19 Ocak 2021 12:11

Tunus'ta isyanın 10. yılında yoksul gençler yine sokakta

Tunus'ta yoksulluk ve işsizliğe karşı protestolar aralıksız sürüyor. Polis, 600'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Tunus’ta hükümet ve cumhurbaşkanı, özellikle genç kesimlerin katıldığı yoksulluk ve işsizliğe karşı eylemleri durdurmaya çalışıyor. Sokağa çıkma yasaklarına rağmen devam eden protestolara polis saldırırken, 600’ün üzerinde gözaltı var. Cumhurbaşkanı Kays Said, gençlere “Özel mülkiyete zarar vermeme” çağrısı yaparken, İslamcı el Nahda partisi de eylemlere karşı tutum aldı. Tunus Emekçileri Partisi ise gençlerin öfkesinin ve sokaktaki şiddetin sorumlusunun yöneticiler olduğu vurgusu yaptı. “2010-2011 kışında sokağa çıkan gençler, bin Ali rejimine ve onun baskı mekanizmasına çıplak bedenleriyle karşı durmuşlardı. Bugün yine gençler derin bir çığlık ve reddedişle sokağa çıktılar” dedi.

15-25 YAŞ ARASI GENÇLER KATILIYOR

Tunus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid el-Hayuni, önceki gün yaptığı açıklamada protestolara katılanların 15-25 yaş arası gençler olduğunu söyledi. Lastik yakan ve çöp konteynerlerini ateşe veren gençleri “Güvenlik güçlerinin ilerleyişini engellemek”le suçlayan Hayuni, eylemlere katılanlardan bazılarının “Özel mülke zarar verme, dükkanları yağmalama gibi girişimlerde bulunduğunu” ifade etti. Hayuni, 632 kişinin gözaltına alınarak yargıya sevk edildiğini aktardı.

GENÇLERE KARŞI ASKERİ GÖREVLENDİRDİLER

Öte yandan askeri birliklerin de, eylemlere karşı kamu kurumları ve “stratejik mekanların” önünde konuşlandığı bildirildi. AA’nın haberine göre Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Zekri, ordu birliklerinin Silyana, Kasrin, Binzert, Susa kentlerinde önemli noktalarda konuşlandığını söyledi. Zekri, ordu güçlerinin ülkenin tüm bölgelerinde ortak devriyelere katılmak üzere olduğunu sözlerine ekledi.

ÇÖZÜM YERİNE ‘MÜLKE ZARAR VERMEYİN’ ÇAĞRISI

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise sorunlara çözüm yerine gençlere “Gösterilerde mülklere zarar vermeyin” çağrısı yaptı. Said, başkent Tunus’un kuzeybatısındaki El-Minihle bölgesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Said, “Gençlerin yoksulluğundan nemalanan kesimler” olduğunu ileri sürdü. Said, gençlerden gösteriler sırasında mülklere zarar vermemelerini istedi.

İSLAMCILAR, HALKI GENÇLERE KARŞI KIŞKIRTIYOR

Müslüman Kardeşler’in Tunus kolu olan el Nahda partisi. “Halkı şiddet olaylarına karşı tek saf olmaya” çağırdı. Nahda Şura Konseyinin yaptığı yazılı açıklamada, “Gösterilerde kamu ve özel mülke yapılan saldırılar ve yağmalar” kınandı ve eylemlerin “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal durumu daha da kötüleştireceği” ileri sürüldü. Açıklamada, “Bu tür sabotajlara karşı tek saf olma” çağrısı yapıldı.

Temel istihdam kaynağı turizm olan ve Kovid-19 salgını nedeniyle bu gelirden de mahrum kalan Tunus, bir yandan bir türlü kurulamayan ya da kısa ömürlü olan hükümetler nedeniyle siyasi kriz yaşarken, halihazırda var olan ekonomik ve sosyal sorunların ağırlaştığı bir dönemden geçiyor. Özellikle gençler arasında yüksek orandaki işsizlik yoksul mahallelerdeki gençlik isyanının temel nedeni olarak gösteriliyor.

TUNUS EMEKÇİLERİ PARTİSİ: BASKI SOPASI REJİME YARDIM EDEMEYECEK

Tunus Emekçileri Partisinden 16 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada, eylemlerin özellikle yoksul ve hatta sefalet içinde yaşayan halk kesimlerinin mahalleleri olduğuna dikkat çekilerek, “Bu protestolar, sokağa çıkma yasağı uygulamak için yapılan güvenlik müdahaleleri zemininde meydana geldi” denildi. Siliana’da güvenlik güçlerinin bir çobana saldırmasının da nedenlerden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Başkentte ve bölgelerde, yayılma yolunda rekor bir hızla ilerleyen bu protesto hareketi, diktatörlüğün devrilmesinden on yıl sonra toplumsal koşullara işaret ediyor. 2010-2011 kışında sokağa çıkan gençler, bin Ali rejimine ve onun baskı mekanizmasına çıplak bedenleriyle karşı durmuşlardı. Bugün yine gençler derin bir çığlık ve reddedişle sokağa çıktılar. Ve burada otorite, tiran bin Ali’nin ayrılışını hızlandıran aynı güvenlik mantığını kullanıyor” denildi.

Bugünkü iktidarın da başarısızlıkları nedeniyle benzer bir son yaşayacağına vurgu yapılan açıklamada, “Protestocu gençlere yapılan acımasız saldırıyı kınıyor ve ciddi ihlaller konusunda uyarıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

GENÇLERE "ÖRGÜTLÜ HAREKET" ÇAĞRISI

Şiddetten ve mülklere verilen zarardan baskıcı tavrı tırmandıran iktidarın sorumlu olduğunun kaydedildiği açıklamada, Tunus Emekçileri Partisi, “Yoksul halkın yaşadığı mahalleler, dışlanmış gençler ve dezavantajlı gruplar için adil sosyal talepleri” desteklediklerini bildirdi.

Gençlere de toplumda yaratılmak istenen şüphe ve çarpıtmalara karşı harekelerini örgütleme ile meşru ve haklı olan taleplerini netleştirme çağrısı yapılan açıklamada, “Artan protesto hareketleri, hükümet sisteminin başarısızlığının kanıtıdır. Devrimi yeniden kazanmak için devrimi gerçekleştiren grupların kitlesel ve bilinçli bir mücadele dışında başka bir seçeneği yoktur” denilerek Tunus’taki ilerici güçlere de halkın mücadele çabasını birleştirme çağrısında bulunuldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hala buradayız ahparig!

SONRAKİ HABER

İlk ve ortaokullara dijital karne verilecek, liselere karne verilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...