26 Eylül 2021 08:32

5 bin tır şoförü İngiltere’yi dize getirdi

İngiltere'de süpermarket rafları boşalıyor, petrol istasyonlarında uzun kuyruklar oluştu. Bunun nedeni ise ülkedeki tır şoförü açığı. Ülke, 5 bin tır şoförü için özel bir vize uygulamasına gidiyor.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere, 5 bin tır şoförü için özel bir vize uygulamasına gidiyor. Ülkede tır şoförü açığı giderek hayatı etkilemeye başladı. Süpermarketlere gıda ulaşımı yapılamıyor, petrol istasyonlarına rafinerilerden petrol aktarılamıyor. İstasyonlarda kilometrelerce kuyruklar oluştu ve marketlerin rafları boş kalmaya başladı. Elde mal var ama bu malı satış noktalarına ulaştıracak şoför bulunamıyor. Bu yüzden yurtdışından 5 bin tır şoförü için özel bir vize uygulamasına başlanacak. Bunu da 3 aylığına yapacaklar. 3 ay içinde İngiltere içinde tır şoförü yetiştirme programına hız verilecek.

Geçtiğimiz yılbaşı itibariyle Avrupa Birliği’nden resmen ayrılan İngiltere, Avrupa Birliği ülke vatandaşlarının ülkeden ayrılmasına neden olmuştu. Gerek oturum izni gerekse de AB üyesi ülke olma nedeniyle çeşitli haklardan yararlanan işçiler, düşük ücretler karşısında boyun eğip çalışmaya devam etmişti. Fakat, İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla birlikte bir çok haktan yararlanamayacağını düşünen Avrupalı işçiler İngiltere’yi terk etti ve ucuz iş gücünde ciddi bir açık ortaya çıktı.

Nüfusu yaşlı olan ülkeler arasında olan İngiltere her zaman genç işçilere ihtiyaç duyuyor. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerindeki kötü yaşam koşullarından dolayı batıya göç eden genç işçiler, tır ve tanker şoförlüğü dahil bir çok işte çalışmaya, hatta düşük ücretle çalışmaya razıydı. Asgari ücretle çalıştırılan tır ve tanker sürücüleri, İngiltere’den gelecek ümitleri olmadığı için Almanya ve Fransa gibi ülkelere göç etti. Bu da İngiltere’deki tır ve tanker sürücü açığını ortaya çıkardı.

SERMAYENİN ÇIKARLARI İÇİN ÖZEL VİZE HAYATA GEÇİRİLİYOR

Geçtiğimiz ay başlayan kriz hızla devam ediyor. Bir çok market zinciri, hükümeti uyararak, “böyle giderse yılbaşında hindiler marketlere ulaşmayacak” gibi açıklamalar yaptılar. Çünkü tır şoförü açığı iyice kendini gösterdi. Haftada yaklaşık olarak 50 saat çalışan tır şoförleri, aileleri ile zaman geçirememenin yanı sıra, haftalık 600-650 sterlinlik bir maaşla çalışıyordu. Bu ücrete İngilizlerin çalışması için özel bir çaba sarf ediliyordu. Fakat neredeyse hiç kimse böyle bir işe yanaşmadı.

Doğu Avrupalı işçiler bu ücretle çalışıyor ve marketler ile petrol istasyonları tıka basa ürünlerle doluyordu. Başta hükümet partisi Muhafazakarlar olmak üzere, Muhafazakar Parti gibi ırkçı partiler, sürekli “yabancı işçiler işimizi elimizden alıyorlar” propagandası yapıyordu. Şimdi ise, ne Muhafazakar Parti üyeleri ne de ırkçı gruplar lafını bile etmiyor.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, göçmen işçilerle bu işin olmayacağını ve gerekirse kesenin ağzının açılarak, firmaların yerli TIR şoförlerinin yetiştirilmesi için harekete geçmelerini istedi. Bazı işlerin istemekle de lmadığı apaçık ortada.

Büyük petrol ve market tekellerinin istekleri üzerine özel bir vize uygulaması ile yurtdışından ağır vasıta sürücüsü ülkeye getirmeye çalışan hükümet, bu süreyi de 3 ayla sınırlı tutması tartışma konusu oldu. Buna rağmen 3 ay içinde 5 bin işçinin ülkedeki sorunu çözüp çözmeyeceği soru işareti.

KAOS SÜRÜYOR

Ulusal İstatistik Bürosuna göre İngiltere’de en az 100 bin tır ve tanker sürücüsü açığı var. Bunu kapatmak için en az 9 ay zaman gerekiyor. Ağır vasıta ehliyeti alım sürecinde işçiye 7 bin sterlin maliyet olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, bu iş için başvurular gerektiği kadar olmuyor. Bu yüzden şoför açığı ve ihtiyacı devam ediyor.

Özellikle petrol istasyonları kuyruklarla dolmaya başladı. Bazı istasyonlar tamamen kapandı. Çünkü satacak petrol kalmadı. Petrol olmadığı için, günlük taşınan süt dahil bir çok ürün ulaştırılamıyor. Amazon gibi firmalar paketlerini müşterilerine dağıtamıyor, taksiciler kontak kapatıyor, çöp arabaları çöpleri toplamıyor, kapısı ya da penceresi kırılana, pencere takmaya gidilemiyor.

İngiltere’de yaşanan örnek, tüm ülkelere uyarlanabilecek nitelikte. İşçiler, özellikle de anahtar rollerdeki işçiler olmadığı zaman ülke felç oluyor. Son üç gündür İngiltere’de yaşanan da budur. Petrol istasyonlarının önünde bekleyen araba kuruklarında yaşanan kavgalar Show TV (Şimdilerde CNN TÜRK) ana haber bültenini tamamen kaplayacak düzeyde.

Demek ki, robot da yapsanız, bilmem hangi sanal teknolojiyi de bulsanız, şoförün o direksiyona asılmasında harcadığı emeğe mahkumsunuz. İngiltere’de olduğu gibi. Acilen 5 bin tır şoförüne ihtiyacı olan İngiltere, bu şoförleri temin etmemesi durumunda çok sıkıntı yaşayacağa benziyor. Yani 5 bin tır ve tanker şoförü koca Britanya İmparatorluğunu dize getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisinden Çorum'da eylem: Zamlar geri alınsın, ücretler artırılsın

SONRAKİ HABER

Almanya'da seçimlerin galibi, yüzde 25,7'lik oy ile Sosyal Demokratlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa