08 Ocak 2021 23:18

"Pertek'teki imar planı ciddi anlamda ağaç ve yeşillik kaybı olacak"

Dersim’in Pertek ilçesinde doğal su kaynakları ve asırlık ağaçların olduğu birçok alanı imara açan plana karşı Pertek Belediyesine dilekçe verenlerden Erdoğan Ber, Evrensel'e konuştu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yusuf AKIN
Dersim

Dersim’in Pertek ilçesinde doğal su kaynakları ve asırlık ağaçların olduğu birçok alan imara açıldı. KESK bağlı Tarım Orkam Sen Genel Eğitim, Basın Yayın ve Sosyal İlişkiler Sekreteri Erdoğan Ber ve beraberindeki 11 kişi, Pertek Belediyesine durumu detaylı bir şekilde anlatan dilekçe verdi. Evrensel’e konuşan Ber, uygulanması durumunda ciddi anlamda ağaç ve yeşillik kaybının olacağını dile getirerek, imar planının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

"ÇEVRENİN DOKUSU BOZULMAMALI"

Pertek’in eski mevcut 6 metre olan yollarının 12 metreye çıkacağını belirten Ber, “Bu durumda ciddi anlamda ağaç kaybı yaşanacak. Bu imar planları Pertek’in en köklü en yeşil, yüz yıllık bahçelerinin olduğu, ağaçların olduğu, su kaynaklarının olduğu çok verimli tarım arazileri olan bölgelerine yapılıyor. Yani tarım arazilerinden, bahçelerden en az yüzde yirmi alınıp asfalt yapılacak. Bu durumda insanlar ciddi anlamda mağduriyete uğrayacak, ağaç kıyımı olacak insanların arazilerine ve bahçelerine girilecek. Yani aslında bizim kendi ihtiyaçlarımızdan ortaya çıkmış bir plan değil biz bakanlığın ortaya koyduğu bir zorunluluk temelinde yapıyoruz diyorlar. Fakat bu planlamaya da baktığımızda çevrenin dokusunun bozulmaması gerektiği belirtiliyor” dedi.

"SÖYLENEN YAPILMADI"

Bu süreçte kendilerinin Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan ile de görüştüklerini dile getiren Ber, “Tabii görüşmemiz kolay olmadı, bir Ankara’da dediler, bir Dersim’de dediler, bir türlü görüşemedik. Sonrasında bu durumu ben sosyal medyada paylaştım. Daha sonra görüşebildik kendisiyle. Biz Belediye Başkanı'na; bu planla parsellerin en az yüzde yirmi küçüleceğini ve Pertek’in ekosisteminin bozulacağını söyledik. İstanbul’da hükümet kanal projesi deyince İstanbul Belediyesi doğayı ve çevreyi gözeterek bunun karşısında duruyor. Burada da koşulları gözeterek yukardan gelen planlamaları kabul etmememiz gerektiğini söyledik. Kendisi de ‘Ben durumun farkındayım, halkın tepki verdiğini de biliyorum, ben bunu iptal edeceğim’ dedi. Biz de bu sürece nasıl katkı vereceğimizi sorduk, bu duruma ilişkin bir dilekçe yazıp belediyeye göndermemizi istedi. Fakat sonrasında bu dilekçeye ne geri dönüldü ne de bize söylenen yapıldı” dedi.

"HER YOLU DENEYECEĞİZ"

Bu imar planının hiçbir bakımdan kabul edilecek bir plan olmadığını belirten Ber, “Derhal belediye meclisinin bunu iptal etmesi gerekir. Vatandaş bu sürecin içinde yoktur ve herhangi bir tebligat gönderilmemiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu imar planının iptali için her yolu deneyeceğiz. Biz bu meseleye ilişkin bir kamuoyu yaratılıp vazgeçilmesinden de umutluyuz. Eğer yapılması gereken yapılmazsa hukuki süreci başlatacağız. Çünkü bu planın yapılması durumunda belirttiğim gibi çevreye, doğaya, tarım arazilerine ve ağaçlara ciddi kıyımlar olacak” dedi.

ONAYLANAN PLANIN HÜKMÜ YOK

Öte yandan Kanal 23 haber sitesinde yayımlanan Şehir Plancısı Gülay Çetintaş’ın raporunda; “Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli k42 çevre düzeni planı imar paftası, plan açıklama raporu ve plan hükümlerine göre incelendiğinde Pertek için planlanan revizyon ve ilave nazım ve uygulama imar planı sınırlarında kentsel yerleşik ve kentsel gelişme alanları dışına taşan bölgeler bulunmaktadır, taşan alanlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğünün uygun görüşü bulunmamaktadır" denildi.

Onaylanan planın hükmü olmadığını belirten Şehir Plancısı Çetintaş, “Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ışığında değerlendirilen plan yapım ve onama aşamasında yukarıda yazılan eksiklikler nedeni ile onaylanan planın hükmü olmadığı ve alınan meclis kararının iptal edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mektup: Yahu bu ne tutarsızlık!

SONRAKİ HABER

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...