Denizler İzmir’de anıldı: Bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesini büyüteceğiz

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilmelerinin 50. yılında İzmir'de kitlesel bir basın açıklaması ile anıldı. Denizlerin idam saatinde de birçok ilçede etkinlikler yapıldı.

06 Mayıs 2022 10:29
Son Güncellenme Tarihi: 06 Mayıs 2022 21:07
Paylaş

68 Kuşağı devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilmelerinin 50. yıl dönümünde İzmir’de anıldı.

Emek Gençliği ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada sık sık “Deniz Yusuf Hüseyin sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6.filoyu unutmayın", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarında" sloganları atılırken ortak açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

Sarı, "Mücadele hâlâ 6. Filo'ya secde edenlerle onları denize dökenler arasında. Mücadele hâlâ sermayenin tahakkümünü sürdürmek için devrimci gençlerin üzerine salınan dinci-gerici ve sivil faşist çetelerle tam bağımsız, eşit, özgür bir ülke isteyen devrimciler arasında. Mücadelemiz o gün sermayenin ve darbecilerin safında devrimcilere saldıran grupların parçası olup bugün ülkeyi daha da koyu bir karanlığa sürükleyen iktidar mensuplarına, onların taşıdığı zihniyete karşı" dedi.

"BU YOLDAKİ YÜRÜYÜŞÜ SÜRDÜRMEK HEPİMİZİN GÖREVİ"

Mücadelenin önemine değinen Sarı, "Bugün emperyalizme karşı bağımsızlığı ve enternasyonalizmi, kapitalizme, sömürüye karşı emeği, savaşlara, milliyetçiliğe, şovenizme karşı barışı ve halkların kardeşliğini, insanca çalışma ve yaşama koşullarının sağlandığı laik, gerçekten demokratik bir ülkeyi, üretenlerin söz, yetki, karar ve iktidar sahibi olduğu bir düzeni savunan devrimci bir mücadele her zamankinden daha yakıcı bir ihtiyaçtır" diye konuştu.

İşsizliğe, yoksulluğa, yağma ve talana, emperyalist kapitalist sisteme karşı dipten bir dalga büyüdüğünü söyleyen Sarı, "Yollar yürümekle aşınmaz diyenlere karşı yürüye yürüye başka bir yolu açtı Denizler, Mahirler, İbrahimler. Bugün bu yoldaki yürüyüşü sürdürmek hepimizin görevi ve bu mücadelede yitirdiklerimize borcumuzdur. Bu ülkenin kurtuluşu sağda, restorasyonda değil, devrimcilerin açtığı yoldan yürümekten geçmektedir" dedi.

"BAĞIMSIZLIK DEMOKRASİ SOSYALİZM YOLUNDA BİTMEYEN YÜRÜYÜŞ"

Açıklamanın ardından konuşan Emek Gençliği il yöneticisi Ilgın Çeribaş, Denizlerin binlerce gencin adında, mücadelesinde yaşamaya devam ettiğini söyleyerek, “Emekçi halklar ve gençlik, bugün daha büyük felaket ve yıkıma sürüklenen sömürü ve barbarlık düzeninin kuşatmasında hayatta kalma savaşı veriyor. Denizleri idam edenler, sosyalizm ve özgür dünya özleminin düşmanı kapitalist sınıflar ve hükümetleri iktidarda olmaya devam ettiği sürece bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesi, emekçi sınıfların insanca bir yaşam mücadelesi de büyüyor, daha büyük anlamlar kazanıyor” dedi.

"MÜCADELE MİRASINI BÜYÜTMEYE"

Dünya halklarının, emperyalistlerin savaşında hayatından olduğunu, milyonlarca yoksul emekçinin göçe zorlandığını ifade eden Çeribaş, “İşte Denizlerin başta Türkiye, Vietnam ve Filistin halklarının kurtuluşu için atıldığı kavga, emperyalistler arasında ayrım gözetmeyen emperyalizme karşı mücadele çizgisi bugün de yolumuza ışık tutuyor” diye ekledi.

Emek Gençliğinin, bugün Türkiye’nin her yerinde Denizleri anacağını ancak bu mücadelenin bir günle kalmadığını vurgulayan Çeribaş, “Onlar, memleketin her yerinde, atölyelerden fabrikalara, mahallelerden üniversitelere ve liselere, gençliğin bulunduğu bütün alanlarda kendi enerjisi, talebi ve ihtiyaçlarıyla örgütlü mücadeleye atılmasıyla anılabilir” dedi.

Çeribaş son olarak, “Emek Gençliği olarak her kesimden Türkiye gençliğini Denizlerin büyüyen mücadele mirasının parçası olmaya, kapitalist emperyalizme ve iktidarlarına karşı demokrasi, bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Açıklama ardından kitle, Gündoğdu Meydanı’na yürüyerek denize karanfil bıraktı.

DİKİLİ'DE DE ANMA YAPILDI

Emek Partisi ve Emek Gençliği çağrısıyla Denizlerin idamının 50.yılında Dikili'de basın açıklaması yapıldı. Atatürk Meydanı’nda yapılan açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu da katıldı.

Emek Gençliği adına basın açıklamasını okuyan Berfin Burlu, “Deniz, Yusuf, Hüseyin bitmeyen kavgaların, henüz yazılmamış zaferlerin, halka, yoldaşlarına, devrime bağlılığın adıydı. 50 yıl önce egemenlere, muktedirlere, emperyalistlere ve işbirlikçilerine başkaldırının adıydılar” dedi.

“DENİZLERİN YOLUNU TAKİP EDİYORUZ”

Denizlerin kararlılıkla yürüttükleri mücadeleye değinen Burlu, “Bugün; bizlerde, aynı kararlılıkla onların yolundan yürümeliyiz. Siyasi iktidar gençliğin geleceğini çalıyor. Okullar ticarethaneye, medreseye dönüştürüldü. Yoksul ailelerin çocukları cemaat yurtlarına yönlendiriliyor. Gençler arasında işsizlik almış başını gidiyor. Ancak hayatı var eden bizleriz. 1968’de devrim inancını perçinleyen Denizlerin yolunu takip ediyoruz, o yolu döşemeye devam eden Erdalların birikimine sahibiz. Biz Emek Gençleriyiz” diye konuştu.

Burlu son olarak şunları kaydetti: “Denizlerin bu bitmeyen yürüyüşünün militanları olarak bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm mücadelesi için bayrağı yüksekte tutmaya çalışıyoruz. Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm.”

“BİRLİK VE DAYANIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

CHP Gençlik kolları adına konuşan Rumeysa Kılıç ise,  “Bizim de işbirlikçi emperyalistlerin taşeronu olmaktan, tekçi ve baskıcı yönetimden ülkemizin kurtulması için birlik ve dayanışmaya ihtiyacımız vardır" dedi.

SOL Parti ve HDP adına da konuşmalar olurken ayrıca HDP'ye yapılan provokasyon kınandı. Açıklamanın ardından ise Muammer Aksoy parkında denize karanfiller bırakıldı.

İDAM EDİLDİKLERİ SAATTE, İLÇELERDE ETKİNLİKLER VARDI

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilmelerinin 50. yılında idam edildikleri saatte İzmir’in birçok ilçesinde anıldı.

Buca’da daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da anma Evka-1 pazaryerindeki Üç Fidan Anıtı önünde gerçekleştirildi. Buca Belediyesi tarafından organize edilen anmaya CHP İzmir milletvekili Atilla Sertel, belediye meclis üyeleri, CHP yöneticileri ve gençlik kolları, Buca Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri ile Emek Partisi ve Emek Gençliği üye ve yöneticilerinin de içinde yer aldığı kalabalık bir kitle katıldı.

Anma öncesinde, “Darağacında üç fidanı unutmayacağız” yazılı pankart ve Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in fotoğrafları taşınarak çeşitli sloganlarla Üç Fidan Anıtı’nın önüne kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

“ONLARIN DÜŞÜNCELERİ BUGÜN DE YOLUMUZU AYDINLATIYOR”

Anıt önünde yapılan törende sinevizyon gösterisi yapılarak çeşitli kurum ve kuruluşlar adına konuşmalar gerçekleştirildi. Burada yapılan konuşmalarda Denizleri idama götüren koşulların, adaletsizliklerin bugün de devam ettiği belirtilerek, onların yolundan yürümeye devam edileceği ifade edildi.

Anma töreninde konuşan CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise, Denizlerin idamının üzerinden bin yıl geçse dahi unutulmayacaklarını belirterek, “Onların düşünceleri bugün de yolumuzu aydınlatıyor” dedi. Konuşmaların ardından anıta karanfiller bırakılarak tören sona erdi.

KARŞIYAKA'DA ÜÇ FİDAN ANISINA ÜÇ ÇINAR AĞACI DİKİLDİ

Karşıyaka’da ise Bestekar Yusuf Nalkesen Meydanı’nda bulunan Üç Fidan Anıtı'nda tören düzenlendi. Karşıyaka Belediyesi törende, yaşamını yitiren üç fidanın anısına üç çınar fidanını dikti. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından sinema sanatçısı Yüksel Ünal, Can Yücel’in ‘Aşk Olsun Sana Çocuk’ adlı şiirini okudu.

Anmada konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, üç fidanın uğruna hayatını kaybettiği mücadelenin devam ettiğini belirterek, “50 değil 500 yıl da geçse kanayarak bu ülkenin vicdanında var olmaya devam edecek. Onların taşıdığı bayrağın yere düşmediğini belirtmek isterim, hepsini saygıyla anıyorum” dedi. Tören sonunda anıta kırmızı karanfil bırakıldı.

“MİRASLARI, MÜCADELEMİZDE IŞIK OLUYOR”

Gaziemir Belediyesi de Üç Fidan Parkı’nda anma etkinliği düzenledi. Denzilerin idam saati olan 05.30’da saygı duruşuyla başlayan anma etkinliğinde Üç Fidan Anıtı’na karanfil bırakıldı.

Anma töreninde konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, şunları söyledi: “Mirasları bugün de bin bir türlü baskıya direnenlere ışık olmaya devam ediyor. Onlar hep genç kaldılar, hep umudun, direnişin adı oldular. Bu nedenle onların bu mücadele ateşi yanmaya devam ederken bizler de umutsuzluk kuyusunun yakınından bile geçmemeliyiz. Direnerek; zorbalara, tiranlara, tek adamlara ve iş birliği içinde oldukları emperyalizm ile mücadeleye devam etmeliyiz.”

“DENİZLERİN MÜCADELESİ HALEN DEVAM ETMEKTE”

Güzelbahçe Belediyesi ve CHP Güzelbahçe Gençlik Kolları tarafından Çelebi Mahallesi, Şehit Kemal Caddesinde bulunan Üç Fidan Anıtı önünde anma etkinliği düzenlendi. Gece 22:00’de çadır nöbetiyle başlayan etkinlikte Deniz, Yusuf ve Hüseyin için türküler söylendi. Deniz Gezmiş’in arkadaşlarının da katıldığı anmada sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmada konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Denizlerin mücadelesinin halen devam etmekte olduğunu belirterek, “Onların tek düşüncesi emperyalizme teslim olmayan tam bağımsız Türkiye’ydi. Bugün onların asıldığı gecede, onların Türkiye için yapmış olduğu uzun yürüyüşün devam ettiğini ve onların bayrağını gençlerin taşıdığını göstermek için bir aradayız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idamlarının 50. yıl dönümünde anıldı

SONRAKİ HABER

Başaran: ‘Seni çivilerim’ söylemi Türkiye'nin demokrasisine söylenmiş bir söylemdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...