18 Nisan 2021 14:02

İngiltere'de işçiye yeni saldırı yöntemi: İşten çıkarıp yeni sözleşmeyle tekrar alma

Salgın gerekçesiyle ücretleri düşürme yöntemi olarak işçileri işten çıkarıp yeni sözleşmeyle işe alma uygulamasını dayatan işverenlere karşı ilk tepki greve çıkan şoförlerden geldi.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de birçok iş kolunda çalışan işçiler, işten çıkarılmaya ve yeni bir sözleşmeyle tekrar işe alınmaya zorlanıyor. Salgın bahanesiyle dayatılan bu yöntem, salgından etkilenmeyen iş kollarında dahi gündeme getiriliyor. Böylece işçilerinin ücretleri düşürülmesi hedefleniyor.

Londra ve Manchestar’daki otobüs şoförleri ise bu uygulamaya karşı greve çıkarak yeni sözleşme dayatmasının son bulmasını istedi.

15 Nisan günü Londra’nın batısındaki Stamford Brook ve Hounslow Heath bölgelerinde çalışan otobüs şoförleri, üye oldukları UNITE sendikasının çağrısıyla bir kez daha iş durdurarak patronun daha az ücret vermek için başvurduğu yeni sözleşme dayatmasının kabul edilemez olduğunu açıkladılar.

Daha önce 22 Şubat’ta bir günlük grev gerçekleştiren şoförler, işverenin geri adım atmaması durumunda daha uzun süreli grevlerin yapılması gerektini söylediler. London United adlı özel şirket, yıllarca bünyesinde çalışan şoförlerini işten çıkarıyor ve aynı işçileri yeni bir sözleşmeyle tekrar işe almak istiyor. Böylelikle, şoförler yeni iş başı yapmış bir işçinin ücretiyle işe başlatılıyor.

İşverenin bu taktiğinin aç gözlülük ve fırsatçılık olarak nitelendiren işçiler, koronavirüs döneminde tedbir almayan işverenin 50 arkadaşlarının yaşamlarını yitirmesine neden olduğunu ve geri kalanları da kölelik ücreti ile çalıştırmanın yollarına başvurdukları hatırlatıyor. İşçiler, uzun süreli grev planladıklarını belirtiyorlar.

Manchester’da da Go North West şirketinde çalışan 400 otobüs şoförü greve çıktı. Şoförler, işverenin koronavirüsü sebep göstererek işçileri işten attığını ve daha az ücretli yeni sözleşmeler dayattığını belirterek, bunu kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

UNITE Genel Merkez yöneticisi Sharon Graham, İşçi Partili belediyelerde olan bu saldırılara karşı Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadıq Khan ve Manchester Büyükşehir Belediye Başkanı Andy Burnham’ın olaya müdahale etmesi gerektiğini ve yeni sözleşme dayatmasına karşı başkanların açıktan tutum almasını istedi.

UNITE’dan yapılan açıklamaya göre şoförler, 23 Nisan, 26 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinde de birer günlük grevlere çıkacak.

BRITISH GAZ ŞİRKETİ DE AYNI YOLDA

Gaz, elektrik ve su firması olan British Gas da salgını sebep göstererek, işçi ücretlerini düşürecek yeni sözleşmeler dayatıyor. Bu nedenle yaklaşık üç aydır direnen işçiler, direnişlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Şirket, Kuzey İngiltere’de Leeds kenti ve etrafındaki yerleşim bölgelerine hizmet veriyor.  

British Gas, yaklaşık üç ay önce salgını sebep göstererek bir binasını tamamen kapatacağını ve tazminatlarını vererek işçilerin kendi istekleri ile işten ayrılmalarını istedi. Birçok işçi bunu kabul etti. Fakat kısa bir süre sonra işveren bu kararından vazgeçti.

Yeni bir binaya taşınan şirket, işçilere daha az ücretli yeni bir sözleşme dayattı. Bunu kabul etmeyen işçiler greve çıktılar.

Gönüllü bir şekilde işten ayrılmayı kabul eden işçilere de tazminatları verilmezken, onlara da işe tekrar başlamaları için yeni sözleşme imzalamaları dayatıldı. Büyük bir çoğunluğu en az 15 yıllık British Gas çalışanı olan işçiler, ellerine geçecek olan toplu paraya güvenerek çeşitli borçlara girmişlerdi. İşçiler, işverenin oyunu karşısında oldukça öfkeli.

Bu saldırıya İşçi Partisi lideri Kier Starmer bile tepki gösterdi. Şirket, daha önce de yine salgın nedeniyle işçilerin ücretlerine yapılması gereken yıllık zammı yapmayacağını açıklamıştı. İşçiler, bu dayatmanın son bulmasını ve eski koşullara dönerek işbaşı yaptırılmalarını istiyor.

 

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Murat Bakan: Hayvan hakları yasası için neyi bekliyorsunuz?

SONRAKİ HABER

Oyuncu Erol Demiröz hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...