02 Aralık 2021 22:35

Değiştirmek için öğrencilere iş düşüyor: Kolları sıvamak!

"Öğrencilerin üniversiteye başladıkları günden bu yana yurt eksikliği, şehirde var olan ev yetersizliği ve kiraların aşırı yüksek olması bizleri çok zor durumda bıraktı."

Fotoğraf: MA

Paylaş

Eylül Yantemur
Munzur Üniversitesi Psikoloji 1. Sınıf Öğrencisi

Merhabalar Evrensel okurları. Ben, Munzur Üniversitesi Psikoloji Bölümü 1.sınıf öğrencisiyim. Öğrencilerin üniversiteye başladıkları günden bu yana yurt eksikliği, şehirde var olan ev yetersizliği ve kiraların aşırı yüksek olması bizleri çok zor durumda bıraktı. Öğrenci evinde geçici süreliğine barınmak zorunda kalıp bir artı bir evde üçüncü kişi olarak bulunmak durumunda kaldım.

BU KADAR ZORLUK YETMEZMİŞ GİBİ…

Bu kadar zorluk yetmezmiş gibi üniversitedeki sorunlarımız da cabası… Derslerimiz başlamış olmasına rağmen inşaat hâlâ devam ediyor. İş makinelerinin sesleri, fakültelerde tabelaların bulunmamasından dolayı yaşanan karışıklıklar, ulaşım problemleri sorunlardan birkaçı. Bildiğimiz üzere Türkiye’de akademinin içinin boşaltılmasıyla ve eğitimci kadroların yetersizliğiyle ortaya niteliksiz bir eğitim çıkmış durumda. Kendi bölümüm üzerinden değerlendirmem gerekirse hocalarımız derse geldiklerinde açık bir şekilde bölüm hocası olmadıklarını ve derslerin kendi alanları olmadığını belirtiyorlar. Hocalar alanları olmamasından kaynaklı, öğrenciler olarak derslerde bizden sunum yapmamızı istiyorlar. Bu da ortaya sadece kendi araştırmalarımızla bir şeyler öğrenmemiz gerektiği sonucunu çıkartıyor! İş alanımıza dair pratik bilgiler almak mümkün değil! Ayrıca derslerimizin kısmi olarak online eğitime dönmesi derslerin verimsiz geçmesine sebep oluyor. Hafta içerisinde bazı günler okula gidip bazı günler gitmememiz veya sabah online öğleden sonra yüz yüze eğitime devam etmemiz alınan kararın mantıksızlığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

SORULARIN CEVAPLARI VERİLMELİ

Bu sorunların kaynağına dair bir tespitte bulunmamız gerekecekse eğer, başta üniversite idari yönetimini eleştirmemiz gerekir. 2 yıldan fazla süredir devam eden okul inşaatı eğitim hayatı başlamadan neden bitirilmedi? Yeni açılan bölümlere alanında uzman öğretim görevlileri neden getirilmedi? Pandemi şartlarından dolayı sınıfların kapısında da yazdığı üzere en fazla 22 kişinin bulunması gereken sınıflarda neden 60 kişi ders görüyoruz? Bu soruların cevaplarının idare tarafından verilmeden öğrencilerin kafasındaki soruların giderilmesi mümkün değil!

GENÇ KADINLAR TACİZE MARUZ KALIYOR

Ayrıca bir kadın olarak değinmek istediğim ve üzerinde durulması gereken bir taciz sorunu var. Etrafımızda sürekli olarak görüp şahit olduğumuz birçok taciz olayı oluyor. Sadece cinsel olmamakla beraber sözlü tacizlere de maruz kalıyoruz. Yetkililerin bu sorunlar karşısında bizlere "O saatte dışarıda olursanız başınıza bunların gelmesinden kaçınamazsınız" gibi söylemleri, bu durumu olabildiğince normalleştirmeye çalıştıklarının bir kanıtıdır.

Sonuç olarak; özgür bir düşünce ortamında sorgulayıp tartışabileceğimiz, bilimsel ve kaliteli bir eğitimin üst seviyede olması gerekmektedir. Bunu değiştirmek için de öğrencilere iş düşmektedir; kolları sıvamak!

ÖNCEKİ HABER

İkinci el piyasası bile durdu: Kıyafetler 10 lira ama alan yok

SONRAKİ HABER

Görevden almalar ve atama kararları Resmi Gazete'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...