08 Temmuz 2021 01:10

Mısra Öz 1096 gündür adalet arıyor: İnsanları mucize mi kurtaracak?

Çorlu tren faciasında 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz 1096 gündür adalet arıyor. 3 yıldır kimse tutuklanmadı, görevinden bile alınmadı. Ama Mısra Öz’e 3 yılda 4 soruşturma açıldı.

Fotoğraf: Mısra Öz'ün kişisel arşivinden

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Çorlu tren faciasında 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz,“Bu çocuğun adı Oğuz Arda Sel. 8 Temmuz Çorlu Tren Katliamı’nda öldürüldü!” diyerek tam 1096 gündür gün sayıyor. Bugün 3 yıl oldu. 3 yıldır kimse tutuklanmadı, görevinden bile alınmadı. Ama Mısra Öz’e 3 yılda 4 soruşturma açıldı.

1096 gündür adalet arayan Mısra Öz “Evladım geri gelmeyecek biliyorum” diyor ve ekliyor: “3 Temmuz’da Ankara-Konya yüksek hızlı tren hattında Çorlu tren katliamını andıran görüntüler vardı, gördük. İnsanları mucize mi kurtaracak? 25 insanın ölümüne sebep olanlar, yargı önüne çıkmadan, ceza almadan dahası adalet sağlanmadan bu liyakatsiz düzen devam eder. Etmesin…” 

BUGÜN TAM 1096 GÜN OLDU

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak, devrildi. 7’si çocuk, 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı.

Tam 3 yıl oldu, dile bile kolay değil, tam 1096 gün…

Oğuz Arda Sel o trendeki çocuklardan biriydi. Babası ile İstanbul Halkalı’dan bindi trene, Uzunköprü’deki, babaannesini görmeye gidiyorlardı. Aslında ziyaret bahaneydi, trene ilk kez binecekti Oğuz Arda. Hayatını kaybeden diğer 6 çocuk gibi, onlar da ilk kez biniyordu. 1 saat gördü babaannesini, sonraki trene bindi. Geri dönüş yolunda annesini aradı, görüntülü konuştu, ‘Gel beni al’ dedi. Olmadı. Sonrası yokluk… 

Eski eşini ve Oğuz Arda’yı o kazada kaybeden Mısra Öz o günden beri feryat ediyor, “Yargılansınlar” diye.

Ve 3 yıl sonra bir kez daha gazetemiz aracılığı ile sesleniyor: “Fazla bir şey değil istediğim, istediğimiz. Sorumlular yargılansın, adalet ya adalet… Çok mu zor…”

‘ADALETSİZLİK ÇOK ACITIYOR…’

Mısra Öz ve oğlu Oğuz Arda Sel

“Benim bütün hayatım planlarım Oğuz Arda üzerineydi. 8 Temmuz’la birlikte benim hayatım altüst oldu kıyamet koptu” böyle anlatıyor o büyük yokluğu Mısra Öz. Peki ne hafifletir o acıyı, o yokluğu ne doldurur? Şöyle yanıtlıyor Mısra Öz: “Ben hayatım boyunca mahkeme salonu görmemiştim, Türkiye’de adaletsizliklere şahit oluyordum ama bir gün başıma geleceğini hiç düşünmemiştim. O kıyamet koptuktan sonra kendimi tam da bu olayların ortasında buldum. Adaletsizlik çok acıtıyor, ‘Benim oğlum niye yok, 25 can niye gitti, bunun hesabını vermeliler. Belki o zaman bir nebze acımız hafifler.”

Mısra Öz isyan etmekle haklı, zira 3 yılda 7 duruşma bitti, 4 kişi dışında sanık yok, onlar da alt düzeyde memurlar. Herkes işine devam ediyor, demiryolları ve Ulaştırma Bakanlığı zaten hiç dahil edilmedi yargılamaya. Oysa en başından itibaren hem Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) hem de TTMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporlar açık sorumluluğa işaret ediyordu. Öyle ki yol koşullarına uygun hatlar yapılmamıştı, yol bekçisi sayısı sadece 39’du, tatil günlerinde masraf olmasın diye işçiler çalıştırılmıyordu, kontrolü yapılmadığından Çorlu’daki kazaya yol açan menfezdeki çökme fark edilmemişti, dahası aynı hatta onarım için çıkılan ihale kazadan 18 gün önce iptal edilmişti.

MISRA ÖZ’E 3 YILDA 4 SORUŞTURMA

3 yıldır gerçek sorumluların yargılanmasını isterken sanık oldu Mısra Öz. Çorlu’nun üçüncü yıl dönümüne 1 hafta kala, karakoldan aranıp bir kez daha ifadeye çağrıldı: “Bugüne kadar 4 soruşturma açıldı bana, ikisi davaya dönüştü, birisinden 8 bin 840 TL ceza aldım, dosya istinafta şimdi. Diğer dava devam ediyor, duruşması 9 Eylül’de görülecek, Çorlu’dan 2 gün sonra. Benimle birlikte Çorlu aileleri, avukatlar ile bir de yurttaş sanık olarak yargılanıyor. İki de soruşturma var devam eden, son ifadeye çağrılma nedenim Çorlu katliamı davasının beşinci duruşması sonrası yaşananlar nedeniyle. O duruşmada bölgeden bazı insanlar tanık olarak çağrıldı ve gözümüzün önünde ‘Çok yağmur yağdı mı, tavuklar telef oldu mu’ diye soruldu. Ben de bunlara tepki verdim. Ve yine soruşturma açıldı.”

‘BANA GELİNCE HIZLI İŞLEYEN YARGI SORUMLULARA İŞLEMİYOR’

“Gönül ister ki bana böyle hızlı işleyen yargı sorumlulara da işlesin. Öyle mi peki, 25 insanın canı gitti, 7 duruşma bitti şimdiye kadar, 7 Eylül’de 8. duruşma görülecek. Bir tek alt kademeden 4 memur sanık oldu, demiryolları yok, bakanlık yok, asıl sorumlular yok. Bu 4 kişi dahil hiç kimse tutuklanmadı, kimse görevinden bile alınmadı” diyen Mısra Öz, “Ama bu duruşmalardan sonra yaptığım açıklamalar nedeniyle ben sanık oldum, hakaretten. 3 yıldır bir kişiyi dahi tutuklayamayan, gerçek sorumluları yargı önüne getiremeyen, ‘Çok yağmur yağdı mı, tavuklar telef oldu mu’ diye soran heyete sevgi sözleri mi söyleyeyim?​” diye soruyor.

‘VEBALİ ADALETİ SAĞLAMAYANLARIN ÜZERİNDEDİR…’

3 Temmuz günü, Çorlu’daki görüntüyü İstanbul-Ankara-Konya hızlı tren hattı raylarında gördük; bir kez daha menfez yağışa dayanamadı, rayların altında zemin kaydı, raylar Çorlu’da olduğu gibi boşlukta kaldı. Çorlu’dan sonra tren hatlarındaki menfezlerin yetersiz ve bakımsız olduğu bilirkişi raporlarına da girmişti.

Konya Valisi Vahdettin Özkan beklenenin üstünde bir yağış olduğu menfezlerin taştığını açıkladı. Açıklama da benzerdi, zira dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan 2018’de Çorlu faciasından sonra yaptığı açıklamada “Hattın işletmeye açıldığı tarihten bugüne kadar görünmeyen miktarda yağış yağdı” demişti.

BTS Genel Başkanı Murat Oral’a göre ise “Daha birkaç yıllık olan hatta böyle bir görüntü oluşmuş olmasının sadece yağış değil”. Oral, “Orada menfez varsa ve yeterince iş görememişse bu mühendislik hatası, menfez varsa ve iş görmemiş ise bu da mühendislik hatası. Yol kontrol memurları ile bunun kontrol edilmesi gerekiyor. Anlık riskler için yol işçileri ile denetim hayati” diyor.

Yaşananlardan sonra Çorlu’ya neden olan eksiklerin hâlâ giderilmediğini gördüklerini anlatan Mısra Öz, benzer süreçlerin yaşanmaması ise adaletin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor: “Görüyoruz ki Çorlu benzeri faciaların yaşanmaması mucizeye kalmış. İnsanları mucize mi kurtaracak?  O rayların altı Çorlu’daki gibi neden boşaldı? Demek ki raylar hâlâ ölüm saçmaya devam ediyor. 25 insanın ölümüne sebep olanlar, yargı önüne çıkmadan, ceza almadan dahası adalet sağlanmadan bu liyakatsiz düzen devam eder. Etmesin… Ölenlerin ve her an tehlikede olan insanların veballeri adaleti sağlayacak olanların üzerindedir.”

‘EVLATLARIMIZ GERİ GELMEYECEK, BAŞKA CANLAR YANMASIN…’

Soma, Hendek, Karaman, Çorlu, Gezi Ankara, Suruç, Konya… Memleketin her yerinde evladını kaybeden anne babalar adalet arıyor, evlatlarının geri gelmeyeceğini bilerek, ama başka evlatlar da yitip gitmesin diye…

Ölü evlatlar ülkesinde adalet arayan annelerden Mısra Öz son olarak şöyle sesleniyor: “Biz, ben tek değiliz, bu ülkede yaşanan adaletsizliklerinin her birinin farkındayız. Evlatlarımız da geri gelmeyecek biliyoruz. Biz diyoruz ki birileri yapmış oldukları şeyler için bir şekilde ceza alsın ki başka birilerinin de canı yanmasın. Çorlu’nun sorumluları ceza alsaydı diğerleri önlem almak, sorumlu davranmak zorunda kalır, Hendek olmazdı mesela. Ya da Soma’da adalet gelse Karaman olmazdı.”

ÖNCEKİ HABER

Genel-İş 1 No’lu Şube kongresi: İşveren-sendikal bürokrasiye karşı mücadele sürecek

SONRAKİ HABER

10 Temmuz’da Saros için ses olun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...