04 Kasım 2021 05:56
Son Güncellenme Tarihi: 04 Kasım 2021 15:49

Yargıtay, Çilem Doğan’ın 15 yıl mahkumiyet kararını onadı

Yargıtay, kendisine sistematik şiddet uygulayan eşini öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ın 15 yıl mahkumiyet kararını onadı. Doğan, "8 yaşındaki kız çocuğunu mahkum ettiler" diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Kendisine sistematik şiddet uygulayan eşi Hasan Karabulut’u 2015 yılında öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ın Yargıtay 1. Ceza Dairesinde karar duruşması görüldü. Doğan, 15 yıl hapis cezasına karşı ‘meşru müdafaa’ talebiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu. Yargıtay, tutuksuz yargılanan Doğan hakkında verilen 15 yıl mahkumiyet kararını onadı. Çilem Doğan, karar sonrası tekrar cezaevine girecek. Kadınlara seslenen Çilem Doğan "Erkek adaletten bir şey beklemedik, beklemiyoruz. Biz kadınlar 'kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza' mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

"KENDİ HAYATINI SAVUNMAK İÇİN BU DURUMDA KALDI"

Çilem Doğan davası avukatlarından Sevil Aracı, Çilem’in uzun süre eşinden ağır derecede şiddet gördüğünü, iki buçuk yıllık evliliği içerisinde 9 kez koruma kararı aldırdığını, şikayeti ile eşi hakkında 4 tane dava açılıp yargılamalar yapıldığını ve tüm bu süre boyunca Çilem Doğan’ın eşinden boşanmaya da çalıştığını hatırlattı. Çilem Doğan’ın bu kadar şikayete ve başvuruya rağmen devlet tarafından korunamayan bir kadın olduğunu, her seferinde karakollardan geri döndürüldüğünü ifade eden Aracı, “Eşinin suçlu olması nedeniyle de ‘Sen onunla baş edemezsin onun dediğini yap’ gibi telkinlerle hep geri gönderilmiş bir kadın Çilem Doğan. Bütün bunların ardından yaşanan olayda Çilem’in kendi hayatını savunmak için bu durumda kaldığı çok açıkken, Hasan Karabulut’un tam 19 tane suç kaydı varken böyle bir karar çıkmıştır. Hasan Karabulut’un ne kadar korkutucu bir kişiliği olduğu yargılama sırasında delillerle de ortaya koyuldu” dedi. 

"ÇİLEM’İN YAŞADIĞI İŞKENCE SADECE HAKSIZ TAHRİK SAYILDI"

Çilem Doğan’ın 15 yıl cezaya mahkum edilmesinin Çilem’e "Sen neden ölmedin" demenin başka bir biçimi olduğuna işaret eden Aracı, yerel mahkemenin kararı bozacağını umut ettiklerini ama sonucun ceza olduğunu belirtti. Yerel mahkeme kararında mahkeme başkanının sundukları gerekçeleri de içeren muhalefet şerhi olduğunu hatırlatan Aracı şu sözlerle devam etti:

“2’ye karşı 1 oyla Çilem Doğan beraat edememişti yerel mahkemede. Biz Yargıtay’da bunun daha kapsamlı bir şekilde değerlendirileceğini ve ceza verilmeyeceğini düşünüyorduk, maalesef böyle olmadı. Son süreçte yargı kanalıyla da kadınlara uygulanan çifte standart, ayrımcılık bir kez daha Çilem Doğan kararıyla ortaya çıkmış oldu. Aynı pozisyonda bir erkek olmuş olsaydı her türlü sudan gerekçe haksız tahrik indirimi için kullanılırdı. Çilem’in bütün evlilik hayatı boyunca yaşadığı işkenceye varan şiddet ve ölüm korkusu sadece haksız tahrik olarak kabul edilmiştir. Bu da yine bir çifte standart olduğunun, uygulamanın hakkaniyetsiz olduğunun bir göstergesidir. Yargıtay'ın kararı kesin olarak verilen bir karar olduğu için yargılamanın son aşaması. Ama tabii ki başka kanun yolları var, Anayasa Mahkemesi var. Bunları da mutlaka deneyeceğiz ama karar hepimizi çok üzdü.”

ÇİLEM DOĞAN: 8 YAŞINDAKİ BİR KIZ ÇOCUĞUNU MAHKUM ETTİLER

Hapis cezasının onanmasının ardından DHA’ya konuşan Çilem Doğan da böyle bir karar beklemediğini ve büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Yıllarca şiddet gördüğünü ve kızıyla hayatta kalma mücadelesi verdiğini dile getiren Doğan, “Bu kararla aslında beni değil 8 yaşındaki kız çocuğunu hapsettiler. 8 yaşındaki kız çocuğu hem annesiz hem babasız büyüyecek. Beni aslında mahkum etmediler. 8 yaşındaki bir kız çocuğunu sahipsiz bıraktılar. Çok üzgünüm. Adalete olan inancımı kaybettim. Mücadelemize devam edeceğiz. Bir şekilde kazanacağız” dedi.

"‘KİRPİĞİMİZ YERE DÜŞMESİN DİYE OMUZ OMUZA" MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Karar sonrası kadınlara el yazısıyla bir mesaj gönderen Çilem Doğan mesajında kadın mücadelesine vurgu yaptı. Çilem Doğan'ın mesajı şöyle: "15 Yıl cezayı onayarak Çilem Doğan’ı hapsetmediniz. Siz 8 yaşındaki bir çocuğu ve dünyadaki bütün kadınları hapsettiniz. Erkek adaletten bir şey beklemedik, beklemiyoruz. Yine bizi yanıltmadı. Biz kadınlar 'kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza' mücadeleye devam edeceğiz. Kızım 'Mira Su' siz kadınlara emanet. Kadın mücadelesi kazanacak. Bütün kadınları dayanışmanın sıcaklığıyla kucaklıyorum."

NE OLMUŞTU?

Adana’da yaşayan Çilem Doğan, 8 Temmuz 2015’te kendisine sistematik şiddet uygulayıp, fuhşa sürüklemek isteyen eşi Hasan Karabulut’u öldürdükten sonra polise teslim oldu.

Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi cezanın gerekçeli kararında sistematik şiddet kabul ederken bunu yalnızca tahrik saymış, olay günü şiddet olmadığı iddia edilerek, meşru müdafaa olmadığı gerekçesi ile “Ağır tahrik altında kasten öldürme” suçundan 18 yıl hapis cezası verilmiş, mahkemedeki tutumu nedeniyle 15 yıl hapis cezası verilmişti. Oy çokluğuyla alınan karara karşı Mahkeme Başkanı Ogün Madan, Çilem’in eyleminin meşru müdafaa sayılması ve ceza verilmemesi gerektiği yönünde muhalefet şerhi düşmüştü.

Doğan'ın avukatı, mahkemeye müvekkilinin uygun görülecek adli kontrol tedbirleriyle tahliye edilmesi için talepte bulunmuştu. Mahkeme heyeti ise Doğan'ı 20 Haziran 2016'da 50 bin TL kefaletle tahliye etmişti. (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

Şaka mı, şeker mi, yoksa patates mi?

SONRAKİ HABER

Tokat'ta okul servisinin de karıştığı kazada 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...