Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi | Bisikletli ölümler

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi programında bu hafta bisikletli ölümleri Zeynep Aslan’ın babası Reşat Aslan, Bora Aşçılar’ın babası Osman Aşçılar ve Bisikletli Yaşamdan Mustafa Karakuş ile konuştuk.

24 Eylül 2021 07:59
Paylaş

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi programında bu hafta bisikletli ölümleri, 14 Ekim 2020 tarihinde bisikletiyle antrenman yaparken kamyon sürücüsünün çarpması sonucu hayatını kaybeden Zeynep Aslan’ın babası Reşat Aslan, 2017 yılında alkollü sürücünün otomobille çarpması sonucu hayatını kaybeden 16 yaşındaki Bora Aşçılar’ın babası Osman Aşçılar ve Bisikletli Yaşam Platformu’ndan Mustafa Karakuş ile konuştuk.

“CEZALARIN CAYDIRICI OLMASI LAZIM”

Kızı Zeynep’in yaşadığı olaya ve hukuki sürece ilişkin konuşan baba Reşat Aslan, karar duruşmasının 28 Eylül günü görüleceğini söyledi. İki yıl içinde 280 kişinin bisikletli kazalarda yaşamını yitirdiğini hatırlatan Aslan, “Çocuklarımız yok yere, haksız bir şekilde, sarhoşların, dikkatsiz sürücülerin çarpması sonucu hayatını kaybetmektedir. Bizim derdimiz yaşayan insanlarımız ölmesin, aynı akıbete uğramasın. Bunun için cezaların caydırıcı olması lazım” dedi.

“Kızımın katili dışarıdadır, sadece 5 ay gibi bir süre içeride yattı. Cezalar yüksek olsaydı bu şekilde olmazdı” diyen Aslan, bisikletli ölümlerde cezasızlık politikası uygulanmasına tepki gösterdi.

“ÜLKEMİZDE ADALET YOK”

Dört yıldır oğlu Bora’nın davasıyla ilgilendiğini ifade eden Osman Aşçılar, “Dava karara ulaşmış olsa da hâlâ devam ediyorum. Bora’nın ölümünden hemen sonra gerek 2918 sayılı yasa gerek Türk hukukundaki ceza yasalarıyla uğraşmaya başladım. Buradaki en büyük eksiklik, ülkemizde adalet yok. Yayaya saygı yok, bisikletliye saygı yok” dedi.

Adli süreçte yaşadıkları sorunları dile getiren Aşçılar, “Bora’nın davasındaki bilirkişi emekli trafik memuru. Biz bu kişiyi kabul etmediğimizi, uzman kişilerden bir heyet talebimiz olduğunu ilettik, ancak hakim kabul etmedi ve ‘Benim bilirkişim çok iyi, sen buna karışamazsın’ dedi. Daha sonra bu kişinin 2019 yılı bilirkişi kurulundan trafik bilirkişiliği yapma talebi reddediliyor. Sertifikasyonu olmayan, eğitimi olmayan bir kişiyi cinayete bilirkişi olarak atadılar” diyerek usulsüzlükleri anlattı.

“KÜÇÜK YAŞTA TRAFİK VE BİSİKLET EĞİTİMİ VERİLMELİ”

Bisikletli Yaşam Platformu’ndan Mustafa Karakuş ise “Son iki yılda artan miktarda bisikletli ölümler var. Bisikletliler yolun kendilerine ayrılan tarafında yani yolun sağında ya da emniyet şeridinde giderken bu kazalar yaşandı. Artık kaza değil cinayet diyoruz. Kazaların önlenmesi için bizce yapılması gereken en önemli şey küçük yaştan başlayarak trafik ve bisiklet eğitimi vermektir” dedi.

Trafik farkındalığının yanı sıra denetim ve cezaların uygulanması gerektiğini ifade eden Karakuş, bu yöndeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi her Cuma Ramis Sağlam’ın sunumuyla Evrensel WebTV’de. (Evrensel WebTV)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adana’da alıkonan 15 yaşındaki çocuk bulundu, İ.Ç. gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Belediye yöneticileri hakkında suç duyurusu: Muratpaşa’da işçiler istifaya zorlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...