Alparslan Türkeş Üniversitesi öğrencilerinden çift cihaz zorunluluğuna tepki
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri online sınavlarda çift cihaz bulundurma zorunluluğuna isyan etti.

ATÜ logosu
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri online sınavlarda çift cihaz bulundurma zorunluluğuna karşı kampanya başlattı.
Üniversitede, Uzaktan Öğretimde Ölçme ve Değerlendirme Yönergesi'ne bağlı olarak online sınav esnasında çift cihaz bulundurma zorunluluğu getirildi.
İkinci dönem ilk sınavlarda öğrencilere kamera zorunluluğu getirilmiş ve kamerası olmayan öğrencilerin teknoloji sınıflarında sınava girmesi istenmişti. İkinci sınavlar için karar tekrar değiştirildi ve biri bilgisayar olmak koşuluyla çift cihaz zorunluluğu getirildi.
İlk sınavda cihaz açısından birçok problem yaşandığını belirten öğrenciler, sıradaki sınavlar için getirilen katmerli zorunluluğun mağduriyetlerini arttıracağını belirtti.
Öğrenciler Twitter’da #atüöğrencilerinsesiol, #sesimiziduyatü gibi etiketlerle uygulamaya tepkilerini dile getiriyor.
İMZA KAMPANYASI
Konu hakkında bir imza kampanyası da düzenleyen öğrencilerin kampanya metni şu şekilde:
“Alparslan Türkeş Üniversitesi'nde Uzaktan Öğretimde Ölçme ve Değerlendirme Yönergesi'ne bağlı olarak online sınav esnasında çift cihaz bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
Yeterli ekipmanı olmayan öğrenciler için ise üniversitenin belirlediği hiçbir şey yok! Pandemi ile birlikte başlayan uzaktan öğretim sürecinde gerek derslerin niteliği gerek yeterli ekipmanlara sahip olmayışımızdan dolayı birçok problemle karşı karşıya kaldık. Ve uzaktan eğitim süresince gözardı edilen diğer bütün problemler gibi bu kararın da biz öğrenciler için süreci zorlaştırmaktan başka bir çıktısı olmadığı düpedüz ortadadır. Pandemi ve salgın koşullarının hala günümüzün bir gerçeği olduğu bu kadar bariz iken kısıtlı imkanlarla eğitim almaya çalışan biz öğrencilerin karşısında yer alanlara soruyoruz; Geçen dönem derslere erişebilme olanaklarına sahip olmayan öğrenciler için bir dönemde ne değişmiştir?
Üniversitenin görevi öğrencilerine eşit, bilimsel ve parasız eğitim sunmaktır. Her ne talep ediyorsanız bütün öğrencilere ücretsiz olarak karşılamak zorundasınız. Aksi halde bu akıl dışı talebinizin bir açıklaması olamaz. Bir tarafta ailesi işten atıldığı için çalışmak zorunda kalan; bir tarafta, bırakın yeterli ekipmanı ders çalışabilecek odası bile olmayan binlerce öğrencinin var olduğunu bizler kadar sizler de biliyorsunuz. Öğrencileri çözümsüzlüğe ve bireysel olanaklara terk ediyorsunuz!
Alparslan Türkeş Üniversitesi öğrencileri olarak; devletin öğrencilerine eşit, bilimsel ve parasız eğitim sunmakla görevli olduğunu ancak bunun kapitalizm koşulları altında gerçekleşemeyecek bir hayal olduğunu dile getiriyoruz. Eğitimi eşitsizliklere, olanaksızlıklara, çıkarcılığa, bireyciliğe alet etmenize izin vermeyeceğiz. Sınav sürecini de sizin keyfi taleplerinize bırakmaya niyetimiz yok. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Bütün sıra arkadaşlarımızı bu sürecin bir parçası olmaya davet ediyoruz.”
HAZIRLIK ÖĞRENCİLERİ: KARARA TEPKİLİYİZ VE KABUL ETMİYORUZ!
Üniversitenin hazırlık sınıfı öğrencileri de bir açıklama yayınlayarak çift cizaz kararına tepki gösterdi. Hazırlık öğrencilerinin açıklaması şu şekilde:
“BU KARARA TEPKİLİYİZ VE KABUL ETMİYORUZ!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi hazırlık sınıfı öğrencileri olarak alınan yeni kararlara tepkiliyiz. Üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu sınavlarda kamera zorunluluğu getirmişti ve binbir türlü zorlukla bu sınava girmiştik. Şimdi ise çift cihaz adı altında birisi bilgisayar olmak üzere iki cihaz isteniyor. Pandemi döneminde zaten bir kısmımızın ailesi işten çıkarılmışken, böyle bir karar bizi çok daha fazla zorluyor. Bilgisayar alamayan, kamera alamayan birçok öğrenci var ve bunların temini kimseye okulumuz tarafından da yapılmıyor. Dahası, biz sınavlarda kayıt altında izlenmek istemiyoruz.
Kamera açık, kayıt altına alınıyorken kim rahatça sınavını yapabilir ki? Evimizin içini, kendimizi ve kimliğimizi neden kamera karşısında göstermek zorundayız? Bu konuda bizim açık rızamız bulunmuyor ve rızamız alınmadan kaydımızın alınması da bir suç teşkil ediyor. Özetlemek gerekirse, şu sebeplerden dolayı bu karara karşıyız;
- Kamera ve bilgisayar zorunluluğu maddi durumu olmayan öğrencilere bir zulüm oluyor. Eğitimdeki eşitlik yok oluyor.
- Kamera karşısında izlenmeyi reddetme hakkımız bulunuyor. Buna kimse bizi zorlayamaz, dayatamaz.
- Kimliğimizi kayıt altına alınan dijital bir ortamda paylaşmak zorunda değiliz. Bu durum kişisel verilerimizin güvenliğini tehdit ediyor.
- Kamera açık bir sınavda çok daha fazla teknik sorun yaşanıyor ve bu durum sınav gidişatını olumsuz etkiliyor.
“BİR AN ÖNCE KARARDAN GERİ DÖNÜLSÜN!”
Bu sebeplerden dolayı okulumuzun aldığı bu karara tepkiliyiz ve kabul etmiyoruz. Bir an önce alınan bu yanlış karardan geri dönülmesini istiyoruz. Pandemi döneminde uzaktan eğitim almak bu kadar zorken, bu işi daha da fazla zorlaştırmamalarını istiyoruz."
ADANA EMEK GENÇLİĞİ: ATÜ’DE ÇİFT CİHAZ ZORUNLULUĞU KALDIRILSIN!
Konuya ilişkin açıklama yapan Adana Emek Gençliği, ATÜ öğrencilerinin taleplerini sahiplendiklerini söylerken sınavlarda çift cihaz zorunluluğunun kaldırılmasını istedi.
Yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz dönemde şehrin diğer devlet üniversitesi Çukurova Üniversitesi yönetiminin de sınavlarda kamera ve mikrofon bulundurma kararının öğrencilerin tepkileri ve kararlılıkları sonrası geri çekildiğini belirtildi.
Emek Gençliği, "İmza kampanyası başlatarak ve Twitter’da hashtag kampanyaları ile seslerini duyurmaya çalışan arkadaşlarımızın yanında olacağız.” dedi
Pandemi süresi boyunca eğitimde ortaya çıkan sorunların öğrencilerin sırtına yıkılmasına itiraz eden Emek Gençliği, “Arkadaşlarımızı karar geri alınıncaya kadar sınıflardan başlayarak birleşmeye, üniversite yönetimini öğrencilere kulak vererek bu kararı geri çekmeye çağırıyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et