11 Mart 2022 12:28

Kırım işgal edildiğinde Rusya'ya yaptırıma katılmayan Erdoğan, batıya Kırım'ı hatırlattı

Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık?" dedi.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuştu.

Rusya ve Ukrayna krizinin ardından iki ülke arasındaki ilk üst düzey temasın, Antalya'da gerçekleştiğini söyleyerek forumun amacına ulaşmaya başladığını ifade eden Erdoğan "Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık? Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı" dedi.

Erdoğan konuşmasında "Kırım'la ilgili net tutumumuzu 2014 yılından bu yana her vesileyle ifade ettim, ifade ettik, her zeminde açıkça dile getirdik. Gerek Rusya Federasyonu ile gerekse Ukraynalı dostlarımızla yaptığımız tüm görüşmelerde bu meseleyi hep gündemde tuttuk. Şimdi söylüyorum. Eğer 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tablo ile karşı karşıya kalır mıydık?" ifadelerini kullandı

Ancak 5 Aralık 2015’te, Erdoğan Kırım''la ilgili, “Türkiye’nin Rusya’ya yönelik uluslararası ambargolara katılmadığına” vurgu yapmış “Gıda noktasında her taraf Rusya’ya yaptırım uygularken, Türkiye olarak biz yaptırım uygulamadık” demişti. Erdoğan, konuşmasının devamında ise “Biz yine bütün gıda ürünlerini, vesairelerini gönderdik. ‘Niye gönderiyorsunuz’ dediklerinde de dedik ki; ‘bizim stratejik ortağımızdır, onun için gönderiyoruz’ " ifadelerini  kullanmıştı

Mart 2014’te Kırım işgali nedeniyle, başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri Rusya’ya ambargo dahil, çeşitli yaptırımlar uygulamaya başladı. Türkiye o dönemde sadece Kırım’ın işgalini doğru bulmadığını ifade eden, düşük tonlu açıklamalarla yetindi, uygulanan uluslararası yaptırımlara ise katılmadı.

Erdoğan bugünkü konuşmasında ise "Ama Kırım'ın işgaline sessiz kalanlar şimdi bir şeyler söylüyorlar. İyi güzel de adalet bu yerkürenin belli bir bölümünde geçerli diğer bölümünde ise geçersiz mi? Bu nasıl bir dünya. İşte ne yazık ki bu haksızlığın giderilmesi hususunda uluslararası toplum gereken hassasiyeti göstermedi, desteği vermedi. Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı. İşte bugün vaktinde güçlü irade sergilenmesi halinde diplomasi ile çözülebilecek sorunların yıkıcı ve can yakıcı sonuçlarıyla yüzleşiyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelinen aşamada yangına körükle gitmenin, ateşe benzin dökmenin kimseye faydasının olmayacağı kanaatinde olduklarını vurgulayarak Batı ülkelerinde yaşayan Rus kökenli insanlara ve Rus kültürüne yönelik uygulamaların kabul edilemeyeceğini söyledi.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ

Erdoğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Temennimiz itidal ve sağduyunun galip gelmesi, silahların bir an önce susmasıdır. Bugün görüştüğümüz bir dost dedi ki 'bir SİHA bizim ülkemize düştü'. Şu anda o da dinleyicilerin arasında. Bakın hiç ilgisi, alakası olmayan ülkeyi de demek ki bu silahlar vuruyor. Bu doğrultuda kriz öncesinden başlayıp bugüne kadar süren yoğun bir diploması trafiği yürüttük, 25-30'a yakın liderle görüşmelerim oldu ve devam ediyor. Aynı şekilde dışişleri bakanım ve bakan arkadaşlarımın görüşmeleri oldu, devam ediyoruz. Yaptığımız tüm görüşmelerde olduğu gibi bugün ve yarınki temaslarımızda da çözüm tekliflerimizi muhataplarımızla paylaşacağız. Bölgemizde sulhu sükunun hakim kılınması için Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize verdiği yetkilerin kullanılması dahil elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fehim Taştekin: Erdoğan Körfez’in parasına, İsrail’in gazı ve lobi gücüne bakıyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci Sedef Kabaş: Bir gün biri kaçacaksa o ben olmayacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...