16 Mart 2022 11:06

Türk Telekom işçilerinden ‘ek protokol’ tepkisi

Türk Telekom ile Haber-İş arasında devam eden görüşmelerde işçilere 37.5 'iyileştirme' yapıldı ancak işçilerin talebi yüzde 50’lik zamdı. İletişim-İş: Enflasyonun yüzde 32 olmadığını herkes biliyor.

Kolaj: Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Türk Telekom’da örgütlü Haber-İş, işçilerin talebi üzerine toplu sözleşmeye ek olarak protokol imzaladığını duyurdu. 3 ay süren görüşmelerin ardından yüzde 32 zam alındığını belirten Haber-İş yaptığı açıklamada, “İşçileri enflasyona ezdirmedik” dedi. Günlerdir sosyal medya üzerinden taleplerini haykıran Türk Telekom işçileri görüşmelerin ardından #VeliSolakİstifa (Haber-İş Genel Başkanı) etiketi altında tepki gösterdi. İletişim-İş Genel Merkez Yöneticisi Erman Türkmen ise, “İşçiyi enflasyona ezdirmediklerini bir de işçiye sorsunlar” diye konuştu.

Türk Telekomünikasyon AŞ ile Türk-İş’e bağlı Haber-İş arasında devam eden görüşmeler sonuçlandı. Görüşmeler neticesinde toplu sözleşmeden gelen yüzde 5.5 zammın üzerine, yüzde 32 oranında zam aldıklarını, toplamda yüzde 37.5 iyileştirme yapıldığını söyleyen Haber-İş yaptığı açıklamada, “Görüşmeler başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır. Bu ücret artışları ile üyelerimizin yıllık bazda enflasyon altında ezilmesine müsaade edilmemiştir” dedi.

DİSK’e bağlı İletişim-İş Genel Merkez Yöneticisi Erman Türkmen, “İşçilerin talepleri yüzde 50’lik zamdı. Ayrıca çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyorlardı. Sendika yaptığı açıklamada işçileri enflasyona ezdirmedik diyor ancak Türkiye’de enflasyonun yüzde 32 olmadığını herkes biliyor. Bu hareketin ‘Gaz almak’ amaçlı yapılan bir hareket olduğunu düşünüyoruz” dedi. Yapılan zammın yetersiz olduğunu söyleyen Türkmen, “İşçilerin çalışma saatleri ve mesailer ile ilgili ciddi sıkıntıları var, buraya dair bir düzenleme yapılmadı. Görüşmeler sonucunda yapılan zam yemek ücretlerini ve cumartesi çalışmalarını kapsamadığından işçilerin her ay 300 liralık bir kaybı olacaktır” diye konuştu. 

"İMZALANAN NE İSE İŞÇİ BUNU GÖRMEK İSTİYOR"

Görüşmelerin ek protokol görüşmesi olup olmadığının da belli olmadığını söyleyen Türkmen, “Eğer bu görüşmeler ek protokol görüşmeleri ise ocak ayından itibaren geçerli olması gerekirdi ancak bu görüşmenin sonuçları 1 Mart itibarıyla geçerli olacak. Bu ek protokol mü yoksa toplu sözleşmede zaten yer alan ikinci yılın birinci 6 ayında normal alınması gereken zam mıdır? Net açıklamalar yapılmaması işçilerin kafasını karıştırmış durumda. Görüşmeler sonucundan imzalanan ne ise işçi bunu görmek istiyor” dedi.

Görüşmelerin devam ettiği esnada sosyal medyadan taleplerini dile getiren Türk Telekom işçileri de görüşme sonuçlanınca Haber-İş Genel Başkanı Veli Solak’a tepkisini #VeliSolakİstifa etiketi altında gösterdi. Yapılan zammın enflasyon karşısında bir şey ifade etmediğini söyleyen işçiler, Haber-İş’in “İşçileri enflasyona ezdirmedik” sözünü yalanladı. Çalışma şartlarından, sosyal haklarına net düzenlemelerin yapılmadığını anlatan işçiler 4 liralık yemek zammına da tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Halepçe, Beyazıt ve Gazi katliamları için Adana’da açıklama yapıldı

SONRAKİ HABER

Boşanma aşamasında olduğu kadını bıçaklayan erkeğe verilen ceza bozuldu 'tasarlayarak öldürme'den ceza istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...