11 Eylül 2021 10:44

İmamoğlu, ‘Katılımcı Bütçe’ uygulaması ile vatandaşların önerdiği projeleri paylaştı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Katılımcı Bütçe’ uygulaması ile önerilen projeleri kamuoyuyla paylaştı.

Ekrem İmamoğlu | Fotoğraf: İBB

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Katılımcı Bütçe’ uygulaması ile önerilen projeleri kamuoyuyla paylaştı. İmamoğlu, "Tek aklın verdiği kararların şehirlere ülkelere yaşama topluma verdiği zararları her görmek isteyen insan çok yakın bir şekilde gözlemleyebilir ve şu an dünyada görebilir" dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz 7 Ağustos’ta Twitter hesabından paylaştığı bir video ile İstanbul’un ilk “katılımcı bütçesini” hazırladıklarını duyurmuştu. İmamoğlu’nun çağrısına kayıtsız kalmayan İstanbullular, bitiş süresi olarak duyurulan 15 Ağustos’a kadar, kente değer katacak projelerini butcesenin.istanbul adresine yolladı. İmamoğlu, vatandaşların yoğun katılım gösterdiği “Katılımcı Bütçe Modeli” ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Saraçhane’deki ana yerleşkede basın toplantısı düzenleyen İmamoğlu, 7 Ağustos’tan 15 Ağustos’a kadar olan 8 günlük süre içerisinde butcesenin.istanbul adresine, toplam 4.873 proje önerisi geldiği bilgisini paylaştı. Titizlikle incelenen proje önerilerinden teknik ve yasal yönden uygun görülen 191’inin, İstanbulluların beğenisine sunulduğunu kaydeden İmamoğlu, 21-29 Ağustos tarihleri arasında, yine butcesenin.istanbul adresi üzerinden gerçekleştirilen seçimde, toplam 147,837 kez oy kullanıldığını aktardı.

Bu projeler arasından 27 projenin 2022 yılında İBB bütçesi kapsamında hayata geçirilmesine karar verildi.

Etkinlikte konuşan Ekrem İmamoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

"Ben şunu arzu ediyorum; İstanbul'da bir kararı olgunlaştırırken ve İstanbul'un meclisine sunarken o demokratik sürecin olgunlaşmasını sağlarken olabildiğince binlerce konusuna göre onbinlerce vatandaşın öngörüsünün süzülerek bana geldiği bir sistemi var etmek. Bir kent o zaman kolayca kusursuzca yönetebilir. Tek aklın verdiği kararların şehirlere ülkelere yaşama topluma verdiği zararları her görmek isteyen insan çok yakın bir şekilde gözlemleyebilir ve şu an dünyada görebilir. Onun için bizi, kentimizi, ülkemizi ve insanlığı bu tür saplantılardan Allah korusun diye her zaman dua ediyorum. Tam aksine katılımcılığın, bu dünyada yaşayan her insanın bize katacaklarını, o zenginliği görüyorum"

İçerik, kapsam, yaratacağı fayda ve kazanımlar açısından değerlendirilen projelerden 5’i, İmamoğlu tarafından açıklandı. İmamoğlu, Saraçhane’deki ana yerleşkede düzenlenen basın toplantısında, şu projelerin öne çıktığını İstanbullularla paylaştı:

  1. YETERSİZ BAKİYE: İstanbul Kart’ında yeterli bakiyesi bulunmayan vatandaşlara, ulaşımlarının kesintiye uğramaması için eksi kredi kullanma hakkının verilmesi, “Yetersiz Bakiye” projesi adıyla önerildi.
  2. AFET GÖNÜLLÜLERİ: Afet ve Şehircilik temasında öne çıkan “Afet Gönüllüleri” başlıklı proje ile afet durumunda ihtiyaç duyulabilecek tüm eğitimlerin verilerek, afet ve kriz esnasında ilk müdahale kapasitesinin gönüllüler vasıtası ile artırılması önerildi. Bu konuda gelen benzer öneriler birleştirildi.
  3. ELEKTRİKLİ İSBİKE: Proje kapsamında, yeni İSBİKE istasyonlarının kurulması ve bisikletlerin ulaşım aracı olarak daha efektif kullanılabilmesi için elektrikli bisiklet dönüşümü yapılması önerildi.
  4. YAŞ ALANLAR BUTONU: Proje ile her ilçede oluşturulacak kontrol merkezleri ve dijital haritalama çalışmalarıyla, ihtiyaç sahibi yaş almış vatandaşların yerel yönetimler tarafından sunulan hizmetlere ulaşımının sağlanması hedeflendi.
  5. DENİZLER ARTIK DAHA TEMİZ: Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj sorununun çözümüne ilişkin önerilen proje ile file yöntemi kullanılarak, İSKİ yetki alanında olan bölgelerde, mevcut arıtmalara ek olarak, file yöntemiyle kirlenmenin önlenmesi önerildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Palandöken Barajı'nın suları çekildi; mezarlar gün yüzüne çıktı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Okulların personel ihtiyacı, kadrolu ve güvenceli istihdamla karşılanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...