Yunanistan’da Pire Limanına yanaşan savaş gemisi protesto edildi

Yunanistan’da işçi örgütleri ve savaş karşıtları Pire Limanına yanaşan Fransız uçak gemisine karşı yürüdü. 

25 Mart 2022 10:30
Paylaş

Yunanistan’da işçi örgütleri ve savaş karşıtları Pire Limanına yanaşan Fransız savaş gemisine karşı yürüdü. 

Atina’nın liman semti Pire’de, Pire İşçi Merkezi’nin öncülüğünde düzenlenen mitingde, limanda bulunan Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle protesto edildi.  

Pasalimanı semtinde “Savaşa hayır, emperyalist gemiler Pire’ye hoş gelmedi” sloganıyla düzenlenen yürüyüşe Yunanistan Uluslararası Barış Komitesi (EEDYE), Yunanistan-ABD Askeri Üs Anlaşmasına Karşı Mücadele Komitesi, Panhellenic Deniz Ticaret Mühendisleri Birliği (PEMEN), öğretmen sendikaları, kadın örgütleri, öğrenciler ve siyasi partiler de katıldı.

Mitingde, Yunanistan’nın NATO ve AB’nin savaş politikalarına daha fazla dahil olmaması talebi de yükseltildi.

Yürüyüşte, “ABD ve Rusya toprakları yeniden bölüştürüyor, halkların kanıyla sınırlar çiziliyor”, “Askerler halkın çocuklarıdır, sınırların dışında işleri yok”, “NATO’dan çıkılsın” gibi sloganları atıldı.

Yürüyüş önce gündüz saatlerinde de botla denize açılan bir grup “Ne karada ne suda istenmiyorlar” yazılı pankartla savaş gemisinin etrafında dolaştı. 

İŞÇİ SINIFININ EMPERYALİST SAVAŞTAN ÇIKARI YOK

Pire İşçi Merkezi’nden yapılan açıklamada ise “Pire İşçi Merkezi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik emperyalist müdahalesini kınıyor. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci ile üç haftadan fazla bir süredir kendilerini savaşın merkezinde bulan halklarla dayanışma içindeyiz” denildi. 

Açıklamada, “Ukrayna bölgesinde, zenginlik üreten ve enerji kaynaklarının, ticaret yollarının ve emperyalist güçler arasındaki etki alanlarının kontrolü üzerindeki rekabet, her gün aralarında çocukların da olduğu düzinelerce insanın kaybedilmesine neden oluyor. Yunanistan işçi sınıfının şu ya da bu emperyalistin arkasında saf tutmakta hiçbir çıkarı yoktur. İşçilerin çıkarları, şu anda savaşı yürüten herkesin özlemleri ve hedefleriyle çatışıyor” ifadeleri kullanılarak işçilerin emperyalistlerin çıkarları için savaşlarda harcanmalarının önlenmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Yunanisan’da işçi haklarına, sağlık ve eğitim hakkına darbe vuran politikalara karşı mücadelenin de her bölgedeki işçi mücadelesine yön vermesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, krizin ve savaşın faturasını ödememek için mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Yunanistanlı işçi ve emekçiler bu taleplerle 6 Nisan’da genel grev ve eylem çağrısı yapıyorlar. 

KOMÜNİST GENÇLER NATO GEMİSİNİ KIRMIZIYA BOYADI

Öte yandan bu ayın başlarında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyesi gençler, ülkenin Ukrayna’daki savaşa NATO saflarında müdahil olmasına karşı yine Pire limanında bulunan NATO’ya bağlı bir Kanada gemisine kırmızı boya atarak protesto etmişlerdi.

KKE’den yapılan açıklamada, “Ukrayna halkı en az on yıldır ABD, NATO ve AB arasındaki pazarların ve etki alanlarının paylaşımına yönelik karşıtlıkların ve müdahalelerin ve bir yandan ‘Avrupa-Atlantik genişleme’ stratejisinin, diğer yandan, kapitalist Rusya Federasyonu’nun, eski Sovyetler Birliği bölgesinde kendi emperyalist koalisyonunu güçlendirmeye yönelik, halkın aleyhine kendi sömürücü planlarına yönelik stratejisinin bedelini ödüyor” denilmişti.

ANTİFAŞİST ANITA NEONAZİ SALDIRISI

Öte yandan Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan bir antifaşist anıt, üzerine boyayla Ukraynalı Neonazi grubu “Azov”un adı yazılarak tahrip edildi.

Kallithea semtinde bulunan heykel, Yunanistan’ın Nazi Almanya’sının işgaline karşı Yunanistan Halk Kurtuluş Ordusu (ELAS) ile birlikte savaşan Sovyet askerleri anısına yapılmıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı kınayan bir bildiri yayımlayarak, “1944 yazında Nazi işgal güçleri tarafından infaz edilen üç Sovyet askerinin anısına adanmış bir anıta yönelik saygısızlığı kınıyoruz” dedi.

KKE üyeleri ise anıtı temizleyip çiçeklerle donattı. (DIŞ HABERLER)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avrupa, ABD için yeni enerji pazarı oldu

SONRAKİ HABER

Ulaşım zammının reddedilmesine tepki gösteren İmamoğlu: İETT'yi de İSKİ'yi de batırmak istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa