27 Nisan 2022 14:04

2 termik daha: Afşin ve Elbistan'ın nefesini kesecekler  

35 yıldır Maraş’ın havasını, suyunu, toprağını kirleten Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde 688 MW'lık iki yeni termik santral ünitesi daha yapılması planlanıyor.

Fotoğraf: Gönüllü Çevreciler

Paylaş

35 yıldır Maraş’ın havasını, suyunu, toprağını kirleten Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde 688 MW'lık iki yeni termik santral ünitesi daha yapılması planlanıyor. Geçici faaliyet belgesi ile çalışmaya devam eden santrale yeni üniteler ekleyebilmek için 12 Ocak 2022 tarihinde başlatılan ÇED süreci için bugün Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. 

Afşin'deki toplantıya Maraş'taki Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu'na destek olarak İklim Adaleti  Koalisyonu, Temiz Hava Hakkı Platformu ve çevre örgütlerinden temsilciler katıldı.   

Toplantıda, Prof. Dr. Ali Osman Karababa termik santralin halk sağlığına zararları başlıklı bir sunum yaparken, Greenpeace temsilcisi termik santrallerin çevreye zararlarını aktardı. Çevre Mühendisleri Odası temsilcisi ise termik santralin yeraltı sularına verdiği zararı anlattı. Termik santralin zararlarını bire bir yaşayarak gören kanser hastası vatandaşlar da toplantıda söz aldı. Halkın katılımının da sürece katıklarının da iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Osman Karababa sürecin Bakanlığın vereceği kararla devam edeceğini belirtti. Bakanlığın ilgili birimlerinin toplantı tutanaklarını inceledikten sonra, nihai ÇED raporunun hazırlanacağını, bu raporun askıya çıkmasıyla 10 günlük itiraz sürecinin başlayacağını söyledi. Tahminlerini sorduğumuz Karababa, Bakanlığın ek üniteler için ÇED olumlu kararını vereceğini belirtti. Yapılan sunumlarda 1 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsedildiğini belirten Karababa, bugün açısından bu yatırımdan vazgeçeceklerini zannetmiyorum dedi. 

ÇED raporu onaylanırsa Afşin Elbistan A Termik Santrali V. ve VI. Ünite İlavesi projesi, Afşin Elbistan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılacak.  

GREEPACE AKDENİZ: SANTRALLER ERKEN ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR

Halkın katılım toplantısı öncesi açıklama yapan Greenpeace Akdeniz, bölgedeki 8 üniteye sahip iki aktif santralin, Afşin A ve B'nin yarattığı tahribatı açıkladı:

  • İki santral, faaliyete geçtikleri 1984 yılından 2018'e kadar tahminen toplam 17 bin erken ölüme neden oldu.
  • Santrallerin genişlemesi ile bu sayının 32 bine yükselmesi gündemde.
  • 1984'te ova içerisinde gözlenen ortalama sıcaklık 33 derece. 2010'a gelindiğinde ise bu ortalama 38 dereceye yükselmiş durumda.
  • Santralin yaydığı parçacık madde kirliliği, Karadeniz Bölgesi'ne kadar uzanacak.

KANSER VAKALARINDA ARTIŞ

Ankara Onkoloji Hastanesi'nin raporunda yer alan çizelgeye göre veriler şöyle:

  • Afşin-Elbistan'dan Ankara Onkoloji Hastanesi'ne tedavi için giden hasta sayısı 1980'lerde yılda ortalama 10-12'ydi.
  • Santralin faaliyete geçişinden beş yıl sonra ise bu sayı 59'a çıktı.
  • 1990'dan sonra hasta başvuru sayısı 80'e çıktı. Bu, bölgedeki kanser vakalarında sekiz kat artış demek.

1900 ERKEN ÖLÜME NEDEN OLACAK

Bölgede toplamda on binlerce ölüm ve hastalık vakasına neden olan santral, bölgenin beslenme ve geçim kaynağı olan tarımsal üretimi de zayıflatıyor. Ceyhan Nehri'nin debisini düşürerek, kaynağını zayıflatıyor ve kurutuyor. Greenpeace'e göre bölgeyi yıllar içerisinde daha büyük yıkımlar bekliyor. Veri analiz tahminlere göre santral:

  • Yılda 50, ekonomik ömrü boyunca 1900 erken ölüme neden olacak.
  • Yılda toplam 960 kilogram cıva birikimi yaratacak.
  • Çocuklarda her yıl 1860 astım ve bronşit semptomu neden olacak.
  • Yılda 870 ton kömür tozu ve uçucu kül açığa çıkaracak. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 328. kez rektörlük binasına sırtlarını döndü

SONRAKİ HABER

Altıntepe Madencilik kaybetti, Fatsa halkı kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...