26 Şubat 2021 08:07

Myanmar'da darbeci askerler, 2020'deki genel seçim sonuçlarını geçersiz saydı

Myanmar'da darbeyle yönetime gelen askerler, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'nin partisinin birinci geldiği 2020'deki genel seçim sonuçlarını geçersiz saydı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Myanmar'da darbeyle iktidara el koyan askeri yönetim, eski Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'nin partisinin birinci geldiği 2020 genel seçimlerinin sonucunun geçersiz olduğu yönünde hüküm verdi.

Darbenin ardından kurulan Birlik Seçim Komisyonu Başkanı Thein Soe, ülkedeki siyasi parti temsilcileriyle düzenlediği toplantıda, 8 Kasım 2020'de düzenlenen genel seçimlerin sayımlarında hile yapıldığı iddiaları gerekçesiyle, seçim sonuçlarının hükümsüz kılındığını açıkladı.

Çok sayıda etnik ve ulusal partinin katılmayı reddettiği toplantıya, kayıtlı 93 siyasi partiden 53'ü katılım sağladı.

Ordunun desteklediği Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) ve etnik partilerden Kachin Ulusal Kongre Partisi, toplantıya temsilci gönderen partiler arasında yer aldı.

Toplantıda USDP lideri Than Htay, seçim komisyonuna, iktidardan indirilen Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) feshedilmesini önerdi.

Kasım 2020'deki genel seçimlerde Suu Çii'nin partisi NLD, mecliste 238 ve senatoda 138 sandalye kazanarak iktidarını korumuştu.

USDP lideri Htay, oy sayımlarında NLD görevlilerinin birçok sandıkta parti oylarını ikişer, üçer defa sayarak hile yaptığı iddiasında bulunmuştu.

Seçim Komisyonu, hile iddialarının asılsız olduğu ve NLD'nin seçimleri kazandığı yönünde hüküm vermişti.

Yıl başından bu yana ordu yanlısı partiler ve muhalifler, seçim sonuçlarını protesto ederken Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, 27 Ocak'ta, seçimlerdeki hile iddialarına ilişkin hükümetin adım atmaması durumunda anayasanın feshedilebileceğini açıklamıştı.

DARBE KARŞITI EYLEMLERE KATILAN 6 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ülkede askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolara katılan 6 kişi, güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Haber sitesi The Irrawady'ye konuşan Myanmarlılar, Mandalay şehrinde 20 Şubat'taki protestolarda güvenlik güçlerinin kalabalığa gerçek mermiyle ateş etmesi sonucu yaralanan 2 kişinin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini bildirdi.

Başkent Nepido'da 9 Şubat'taki gösterilerde başından ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan 20 yaşındaki Myanmarlı, tedavi gördüğü hastanede 19 Şubat'ta hayatını kaybetmiş ve protestolardaki ilk can kaybı olarak kayıtlara geçmişti.

Mandalay'da 20 Şubat'taki protestolara müdahale etmek üzere görevlendirilen bazı askerlerin gerçek mermi kullanması sonucu 2 Myanmarlı daha ölmüştü.

Güvenlik güçlerinin şiddeti sonucu ağır yaralanan bir sağlık çalışanının da 21 Şubat'ta hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

POLİS, MÜDAHALENİN ŞİDDETİNİ ARTIRDI

Öte yandan ülkede darbe karşıtı protestolar ve iş bırakma eylemleri bugün de sürerken polis, müdahalenin şiddetini artırdı.

Myanmarlıların sosyal medyada paylaştığı videolarda güvenlik güçleri, ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da darbe karşıtı göstericileri plastik mermi ve coplarla kovalarken görüntülendi.

Başkent Nepido'daki protestolara ait görüntülerde de polis, protestoculara sert müdahale ederken görüldü.

Polis, Yangon'da en kalabalık protestoların yapıldığı Hledan meydanında kalabalığı dağıttıktan sonra meydana çıkan yollara barikatlar kurdu.

Yaşanan arbedeler sırasında Yangon'da yaklaşık 60, Nepido'da 20 kişi gözaltına alındı.

Yangon'da gözaltına alınanlar arasında, gelişmeleri takip eden Japon bir gazetecinin olduğu öğrenildi.

ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması üzerine 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere bek çok ittifak ve ülke darbeyi kınamıştı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı almıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu darbe karşıtı gösteriler daha kitlesel ve geniş katılımla yapılmıştı.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor. (Kuala Lumpur/AA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Yeşil: Doların Türkiye'nin dış borcuna bir günlük maliyeti 56,5 milyar TL

SONRAKİ HABER

Albayrak Medya'da Derin Tarih dergisinde "hilafet" sayısı krizi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...