21 Ekim 2021 11:02

ODTÜ’de yol projesinin ihalesi imzalandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, ODTÜ’den geçecek yol projesi kapsamında yaptığı ihale sözleşmesi imzalandı. Uzmanlar, projenin “yeşil başkent” söylemleriyle tezat olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, ODTÜ’den geçecek 11 km uzunluğundaki Bilkent-İncek Bulvarı projesi kapsamında yaptığı ihale sözleşmesi imzalandı. Meslek odaları, ODTÜ öğrencileri ve çalışanları kampüs bütünlüğünü bozacak Gökçek döneminden kalma projeye karşı çıkıyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, süreçte meslek odalarıyla bir görüşme yapılmadığını belirtirken, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Sekreteri Ömer Dursunüstün de projenin büyükşehir belediyesinin “yeşil başkent” söylemleriyle tezat olduğunu ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Melih Gökçek döneminde ODTÜ’de binlerce ağacın kesilmesiyle yapılan rant yolunu devam ettirmek için başlattığı projenin ihale sözleşmesi imzalandı. “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı Yol Yapım İşi” ihalesini, 39 milyon 344 bin TL ile Haslan İnşaat ve Diyarsur İnşaat aldı. İhale sözleşemesine göre sözkonusu yolun bir yılda tamamlanması hedefleniyor. Meslek örgütleri ile ODTÜ öğrencileri ve çalışanları, Ankara’nın trafik sorununu çözmeyeceği, ekolojik yapıya zarar vereceği ve kampüs bütünlüğünün bozularak ranta açılacağı gibi pek çok nedenle projeye karşı çıkıyor. Ayrıca belediye yönetiminin bu kararı meslek odaları ve ODTÜ’lülerle birlikte almaması da tepki çekiyor.

"GÖKÇEK’İN YOLUNDAN VAZGEÇİLMELİ"

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,  “Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir ortak akıl arayışı içerisindeymiş gibi algı yarattı. Fakat süreç içerisinde meslek örgütleriyle bir görüşme yapmadı. Sonuçta ulaşım ana planı yok ve bütüncül bir bakış açısı olmadan kente müdahale yapılmamalı. Büyükşehir Belediyesi’nin, Gökçek politikalarında ısrar etiği bu yoldan acilen vazgeçmelidir. Bundan sonra sürecin nasıl izleyeceğini de göreceğiz” dedi.

"YEŞİL BAŞKENT SÖYLEMİ İLE YOLLAR TEZATLIK OLUŞTURUYOR"

Yol güzergahında çok az nüfus bulunduğunu söyleyen Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Sekreteri Ömer Dursunüstün, “Üst ölçekte de planlanan bir gelişme öngörülmüyor. Ankara’nın bu yolu içeren ulaşım planı yok, dayanağı yok. Yola karşı çıktığımızda buna cevaben Ankara Büyükşehir Belediyesi ‘plan iptal edilmemiş, biz katılımcıyız’ dedi. AKP ve Gökçek söylemleri üretiliyor. Yapılması gereken şey yola ilişkin bilimsel rapor paylaşılmasıydı. Sadece ODTÜ yolu değil, Atatürk Orman Çiftliği de Gökçek’in çizdiği yollardan. Yıllarca örülen rant ağının eksik kaldığı birkaç parçası... Ankara Büyükşehir Beldiyesi yönetiminin ne yollarla ilgili ne de üst ölçekli planlarla ilgili yeni bir planlama çalışması olmadı. Hepsi Gökçek’in ve yeniden onaylanan planları. Elektrikli otobüs, yeşil başkent söylemleri ile vadiler, verimli araziler ve ormanlara yapılan bu yollar büyük bir tezatlık oluşturuyor” dedi. Sözleşmenin imzalanmasının Büyükşehir Belediyesi’nin geri adım atmayacağı anlamı taşıdığına dikkat çeken Dursunüstün, meslek örgütleri ve ODTÜ bileşenleriyle sürecin takipçisi olacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu’ndan Bahçeli’ye ‘Gezi’ yanıtı: sorgulayacağına tebrik telefonu açmalıydı

SONRAKİ HABER

Devlet-sermaye sınıfı ilişkisi bağlamında TÜSİAD’ın yaptığı çıkış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa