13 Ocak 2021 07:02
Son Güncellenme Tarihi: 27 Ocak 2021 21:15

Kovid-19 aşısı için randevu nasıl alınır? MHRS aşı randevu ekranı nasıl çalışır?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı için randevular MHRS ve ALO 182 üzerinden alınıyor. Peki e-Nabız bildirimiyle başlayan randevu süreci nasıl işliyor?

CoronaVac aşısı | Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı/AA

Paylaş

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı Çin’in Sinovac firmasınca üretilen ve Türkiye'ye 30 Aralık 2020 tarihinden itibaren getirilen CoronaVac aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuarlarındaki 14 günlük test süreci tamamlandı.

Aşı, sağlık çalışanlarının ardından engelli, yaşlı bakım evleri ile huzurevlerinde kalanlara, ardından kademeli olarak 90 yaş, 85 yaş ve 80 yaş üzeri vatandaşlara uygulanmaya başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son olarak yarından itibaren 75 yaş üzerindeki yurttaşların sağlık kuruluşlarında aşılamaya başlanacağını duyurdu.

Koca, "75 yaş üzeri vatandaşlarımız sağlık kuruluşlarından randevu alarak aşı olmaya gidebilecekler" dedi.

Randevu almak için yapılması gerekenler şöyle:

  • Risk grubundakiler için aşı randevusu mhrs.gov.tr ve ALO 182 üzerinden veriliyor.
  • Konumlarına göre koronavirüs risk sıralamasını e-Nabız sitesinden gören kişiler, öncelik gruplarına göre kendilerine ulaşan bildirimden sonra, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden, aile hekimlerinden veya uygun kamu hastanesi ya da özel hastaneden randevu alarak aşılarını yaptırabiliyor.
  • MHRS internet adresi üzerinden randevu almak için eğer üye değilseniz “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirmeniz gerekiyor.
  • Üye olduktan sonra “Randevu Al” butonuna tıklayarak T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile birlikte istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevuzunu oluşturabiliyorsunuz.
  • Ayrıca ALO 182’yi arayarak da randevu alabiliyorsunuz.

BİLİM KURULU ÜYESİ ATEŞ KARA RANDEVU SİSTEMİNİ ANLATTI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Demirören Haber Ajansına Kovid-19 aşılarının uygulamasında randevu sistemini anlattı.

Prof. Dr. Kara, "Öncelikle e-Nabız üzerinden veya sağlık kayıt sistemleri üzerinden aşı sırasının sizde olup olmadığını değerlendireceksiniz. Eğer yaşınız 65 yaşın üstündeyse sıranız geldiyse aşı olabileceğinizle ilgili bilgi çıkacak. Ama bu arada diyelim ki siz temaslısınız, o zaman 'şu anda temaslısınız, 10 gün içerisinde temasınız kalktığında tekrar sorgulayın' denilecek. Tekrar sorguladığınızda aşı sıranızın geldiğini gördükten sonra bu sefer sistem üstünden randevu alacaksınız. İnternetten olabilir, cep telefonunuzdaki aplikasyondan olabilir ya da telefonla arayarak alabilirsiniz" diye konuştu.

"BİR SONRAKİ RANDEVU OLUŞTURULUYOR"

Sistemi anlatan Prof. Dr. Kara, "İşlem olarak size şöyle sorulacak; 'aşı sıranız gelmiş nerede aşı olmak istersiniz; hastane mi, sağlık merkezi mi yoksa aile sağlığı merkezinde mi olmak isterseniz?' Onu seçeceksiniz. Seçtiğinizde de size o tarihe uygun aşı randevusu verilecek ve o saat içerisinde gittiğinizde aşı olduktan sonra 15 dakika merkezde bekleyeceksiniz. Ondan sonra telefonunuzdaki aplikasyonda sizin aşınızın gerçekleştirildiği ve bir sonraki aşı için de randevunuz oluşturuluyor. Sonrasında da sistem otomatik olarak ertesi gün 'herhangi bir şikayetiniz oldu mu olmadı mı, herhangi bir problem yaşadınız mı yaşamadınız mı' onu sorgulayacak. Böylece biz şunu da görmüş olacağız; şu ana kadar 100 kişi, 1000 kişi, 500 bin kişi aşı oldu, ateşi olan olmadı. Bunu görmek hepimizin içinin rahat olması, hepimizin en azından daha güvenli hareket etmesini de sağlayacak" ifadelerini kullandı.

"AŞININ UYGULANMASI BÜYÜK BİR AVANTAJ"

Prof. Dr. Kara, aşının etkinliğine ilişkin tartışmalara da değinerek, "Eğer siz aşı oluyorsanız yüzde 78 oranında bu virüsü almıyorsunuz veya bu virüsle ilgili herhangi bir semptom geliştirmiyorsunuz; ama hastaneye yatma, yoğun bakıma yatmayı önlemede çok çok başarılı. Bizim her aşı uyguladığımız kişide 'aşı tamamen etkili olacaktır' diye bir beklentimizin olmaması lazım. Bir de bazı nedenlerle bazı kişilerin aşılara cevap vermeme ihtimali de var. Ama burada elde edilen veri çok kıymetli ve çok değerli. Ne bakımdan çok değerli? Hastaneye yatmıyorsunuz, özellikle yoğun bakıma yatmada nerede ise tamamen koruyucu o bakımdan bu aşının uygulanması büyük bir avantaj sağlayacak" dedi.

"HANGİ AŞI VARSA SIRADAKİ KİŞİYE UYGULANACAK"

Prof. Dr. Kara, Çin aşısının dışında Biontech'in mRNA aşısının gelmesinin planlandığını kaydederek, "Aynı şekilde Türkiye'de testleri değerlendirilecek,14 günlük bir süreç geçecek. Ondan sonra da sıralama hangi gruptaysa o gruptan o aşıların uygulaması başlayacaktır. Bugün elde ettiğimiz veriler bu aşıların güvenlik verilerinin oldukça iyi olduğu. Bizim araştırmacılarımızın açıkladıkları verilere baktığımızda inaktif aşı için güvenlikleri, etkinliği çok iyi. Brezilya'nın açıkladığı verilere bakınca  güvenlik tarafı çok çok iyi, etkinlik tarafında da en azından iyi olduğunu görüyoruz. Hafif hastalığı önlemede yüzde 78 etkinlik çok iyi; ama ağır hastalık, hastaneye yatma, yoğun bakıma yatmayı etkilemede ise çok çok başarılı. Böyle verileri görünce şuna karar vermek lazım; hangi aşıya ben hangi anda ulaşıyorsam onu sıradaki gruba uygulamam lazım" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Bakan İBB'de yolsuzluk haberlerine erişim engeli getirtti" haberine de erişim engeli

SONRAKİ HABER

Mahkeme, Ümit Özdağ'ın İYİ Parti'den ihracına dair kararı iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...