşliğin dünyasını kuracağız” dedi.

Emek Gençliğinin bugün Türkiye’nin her yerinde Denizleri andığını ifade eden Kavuker, “Onlar, memleketin her yerinde, atölyelerden fabrikalara, mahallelerden üniversitelere ve liselere, gençliğin bulunduğu bütün alanlarda kendi enerjisi, talebi ve ihtiyaçlarıyla örgütlü mücadeleye atılmasıyla anılabilir. Denizler, gençliğin talepleri etrafında mücadelesinin antiemperyalist karakter kazanmasıyla, dünyanın her yanını yağma ve savaşa açan bir avuç sermayedara ve onların başta tek adam yönetimi olmak üzere ülkemizdeki ortaklarına karşı yürüttüğümüz tam bağımsız ve demokratik Türkiye mücadelesiyle anlaşılabilir”dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)


GEBZE | "GELECEĞİMİZİ SÖMÜRÜ DÜZENİNE TESLİM ETMEYECEĞİZ"

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarının 50'nci yılında Gebze'de Emek Gençliği ve Emek Partisinin çağrısıyla bir araya gelen yurttaşlar "Mücadelemiz sürüyor, sürecek" dedi.

Gebze Kent Meydanı’nda CHP, HDP, TİP, Sol Parti, Eğitim Sen ve EYT Gebze Derneğinin de destek verdiği eylemde "Yaşasın bağımsız demokratik Türkiye" ve "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm" sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, "Denizleri asanlar, aslında yeni bir mücadeleyi başlattıklarını bilmiyorlardı. O dönem 6. Filo'yu kıble kabul edenlerin şimdiki iktidarıyla biz de mücadele ediyoruz. Bizler onları yaşatmaya, karanlıkları aydınlıklara çıkarmaya devam edeceğiz. Bizler cesaretimizi onlardan alıyoruz" dedi. 

Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, "Denizler yaşıyor. Geçmişin yok edilmeye çalışıldığı bir zamanda Denizler bugüne ışık tutuyor. Emperyalizmle işbirliği içerisinde olanlar, bugünün karanlığını yarattılar. Bu topraklarda dayanışma hiç bir zaman yok edilemeyecek. Bu atmosferden kurtuluş dayanışmadan geçiyor" diye konuştu. 

EMEP Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, "Evet, Denizleri asanlar egemenliğini sürdürüyor ancak Türkiye ve dünya gençliğinin 50 yıllık mücadele birikimi de emperyalist kuşatmaya karşı geleceğine sahip çıkma iradesini sürdürüyor. Geleceğimizi, hayallerimizi, özlemlerimizi savaş, sömürü ve yağma düzeninize teslim etmeyeceğiz. Er ya da geç, Denizlerin düşlediği bağımsız Türkiye’yi, savaş ve sömürünün değil dayanışmanın ve kardeşliğin dünyasını kuracağız" dedi. 

Akar, "Denizler, gençliğin talepleri etrafında mücadelesinin antiemperyalist karakter kazanmasıyla, dünyanın her yanını yağma ve savaşa açan bir avuç sermayedara ve onların başta tek adam yönetimi olmak üzere ülkemizdeki ortaklarına karşı yürüttüğümüz tam bağımsız ve demokratik Türkiye mücadelesiyle anlaşılabilir" diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)


DERSİM | "MÜCADELE SÜRECEK"

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 50. yılında Dersim’de Emek Partisinin çağrısıyla düzenlenen eylemle anıldı.

EMEP il binası önünde toplanan kitle Seyit Rıza Meydanı’na yürümek istedi ancak polis yürüyüşe izin vermedi. Yaşanan gerginliğin ardın Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yapıldı.

Açıklamada konuşan Emek Gençliği yöneticisi Yusuf Akın, Denizlerin, bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde yaşadıklarını söyledi. 

Kapitalizmin halklara daha fazla acı reçete, daha fazla kan ve gözyaşını reva gördüğünü söyleyen Akın, “Emperyalizm tüm gerici değerleri göreve çağırırken, bizler dünyanın işçileri, emekçileri ve ezilen halkları olarak tüm devrimci değerleri yeniden kuşanmak zorundayız. Devrimci tarihimizin kilometre taşlarından olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan bu mücadelede her daim bizlere güç verecektir” dedi.

"ONLARIN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

15-16 Haziran direnişçilerinden, 68 kuşağından, EMEP Dersim İl Örgütü Eski İl Başkanı Salih Gündoğan da yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“12 Mart’ta, 12 Eylül’de mücadele veren devrimciler bedenlerini siper ederek yoldaşlarını korudular. Biz de buradan ders çıkararak, devrimci bir ülke yaratacağız. Tarih boyunca devrim ve sosyalizm mücadelesi hiç susmamıştır ve susmayacaktır.  Biz yola devam edeceğiz, bugün 15-16 Haziran Direnişini yaratan işçi sınıfı her yerden örnek alınıyor. Bizde Denizleri örnek alıyoruz, onların mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.” 

"6 MAYIS ENİNDE ZAFER GÜNÜ OLACAK"

EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Her kim ki zulüm ve zorbalığa, sömürü ve baskıya karşı yürekli bir öfke duyuyorsa, emperyalist ve işbirlikçilerinin barbarlığına karşı bağımsızlık, siyasal demokrasi ve sosyalizm için kitle mücadelesini yükseltme çalışmasında birleşmelidir. Kızıldere’de, Ulucanlar'da, Nurhaklarda, Diyarbakır işkencehanelerinde ve ülkenin tüm diğer yerlerinde yitirdiğimiz devrimcilerin uğruna can verdikleri dava ancak milyonlara mal edilerek zafere ulaştırılabilir. Mayısın boydan boya çağrısı budur! 6 Mayıs eninde sonunda bir gün zafer günü olacak!” 

"TOPLANTI, GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞ HAKKINI YASAKLAYAMAZSINIZ"

Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin de yaptığı konuşmada, polisin müdahalesini eleştirerek, “Dersim’de OHAL’den bu yana kalan bir alışkanlık devam ediyor” dedi. Denizler’in Dolmabahçe’de ABD askerlerini denize döktüklerini hatırlatan Çetin, “O gençlerin bağımsız bir ülke düşü vardı. 50 yıl sonra bugün ülkeyi yönetenler kendi anayasalarını dahi tanımamaktadırlar” dedi.

Çetin; hukuçuların bugün Halit Çelenk’i de andıklarını söyleyerek, “Demokratik bir ülkede demokratik yasaların olması gerekiyor. Toplanma, gösteri yürüyüşünün de anayasal bir hak olduğunu Anayasa’nın 90. Maddesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile, ulus üstü sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Ülkeyi yönetenler, ili yönetenler sizler anayasayal suç işliyorsunuz. Kanunlar var, daha sonra genelgeler, tüzükler gelir. Bugün kolluğa verdiğiniz emirle kitle örgütlerini, siyasi partileri, gençleri, halkı, kadınları kaldırıma çıkartamazsınız. Anayasal suç işleme hakkını size tanıyanlar yarın sizi korumayacaktır. Toplantı, yürüyüş, gösteri yasası açıktır; büyük bedellerle kazanılmış toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını yasaklayamazsınız! Bu ülke halkların özgürlüğüne demokrasiye demokratik bir ortama özgürlüğün dünyasına kavuşacaktır.” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


DENİZLER EKİŞEHİR’DE DE ANILDI

'68 kuşağının devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 50. yılında Eskişehir’de de anıldı.

Emek Gençliği ve Emek Partisi, Ulus Anıtı önünde yaptıkları basın açıklamasında sık sık “Yusuf, Hüseyin, Deniz, sürüyor sürecek mücadelemiz", "Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarında", "Emperyalistler iş birlikçiler, 6. Filo'yu unutmayın” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Emek Gençliği üyesi Doğancan Ulucaköy okudu.

Ulucaköy "Denizlerin çözümü için mücadeleye atıldığı sorun bugün daha da yakıcı bir halde ve geçerliliğini korumaktadır. Emperyalizm ve yerli iş birlikçileri, Türkiye'yi tek adam yönetimiyle baskı ve zora dayalı bir ülkeye çeviriyor. Türkiye gençliği, temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığı bir hayat yaşıyor” dedi ve mücadele çağrısı yaptı. (Eskişehir/EVRENSEL)


ANTEP | MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Antep’te 6 Mayıs'ta Kırkayak Parkı’nda bir araya gelen gençlik örgütleri basın açıklaması düzenledi.

Emek Gençliği, HDP Gençlik Meclisi, Sol Genç, TİP'li Öğrenciler, Öğrenci İnisiyatifi tarafından gerçekleştirilen eylemde, açıklamayı Berfin Türkmen okudu.

Türkmen, “Onlar, memleketin her yerinde, atölyelerden fabrikalara, mahallelerden üniversitelere ve liselere, gençliğin bulunduğu bütün alanlarda kendi enerjisi, talebi ve ihtiyaçlarıyla örgütlü mücadeleye atılmasıyla anılabilir” dedi.

Türkiye gençliğini mücadeleye çağıran Türkmen, “Birikiyor öfkemiz ve uyarıyoruz emperyalistleri, yerli işbirlikçilerini ve hükümetlerini: Geleceğimizi, hayallerimizi, özlemlerimizi savaş, sömürü ve yağma düzeninize teslim etmeyeceğiz. Er ya da geç, Denizlerin düşlediği bağımsız Türkiye’yi, savaş ve sömürünün değil dayanışmanın ve kardeşliğin dünyasını kuracağız. diye konuştu.

HDP MİLLETVEKİLİ TOĞRUL: SOSYALİZM YOLUNDA ENGELLER YARATACAĞINI DÜŞÜNENLER TÜKENİYOR

Ortak açıklamanın ardından HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul söz aldı. Toğrul, “50 yıl önce Denizlerin, Yusufların, Hüseyinlerin idamıyla sosyalizm yolunda engeller yaratacağını düşünenler bugün tükeniyor. Bugün binlerce genç üç fidan oldular ve devrim yolunda kocaman bir kütle olarak geleceğe akıyorlar. Gençlerin yüreğindeki bu ateş bu ülkeye birliği, beraberliği, kardeşliği, ortak yaşamı getirecektir” dedi.  
(Antep/EVRENSEL)


DENİZLER, MUĞLA'DA DA ANILDI

Muğla’da emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla bir araya gelen yurttaşlar Denizleri andı.

Emek ve demokrasi güçleri adına basın açıklamasını okuyan Gözde Baktemur, "Cumhur ittifakı başta kendi yandaşları olmak üzere bir avuç tekeli ve sermayedarı usulsüz ihalelerle beslemeye devam ediyor. Kamu kaynakları yağmalanırken doğa ranta ve talana kurban ediliyor" dedi.

Bütün saldırılara rağmen işçi ve emekçilerin kendilerine dayatılan bu koşulları reddediğini söyleyen Baktemur, "Biz biliyoruz ki bugüne kadar olduğu gibi bugün de Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i anmak, onların mücadelesini yükseltmekten geçmektedir. Bizler; Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in ve onlarla aynı dönemde korkusuzca idealleri için ölüme giden Mahirlerin, İbrahimlerin ve tüm devrimcilerin hafızalarda yıllarca diri kalmalarını bugünün görevlerini yerine getirerek mümkün kılabiliriz. Tüm emek ve demokrasi güçlerini; bölgemizde ve ülkemizde her türlü emperyalist varlığa karşı her türlü işgale ve emperyalist savaşa karşı bölgemizde ve ülkemizde halkların kardeşliği ve dayanışmasını sağlamak için mücadeleyi güçlendirmeye çağırıyoruz. 6 Mayıs eninde sonunda bir gün zafer günü olacak!’ dedi. (Muğla/EVRENSEL)


MERSİN | "BÜTÜN DÜNYA HALKLARI İÇİN HAYATLARINI ORTAYA KOYDULAR"

Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri ile Mersin 68’liler Derneği, Özgür Çocuk Parkı’nda Denizleri andı.

“Özgür, bağımsız, mutlu bir halk için sürüyor mücadele” pankartının açıldığı anmada “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz” sloganları atıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Mersin 68’liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, bugün ülkenin içinde bulunduğu durumun 68 dönemini hatırlattığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“68’i ve Denizleri anlamak ve anmak için demokrasi, eşitlik ve özgürlük isteyen bütün güçlerin barış içinde bir dünya, ortak bir gelecek için mücadele etmelidir. Temel hak ve özgürlükler yok sayılmakta anayasa da yazılı haklar ayaklar altına alınmaktadır. Yargının iktidarın denetimine açık olması insanların adalet duygusunu da yok etmiştir. Ülkemizin bütün sorunları eşit haklara dayalı eşit yurttaşlık temelinde çözümlenmedikçe hak, hukuk ve adaletten bahis etmek mümkün olmayacaktır.”

Açıklamanın ardından konuşan Deniz Gezmiş’in arkadaşı İhsan Çaralan ise Üç Fidan’ın kendi çıkarları için değil bütün dünya hakları için hayatlarını ortaya koyduğunu hatırlatarak, “Bütün devrimcileri anıyoruz. Devrim mücadelesinde daha iyisini yapmak için onları anıyoruz” diye konuştu. (Mersin/MA)


BALIKESİR | "DENİZLER BİRLEŞTİRİYOR"

Üç fidan, katledilişlerinin 50. yılında Balıkesir'de Ayvalık, Bandırma, Burhaniye ve Edremit'te çeşitli etklinliklerle anıldı.

Edremit'te Altınoluk Türkan Saylan Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte, günün anlamına dair konuşmalar yapıldı, şiirler okundu, sinevizyon gösterimi yapıldı ve Denizlere türküler söylendi.

Etkinliğe, CHP, HDP, TİP, Yeşiller ve Sol, Devrimci Parti, Sol Parti, Tekel ve Gazete Bayileri Odası Başkanı Ferihan Karasu, DİSK/Emekli Sen, Tüm Emekli Sen, Eğitim Sen, KESK ve Berkin Elvan'ı babası Sami Elvan katıldı. 25 ve 26. dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm de etkinliğe mesaj gönderdi. 

EMEP İlçe Başkanı İbrahim Gümüştaş, yaptığı konuşmada, "Denizleri ve 68 gençlik önderlerini anıyoruz. Denizlerin mücadelesinin bugün işçi sınıfı, emekçiler, ezilen halkların, kadınların ve gençlerin iş, ekmek ve özgürlük mücadelesinde sürüyor" dedi.

Ardından Salim Yalçın, A. Zekai Özger'in "Aşkla Sana" şiirini seslendirdi.

Emek Gençliği adına konuşma yapan Tuğçe Aksoy, işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı, zamlar ve enflasyon altında emekçilerin yaşamının giderek zorlaştığını ifade etti. "Bu koşullarda Denizleri anıyoruz" diyen Aksoy; "Kurtuluşun yolu Denizlerin son sözlerinde ifadesini bulan; bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm yolunda örgütlenmekten geçiyor. Mutlaka kazanacağız,işçi sınıfı kazanacak,halklar kazanacak, birlikte kazanacağız" dedi.

HDP, TİP ve CHP ilçe başkanları da yaptıkları konuşmalarda Denizlerin şahsında 68'in devrimci gençlik önderlerini selamladılar. Yapılan konuşmalarda tek adam, tek parti rejiminden kurtulmak için ortak bir mücadele ve geniş bir demokrasi cephesi kurulması gerektiğinin altı çizildi. 

Şair Kadri Önay'ın okuduğu şirlerin ardından halk ozanı İbrahim Tumay ve Nazife Aksoy, Denizlere türkü okudular. Salondakiler, türkülere eşlik etti. "Deniz bir kez daha halkı buluşturdu" yorumları yapıldı. (Balıkesir/EVRENSEL)


ANTALYA | "ÜÇ FİDAN HALKIN BAĞRINDA YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR"

Denizler, Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından idam edilişlerinin 50. yılında anıldı.

Önce Muratpaşa ilçesinde bulunan Üç Fidan Parkı'ndaki Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan heykelinin önüne karanfil bırakıldı, daha sonra Attalos Heykeli önünde basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasını okuyan Hasan Alkan, "İdamlarıyla mücadelenin önünün kesilmesi ve halka korku salınmak istendi. Ama mücadele sürdü, binlerce Deniz, Yusuf ve Hüseyin doğdu. Üç fidan, halkın bağrında, bağımsız ve demokratik bir Türkiye mücadelesinde yaşamaya devam ederken, onları katledenler lanetle anılıyor" dedi.

Alkan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bütün saldırılara rağmen işçi ve emekçiler, emek ve demokrasi güçleri kendilerine dayatılan koşulları reddediyor. Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i anmak, onların mücadelesini yükseltmekten geçmektedir. Yaşamlarını fedakarca halkın ortak çıkarları için mücadeleye adayan üç yiğit devrimci en iyi böyle anılabilir. Denizleri idamını önlemek için ölümü göze alan Kızıldere'de katledilen Mahirlerin, devrimci dayanışma ruhu ve mücadele azmi emek ve demokrasi güçlerine birer örnektir. Tüm devrimcilerin hafızalarda yıllarca diri kalmalarını, bugünün görevlerini yerine getirerek mümkün kılabiliriz" diyerek basın açıklamasını sonlandırdı. (Antalya/EVRENSEL)


DENİZLİ | "DENİZLERİN MİRASI SON SÖZLERİ!"

Denizli'de düzenlenen sinevizyon gösterimi ve söyleşiyle Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idamlarının 50. yılında anıldı; 68'ler, bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinin bugünü konuşuldu.

Emek Partisi Denizli il bürosundaki etkinliğe çeşitli iş kollarından emekçiler, işsizler ve öğrenciler katıldı.

EMEP GYK Üyesi Deniz İpek, '68 hareketinin geliştiği koşulları, uluslararası durumu, Türkiye'de ve dünyada dönemin bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesini anlattı.

İpek, "Denizlerin mirası son sözlerinde. 'Yaşasın Marksizm ve Leninizmin yüce ideolojisi' sözleriyle yürünmesi gereken yolu göstererek, bir sınıf partisine ve sınıf mücadelesine işaret ederek devredilen mücadele bayrağı bugün yoldaşlarının ellerinde, fabrikalarda, semtlerde, okullarda yükselmeye devam ediyor. Her ne kadar burjuvazi onların yok edemediği mücadelesini çarpıtmaya veya içini boşaltmaya çalışsa da bugün sınıf partisi, işçi sınıfının günlük gazetesi gerçekleri anlatarak mücadeleyi örgütlemeye devam ediyor" dedi. (Denizli/EVRENSEL)


ÇORUM | “DENİZLER HALKTIR VE ONLARI KİMSE HALKTAN KOPARAMAZ"

68 devrimci gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 50’nci yıldönümlerinde Çorum'da anıldı.

Emek Partisi Çorum İl Örgütü tarafından Özdoğanlar Kavşağı’nda Denizlerin idamlarının 50. yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Çorum Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de destek verdiği basın açıklamasında sık sık, “Deniz, Yusuf, Hüseyin, sürüyor, sürecek mücadelemiz”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Faşizme ölüm, halka hürriyet” sloganları atıldı.

Hazırlanan basın açıklamasını okuyan Emek Partisi İl Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Özünel, Denizlerin 50 yıldır anıldığını, ancak 6 Mayıs ve etkinliklerin sembol mahiyetinde olduğunu belirterek, “Çünkü onları sadece 6 Mayıs haftası boyunca yapılan eylem ve etkinliklerle anmıyoruz. Onları 50 yıldır, devrim ve sosyalizm mücadelesinde zorluklarla her karşılaştığımızda, enerjilerinden ataklığından, halka ve devrime bağlılıklarından feyz alarak, başarılarımızda da onların amaçlarıyla birleşmenin hazzını yaşarken yeniden yeniden, hiçbir gün ve törenle sınırlamadan, mücadelenin içinde anıyoruz” dedi.

Denizlerin avukatı Halit Çelenk’i de özlemle ve saygıyla andıklarını kaydeden Özünel, “Deniz Gezmiş ve arkadaşları Amerikan 6. Filosuna ve NATO’ya karşı çıkarken, o gün Denizlere saldıranlar, 6 Filonun önünde secdeye duranlar bugün iktidardalar. Bunların sahte antiemperyalist söylemleri, iki emperyalist kamp arasında rüzgargülü gibi bir o yana bir bu yana dönmekten ibaret” ifadelerini kullandı. Denizlerin grev ve işçi direnişlerinde, köylü mitinglerinde, Gezi’de milyonların yüreğinde, öğrenci eylemlerinde, akademisyenlerin zulme karşı direnişinde yaşadığını belirten Özünel, “Denizler halktır ve onları kimse halktan koparamaz” dedi.

“Emperyalizm tüm gerici değerleri göreve çağırırken, bizler dünyanın işçileri, emekçileri ve ezilen halkları olarak tüm devrimci değerleri yeniden kuşanmak zorundayız” diyen Özünel, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Devrimci tarihimizin kilometre taşlarından olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan bu mücadelede her daim bizlere güç verecektir. Gün emperyalizme ve tek adam yönetimine karşı birleşik emek cephesini ve demokrasi güçlerinin birliğini sağlama günüdür. Gün, restorasyoncu hayallere kapılmadan, halkın gerçek egemenliğine dayanan demokratik bir anayasa ve kurucu bir meclis için devrimci demokratik mücadeleyi yükseltme günüdür. Katledilmelerinin 50’nci yılında Deniz, Yusuf ve Hüseyin ile devrimci mücadelede hayatını kaybeden tüm devrimcileri saygı ve özlemle anıyor, onlara verdiğimiz ‘Bitmeyen yürüyüşü sürdüreceğiz’ sözümüzü yineliyoruz!” (Çorum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir sigara grubuna daha zam geldi

SONRAKİ HABER

Denizler İzmir’de anıldı: Bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesini büyüteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...