16 Mart 2022 21:06

"Diyanet Akademisi" kurulmasına dair kanun teklifi tartışmalar eşliğinde kabul edildi

AKP'nin "Diyanet Akademisi" kurulmasına ilişkin kanun teklifi, tartışmalar eşliğinde TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Ali Erbaş | Fotoğraf: DHA

Paylaş

AKP’nin, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde "Diyanet Akademisi" kurulmasına dair kanun teklifi, "Dine karşı damar" ve "Din simsarlığı" tartışmaları eşliğinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kurulacak Diyanet Akademisi, dini yüksek ihtisas, dini ihtisas ve eğitim merkezlerinden oluşacak. Diyanet Akademisi, doğrudan başkana bağlı olacak.

Diyanet Akademisi, Diyanet İşleri Başkanlığın Din Hizmetleri Sınıfına ait pozisyonlarına atanacak adayların mesleki eğitimi ile hizmet içi eğitim faaliyetlerini ve yurt dışından gelen din görevlilerine yönelik eğitim faaliyetlerini yürütecek. "Akademi" ayrıca Başkanlığın görev alanıyla ilgili araştırma, yayın, konferans, panel, seminer, sempozyum ve benzeri etkinlikler, kurs ve sertifika programları düzenleyecek.

"Akademi"; Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler, lisans düzeyinde dini eğitim veren yükseköğretim kurumları ve müftülükler ile diğer ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve ortak çalışma yapabilecek, eğitim programları uygulayabilecek, danışma kurulları ve komisyonlar oluşturabilecek.

EĞİTİM GÖREVLİSİ KADROLARINA ATANACAKLAR

"Akademide" ders vereceler, araştırma ve uygulama faaliyetlerinde görev almak için 4 yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olup dini yüksek ihtisas merkezinde eğitimini tamamlamış veya ilahiyat alanında doktora yapmış olanlar arasından atanacak.

Dini musiki, kıraat gibi konularda ise 4 yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olanlar arasından, başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olanlar, Diyanet Akademisinde eğitim görevlisi kadrolarına atanabilecek.

Ayrıca Diyanet Akademisinde eğitim görevlisi kadrolarının yüzde 10'una kadar, dini yüksek öğrenim dışında lisans mezunu olup yüksek lisans çalışmasını tamamlayanlar arasından başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olanlar, eğitim görevlisi kadrolarına atanabiecek.

Diyanet Akademisi başkanının en az lisans düzeyinde dini yükseköğrenim mezunu olması gerekecek.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALABİLECEK

Kanun ile Diyanet Akademisi Başkanlığına sözleşmeli personel alınabilecek.

Sözleşmeli personel olarak atananlar, 3 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde pozisyonlarıyla aynı unvanlı memur kadrolarına atanacak. Bu şekilde atananlar, aynı yerde en az 1 yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında aday memur hükümleri uygulanmayacak.

Mesleki eğitim görerek ataması yapılanlar, mesleki eğitim süresi kadar mecburi hizmetle yükümlü olacak.

"DİNE KARŞI DAMAR" VE "DİN SİMSARLIĞI" TARTIŞMASI

Teklifin ikinci bölümü üzerinde söz alan AKP Milletvekili Emrullah İşler, "Tevhidi Tedrisat Kanunu'nu çıkaran CHP’nin içerisindeki dine karşı olan bir damar, zamanla bu kanunu işlevsiz hale getirmiş ve uygulatmamıştır" ifadelerini kullandı.

İşler’in "CHP içindeki dine karşı damar" ifadesi, Genel Kurulda tartışma yarattı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP’li milletvekilleri, İşler’in bu sözüne itiraz etti. Altay, İşler’den sözünü geri almasını isteyerek "Din simsarlığı yapıyorsun" dedi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar da İşler’den sözünü geri almasını istedi.

İşler de itirazlara karşılık, o dönemki uygulamaları söylediğini ifade etti.

Sözlü tartışmanın büyümesi üzerine, TBMM Başkanvekili Haydar Akar birleşime ara verdi. Verilen arada da bazı milletvekilleri arasında tartışmalar sürdü.

Aranın ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "CHP’nin kurumsal olarak din veya din düşmanlığı ile ilgili herhangi bir ilişkisinin olmadığını ifade ediyorum. AK Parti'nin bu şekilde bir görüşü, kanaati yoktur. Tarihi bir gerçeği anlatırken farklı mecralara giden bir durum söz konusu olmuştur" dedi.

Teklifin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşimi 17 Mart Perşembe saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamu Denetçiliği, hasta mahpus Mehmet Emin Özkan için yapılan başvuruyu reddetti

SONRAKİ HABER

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Mart ayında yaşanan katliamları unutturmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...