26 Ekim 2021 11:54

İDA, “Bizim Hafızamız: Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı videosunu yayımladı

İzmir Dayanışma Akademisi bünyesinde kurulan Monokritik Youtube Kanalı'nın, üçüncü videosu “Bizim Hafızamız: Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlığıyla yayınlandı.

Fotoğraf:İzmir Dayanışma Akademisi

Reklam

Barış imzacısı akademisyenler tarafından kurulan İzmir Dayanışma Akademisi bünyesindeki Monokritik isimli Youtube kanalı, “Bizim Hafızamız: Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı üçüncü videosunu yayınladı. Video; akademisyenleri “Bu Suça Ortak Olmayacağız” metnini imzalamaya götüren süreçte yaşananları, bildirinin kamuoyu ile paylaşılmasının ardından maruz kaldıklarını ve kendilerini var etmek için gösterdikleri dayanışma ve direnişi bir almanak formatında hatırlatıyor.

Türkiye’de akademi ve barış akademisyenlerine odaklanan üçlemenin ikincisi olan video, ihraç edildikten sonra hayatına son veren imzacı Mehmet Fatih Traş’ın anısına ithaf edildi. Üçlemenin ilk videosu “O Halde Üniversite” ise geçtiğimiz ay yayımlanmıştı.

“BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER VAKASININ KISA TARİHİ”

Videoya TİHV Akademi tarafından hazırlanan “Barış İçin Akademisyenler Vakasının Kısa Tarihi” başlıklı çalışma kaynaklık etti. 11 Ocak 2016 tarihinde, Kürt illerinde yaşatılan kıyım ve yıkıma karşı, 1128 akademisyen tarafından imzalanan “Bu Suça Ortak Olmayacağız” metni kamuoyu ile paylaşıldı.

Soruşturmalar, tehditler, gözaltılar, tutuklamalar, nihayetinde OHAL ve sonrasında yaşanan üniversitelerden ihraçlara kadar tüm sürecin merkeze alındığı videoda, yalnızca bildirinin ilanından sonra olanlar değil, imza metninin ortaya çıkmasına neden olan şiddet de bir almanak formatında hatırlatılıyor.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizim Hafızamız: Bu Suça Ortak Olmayacağız, başlıklı video, 2015 yılında ‘Çözüm Süreci’nin bir parçası olarak deklare edilen ‘Dolmabahçe Mutabakatı’yla başlıyor. Mutabakatın hükümet tarafından yok sayılmasının ardından yaşanan Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim katliamları; 7 Haziran-1 Kasım seçim süreçleri; Kürt illerinde başlayan sokağa çıkma yasakları, can kayıpları, kent yıkımlarını da gözler önüne seriyor. 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL’in ardından 1 Eylül 2016 KHK’sıyla başlayan akademisyen ihraçları ve akademisyenlerin yaşadıklarını hatırlatan video, 26 Temmuz 2019’da Anayasa Mahkemesi’nin ‘ifade özgürlüğünün ihlal edildiği’ yönündeki kararının ardından akademisyenlerin beraat etmesi, ancak buna rağmen dosyalarının 5 yılı aşkın bir süredir tek bir karar verilmeksizin bekletilerek hak kayıplarının hâlâ sürdüğünü vurgulayarak sonlanıyor”

Üçlemenin akademisyen ihraçlarına odaklanan son videosu ise önümüzdeki günlerde yayımlanacağı duyuruldu.  (İzmir/EVRENSEL)

Reklam