Okulda gerici ve cinsiyetçi propaganda: Veliler, öğrenciler ve öğretmenler Yaşar Alptekin'e tepki gösterdi

İstanbul Arnavutköy'de bir lisede, müftülüğün düzenlediği etkinliğe konuk olarak getirilen Yaşar Alptekin'in “Kadına para verirsiniz, uyuşturucuya para verirsiniz" ifadeleri tepkilere neden oldu.

17 Mart 2022 09:15
Son Güncellenme Tarihi: 17 Mart 2022 13:40
Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Arnavutköy’deki Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi’nde müftülüğün düzenlediği etkinlik öğrenci ve öğretmenlerin tepkilerine neden oldu.  Etkinlikte gerici söylemleriyle bilinen eski manken ve oyuncu Yaşar Alptekin okula konuk olarak getirildi. Alptekin’in dışında imam ve müftü vekili de etkinlikte hazır bulundu. “Kadına para verirsiniz, uyuşturucuya para verirsiniz. Sizi cehenneme götürecek ne kadar çok şey varsa parayla” diyen Alptekin’in sözlerine öğrenciler tepki gösterince Alptekin, öğrencilere, “Genelev kadınında bahsediyorum” dedi. Bunun üzerine öğretmenler de Alptekin’i uyararak “Kelimelerinize dikkat edin, bir lise de konuşma yapıyorsunuz. Zaten buraya geleceğinizi de bilmiyorduk” diye tepki gösterdi.

23 Kasım 2017'de Posta'ya konuşan ve çeşitli tarikat ve cemaatlerle ilişkisi olduğunu anlatan Alptekin, 2004-2008 yıllarında Fethullah Gülen Cemaati üyesi olduğunu, sonrasında ise Menzil cemaatine geçtiğini söylemişti. Veliler cemaatlerle ilişkisi olan birinin Lisede yapılan bir etkinliğe konuşmacı olarak getirilmesine ve söyleşi adı altında çocuklarına dini propaganda yapmasına tepki gösterdi.

İMAM VE OKUL MÜDÜRÜ’NDEN ALPTEKİN’E ÖVGÜ

Etkinlik adı altında düzenlenen söyleşi de konuşan Dikilitaş imamının sözleri de dikkat çekti. Daha önce çeşitli cemaatlerde yer alan Alptekin hakkında imam şunları söyledi: “Ben 42 yaşında doğdum diyor Yaşar abi. Ben kendisinden çok güzel bilgiler öğreniyorum. Eminim sizlerde istifade edeceksiniz. Eminim hayatınıza yön verecek” dedi. Beşiktaş Müftü Vekili ise sosyal medya ve dizilerin örf ve adetlere uygun olmadığını ileri sürerek “Diziler ya vurdulu kırdılı ya çok özür diliyorum cinsel objeli ya da içki, ahlaksızlık gösteriliyor” dedi. Hem okul müdürü tarafından hem de müftü vekili tarafından övgülerle kürsüye davet edilen Yaşar Alptekin, cinsiyetçi söylemlerinin yanı sıra oyuncu, manken ve şarkıcı olmanın günah olduğunu ileri sürdü.

"NAMAZ KILMIYORUM AMA KALBİM TEMİZ DİYENE ŞAŞIYORUM"

“Ben namaz kılmıyorum ama kalbim temiz diyen insanlar görüyorum, şaşırıyorum. O zaman peygamber efendimizin kalbi kirli miydi ki sabaha kadar ayağı şişene kadar namaz kılıyordu. Hiç olmazsa ‘Allah nasip ederse namaza başlayacağım’ de… Benim kalbim temiz diyerek kenara geçemezsin o kadar basit değil bu iş. Yaşlanınca namaza başlayacağım diye bir şey yok arkadaşlar… Gençliğinizi iyi değerlendirin. Günah işlemekten ziyade günaha yaklaşmayın arkadaşlar” dedi.

"GENELEV KADININDAN BAHSEDİYORUM"

Öğrencilere “Paralı bir cehenneme mi gitmek istiyorsunuz, parasız bir cehenneme mi gitmek istiyorsunuz?” diye soran Alptekin devamında şunları söyledi: “Bakın kadına, uyuşturucuya, alkole para verirsiniz….  Sizi cehenneme götürecek ne kadar şey varsa para…”  Alptekin’in bu cinsiyetçi sözlerine tepki gösteren öğrenciler, “Kullandığınız kavram yanlış değil mi? Kadına para vermek nasıl bir söylem” diye tepki gösterirken Alptekin ise öğrencilere şu yanıtı verdi: “Arkadaşım detaya girmeyeyim… Genelev kadınında bahsediyorum”

Bu konuşma ve tartışmanın üzerine öğretmenler de Alptekin’i “Kelimelerinize dikkat edin, bir lisede konuşma yapıyorsunuz. Zaten neden burada olduğunuzu bilmiyoruz” diyerek uyardı. Etkinlik sonrasında Yaşar Alptekin’in yazdığı kitap ücretsiz olarak öğrencilere dağıtıldı.

"8 MART ETKİNLİĞİNE İZİN VERİLMEMİŞTİ"

Gazetemize konuşan bir öğrenci, söyleşiden ne velilerin ne de öğretmenlerin haberi olmadığını söyledi. Kendilerine bile son anda haber verildiğini söyleyen öğrenci yaşananları şöyle aktardı: “18 Mart için bir prova yapmayı planlıyorduk. Müzik grubumuz var. Biz tam konferans salonundayken ‘9’uncu sınıfların söyleşisi var, sürpriz bir yazar gelecek’ denilerek konferans salonun kullanılacağı söylendi. Sonra birden bütün öğrenciler konferans salonuna getirildi. Geçtiğimiz haftalarda 8 Mart'ta konferans salonunu kullanılmak istemiştik. Ama müdür kovid bahanesiyle kullandırmadı. Ama bugün cemaat ve tarikatlarla ilişkisi olan biri için salonu doldurdular” diye konuştu.   

MÜDÜR KONUŞMADI, VELİLİLER ÖFKELİ

Yaşananlara ilişkin bilgi almak için okulu aradığımızda, telefonu açan kişi müdürün odasına bağladı, fakat telefona bakan olmadı. Bunun üzerine müdürün odada olmadığını söyleyen kişiye numaramızı bıraktık ancak geri dönüş yapan olmadı. Gazetemize konuşan bir veli ise okul müdürünün Beşiktaş müftü vekili, Dikilitaş imamı ve Yaşar efendiyle el ele vererek söyleşi adı altında çocuklarına dini propaganda yapmasına öfkesini dile getirerek “Adamın konuşmasını dinledik hepimiz, bilim dışı, gerici, cinsiyetçi, ne ararsan var! Ne demek, namaz kılmayan iyi insan olamaz! Sen kimsin buna karar vereceksin! Siz nasıl okul müdürünüz ki bu saçmalıklara yol veriyorsunuz? Neyse ki çocuklarımız gereken tepkiyi göstermiş, onlarla gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Eğitim Sen 3 No’lu Eğitim Sekreteri Meral Gülşen ise son dönemde bu tür durumlarla çokça karşılaştıklarını belirterek “Okullara cemaat veya tarikatlar bilgi verme, değerler oluşturma bahanesiyle fütursuzca çağrılıyor. Yaşar Alptekin kimdir? Hangi bilgiyi öğrencilerle paylaşma yetkisi ve bilgisi vardır? İş birliği içindeki kurum kimdir neye hizmet etmektedir? Okulda böyle bir söyleşinin düzenlenmesi kabul edilemez ve çok tehlikelidir” diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bakan Nebati'den yabancı yatırımcılara: Bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var, mevzuatı da değiştiririz

SONRAKİ HABER

Silvia Federici ve Angela Davis’ten “Aysel Tuğluk’a özgürlük” mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa