17 Mart 2022 12:58

Çavuşoğlu ile görüşen Kuleba: Türkiye garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın ardından Ukrayna'ya gitti. Ukrayna'da mevkidaşı Dimitro Kuleba ile görüşen Çavuşoğlu, burada ortak basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'da mevkidaşı Dimitro Kuleba ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Türkiye'yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Moskova'ya giderek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmüştü. Çavuşoğlu, bugün de Lviv'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile bir araya geldi. Bakanlar, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Bir hafta önce Sayın Çavuşoğlu diğer ülke bakanlarının yapamadığını yaptı ve Rus-Ukrayna dışişleri bakanlarını bir masada buluşturdu. Sonra Sayın Çavuşoğlu Moskova'ya gitti ve buraya geldi" dedi.

Kuleba, sözlerine şöyle devam etti: "Biz Türkiye'nin arabuluculuk çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Çavuşoğlu Moskova'da yaptığı görüşmelerin sonuçlarını burada paylaştı. Rusyan'ın ülkemize yönelik saldırısına son vermek ve Rus birliklerinin geri çekilmesi amacıyla Ukrayna her platformda çalışmaya hazır. Bundan sonraki çabalarımızın Ukrayna ve Rusya başkanlarının görüşmesi konusunda yoğunlaşması için mutabakata vardık. Zira savaşın sona ermesi için Putin ve Zelenski'nin görüşmesi gerektiğini anlıyoruz. Bunun dışında biz ikili ilişkilerimizi de görüştük. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa ne Ukrayna'nın ne de Türkiye'nin ihtiyacı var."

"ERDOĞAN VE PUTİN BUGÜN BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRDİ"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından ise öne çıkanlar şöyle:

"Bu savaşın bir an evvel sona ermesi gerekiyor. Akan kanın ve gözyaşının durdurulması gerekiyor. İlk günden bugüne kadar bu yönde çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ediyoruz. Bu düşünceyle dostum Dimitro'yla Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'u Antalya'da bir araya getirdik. O toplantıda yapıcı yaklaşımından dolayı Dimitro Kuleba'ya bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Belarus müzakereleri devam ederken barışın tesisi için çabalarımızı devam ettiriyoruz, o nedenle dün Moskova'daydım. Moskova'da gündeme gelen konular ve edindiğimiz izlenimler hakkında Dimitro Kuleba'ya bilgi verdim. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Başkan Zelenski ile görüştü. Bugün Türkiye saati ile 16.00 itibariyle Rusya Devlet Başkanı Putin ile de telefonda görüştü. Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının bu savaş karşısında koyduğu mücadeleyi tüm dünya gördü. "

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine desteğimiz tamdır. Ukrayna'ya verdiğimiz destek ilkeli tutumumuzun, müttefikliğimizin doğal sonucudur. Özellikle insani alanda yardımlarımız da devam edecektir. Türkiye başından beri bu süreçte ilkeli tutum sergilemiştir. Her iki ülkeyle diyaloğu olan bir ülke olarak savaşın durdurulması yönünde çaba sarf etmiştir. Bu zor dönemde vatandaşlarımızın tahliyesini büyük ölçüde gerçekleştirdik. Ukrayna yönetiminden çok destek gördük. Kırım Tatar soydaşlarımıza ve zor durumda olan Ukraynalı dostlarımıza kapılarımızı açık tuttuk. Ülkemize gelen Ukraynalılara da en iyi şekilde ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. "

"Bugün en büyük zorluğumuz Mariupol bölgesinde çatışmalar devam ettiği için oradaki vatandaşlarımızın ve masum sivillerin tahliyesini yapmaktır. Temennimiz önce Mariupol'da acil bir insani ateşkesin sağlanması ve tüm Ukrayna'da savaşın sonlanması. Diplomasiye fırsat verilmesidir."

"En kısa zamanda liderler düzeyinde bir toplantının düzenlenmesi gerekiyor. Böyle bir toplantıya da ev sahipliği yapmak istediğimizi daha önce belirtmiştik."

"MUTABAKAT METNİ RUSYA'NIN İSTEKLERİNİ İÇEREN BİR BELGE"

Açıklamaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi:

Her iki bakana da Financial Times'ta yer alan 15 maddelik mutabakat metni de soruldu. Sorular arasında Putin ve Zelenski'nin görülmesi ile ilgili gelişmenin olup olmadığı da yer aldı.

Kuleba soruya yanıt olarak, "Financial Times'ta yayınlanan metin Rusya’nın isteklerini içeren bir belge. Dolayısıyla şu an bu Ukrayna'nın kabul ettiği maddeler olarak yorumlanamaz. Ukrayna'nın güvenlik garantileri ise görüşmelerin en kilit konusu. Daha savaş başlamadan önce Ukrayna-Türkiye ve Almanya'nın katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesi konsunda bir inisiyatif ortaya konuldu. Dolayısıyla bu inisiyatifi genişleterek Türkiye'yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz. Türkiye, Karadeniz bölgesinde istikrar dengesini sağlayan çok büyük bir otoriteye sahip" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erbosan işçileri: Sözleşme bitti mücadele bitmeyecek

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası brüt döviz rezervleri bir haftada 2,8 milyar dolar eridi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...