29 Haziran 2021 10:59

Gazeteci Hakkı Boltan'a Erdoğan'a hakaret gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası verildi

Gazeteci Hakkı Boltan'a, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 10 ay 17 gün hapis cezası verildi.

Hakkı Boltan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Gazeteci Hakkı Boltan’a, 2016'daki sokağa çıkma yasakları sırasında Şırnak Cizre'de haber takibi yaparken yaralanarak sığındığı binanın bodrum katında öldürülen Azadiya Welat gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş'a ilişkin yaptığı açıklamada, Cizre'de ve diğer kentlerde yaşananlardan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nu sorumlu tutmasından dolayı hapis cezası verildi. 
 
Diyarbakır 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Cumhuriyet Savcısı, Boltan'ın "Cizre'de büyük bir vahşet gerçekleşti, bütün dünyanın gözü önünde insanlık katledildi. Devlet güçleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla temizlik adı altında kirli bir katliam gerçekleştirilmektedir. Devlet güçleri bir taraftan Cizre'de ve Kürdistan'ın birçok şehrinde katliamlar gerçekleştiriyor. Öte taraftan gerçekleştirdiği kirli katliamları örtbas etmek için de basına emir vermektedir" sözleriyle Cumhurbaşkanı ve eski Başbakan Davutoğlu'na hakarete bulunduğunu savundu.  Savcı, söz konusu tarihte Davutoğlu'nun başbakan olduğunu hatırlatarak, Boltan'ın, Davutoğlu'na görevinden dolayı hakaret ettiğini ileri sürdü. İddia makamı, Boltan'ın sarf ettiği sözler nedeniyle Cumhurbaşkanına ve Davutoğlu'na hakaretten ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.

"HAKKARETTEN ZİYADE GÖREVLERİNİ HATIRLATTI"

Boltan'ın avukatı Resul Tamur, müvekkilinin açıklamanın yapıldığı tarihte Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olduğunu ve o dönemde gazetecilere yönelik yoğun bir baskı ve yönelimler nedeniyle birçok gazeteci ve gazeteci örgütlerinin bir araya gelerek bu duruma ilişkin basın açıklaması yaptıklarını söyledi. Boltan'ın yaptığı açıklamada, yaralanan gazeteci Aktaş'ın durumuna dikkat çekerek, müdahale edilmesi gerektiğini, aksi durumda devlet yöneticilerinin oluşabilecek sorumlu olabileceğini dile getirdiğini ifade eden Tamur, "Buradaki amaç hakaretten ziyade devlet görevlilerine görevlerini hatırlatmaktır" dedi.

"VATANDAŞLARIN SUSTURULMASI ANLAMINA GELİR"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) devlet başkanlarının vatandaşlardan ayrıcalıklı bir konuma sahip olmadığı yönündeki kararlarını hatırlatan Tamur, AİHM'in bu yönde verdiği 2 ihlal kararına işaret ederek, AİHM benzer tüm dosyalarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10'uncu madde kapsamında ihlal kararı verdiğini ifade etti. Müvekkiline ceza verilmesi durumunda Türkiye'nin ilerde mahkum olabileceğini işaret eden Tamur, "Tüm bu sebeplerden kaynaklı müvekkilin düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilebilecek açıklamalarına herhangi bir müdahale zorunlulukları bulunmamaktadır. Var olan müdahale sadece devlet yetkililerine ağır eleştirilere karşı korunmaya alınması ve vatandaşların buna karşı susturulmaları anlamına gelir, bu sebepten müvekkilin beraatini talep ediyoruz" diye savunma yaptı.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU İÇİN AYRI AYRI CEZA VERİLDİ

Mahkeme, Boltan'a "Cumhurbaşkanına hakaretten" bir yıl 2 ay 17 gün, Davutoğlu'na görevinden dolayı hakaretten" 10 ay hapis cezası verdi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de iki doz Kovid-19 aşısı uygulanan kişi sayısı 15 milyonu aştı

SONRAKİ HABER

Saros'ta likit doğal gaz limanı için ÇED olumlu kararı 2’nci kez iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...