"Çift asgari ücretle bile geçinmek çok zor!"

İzmit’te görüştüğümüz emekçiler Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısına tepkili: “Yoksulluk yok diyen bir bakanımızın başkanlık ettiği bir komisyon. Bu komisyon işçinin ücretini belirleyecek!”

23 Aralık 2020 23:42
Son Güncellenme Tarihi: 24 Aralık 2020 23:37
Paylaş

Eren ÜNVERDİ
Reyhan BAŞARAN
Kocaeli

İzmit Yürüyüş Yolu’ndayız… Gelip geçenlerle konuşuyoruz. Hemen hepsi işçi. Konu asgari ücret, bütçe, geçim derdi… Herkes ekonominin geldiği durumdan şikayetçi. Geçinemez hale geldiklerini, şu anki haliyle iki asgari ücretle bile geçinmenin zor olduğunu söylüyorlar. Asgari ücretin ailelerine yetecek bir seviyeye getirilmesini istiyorlar.

Asgari ücreti, onunla geçinmeye çalışanların belirlemesi gerektiğini söyleyen Mehmet, 35 yaşında bir işçi. “Her şey zamlanmış, kiralar yüksek. Asgari ücret az, herkes perişan. Para yetmiyor. İsteriz ki asgari ücret daha çok olsun, ailemizle keyfimize bakalım” dedi.

‘ASGARİ ÜCRETİ KARNI TOK OLANLAR BELİRLİYOR’

Dört kişilik bir aileyi geçindirmeye çalışan Metin de asgari ücret alıyor. Evinin kira olmamasına, faturalarını da ailesinin ödemesine rağmen geçinemediğini söyleyen Metin, “Biz evde dört kişiyiz, hiçbir şekilde geçinemiyorum. Odunumu, kömürümü alamıyorum, mutfak ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Elektrik ve suyumu annem babam ödüyor onlar ödemese ele muhtacım...” dedi. “Asgari ücreti cebinde para olanlar belirliyor” diyen Metin şöyle devam etti: “Asgari ücret en az 3 bin lira olmalı. Ayrıca bizim, çalışanların belirlemesi lazım ama cebinde parası olanlar, karnı tok olanlar belirliyor bu ücreti.”

‘KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR’

Gebze’de çalışan Bahattin, ücretsiz izin ödeneği alıyor. Üç aydır 1167 lira ile geçinmeye çalışan Bahattin, “Asgari ücrete hiç zam gelmemesi bence daha iyi çünkü bir bakıyorsunuz asgari ücrete gelen zamdan sonra elektriğe, suya zam geliyor. Yani kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar. En basitinden geçen ay bana 256 lira elektrik faturası geldi” dedi. “Asgari ücreti kimler belirlemeli” diye sorduğumuzda şu yanıtı veriyor: “Aslında millet belirlemeli diyeceğim ama bizim herhangi bir söz hakkımız yok. Demokrasi falan yok şu anda. Sadece bir kişi ne derse o yapılıyor. İtiraz etseniz zaten ‘terörist’ ya da ‘FETÖ’cü deniliyor, içeriye alınıyorsunuz. Hak talep edemiyorsunuz, öyle arada kalmış durumdayız” diye konuştu.

‘NE KADAR DOĞRU TESPİT EDERLER BİLMİYORUM’

Yaşamanın bu kadar ağır olmaması gerektiğini söyleyen Serpil, enflasyona dikkat çekti. “Yöneticiler enflasyonu hesaplarken çok uç örnekler üzerinden gidiyorlar. Paket lastiği örneğin fiyatı çok artmıyor, bunun üzerinden enflasyonu hesaplıyorlar ama enflasyon pazarda” diyen Serpil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret hiçbir şekilde yeterli değil. Asgari ücretli bir çalışan doğal gazı mı ödeyecek, elektriği mi düşünecek, suyu mu düşünecek?  Geçim derdiyle yaşamak bu kadar ağır olmamalı...” “Yoksulluk artık Türkiye için sorun olmaktan çıktı” diyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un Asgari Ücret Tespit Komisyonuna başkanlık ettiğini hatırlatan Serpil, “Yoksulluk yok diyen bir bakanımız var yani ne kadar doğru olur, ne kadar doğru tespit edebilirler bilmiyorum. Asgari ücret alan kendi asgari ücretini belirleyemiyor, böyle bir sistem yok maalesef” diye konuştu.

‘BEKARIM, BU ÜCRETLE GEÇİNEMİYORUM’

Bekar olmasına rağmen geçinemediğini söyleyen İsmail, Ford Otosan fabrikasında çalışıyor. İşçiye adaletli davranılmadığını söyleyen İsmail, “Devletimizin, hükümetimizin bu konuda çok yanlışları, eksikleri var. İşçinin, emekçinin hiçbir zaman yanında olmadılar. İşçilere haksızlık yapıyorlar. Fatura ve kiradan sonra sadece yiyecek içecek ve sigara param kalıyor. İstediklerine, istedikleri miktarda zam verebiliyorlar ama sıra işçi ve emekçiye geldiği zaman hiçbir şekilde adaletli olmuyorlar. Bu çok büyük bir haksızlık, gaddarlık oluyor. Biz ürettiğimiz halde bu kadarcık parayı hak etmiyoruz” dedi.

Asgari ücretin üzerinde ücret almasına rağmen zor geçindiğini söyleyen Talha, “Asgari ücret ülkemizde hiçbir zaman yeterli olmamıştır, yapılacak zammın da yeterli olacağını düşünmüyorum. Ben asgari ücretin üzerinde bir gelir almama rağmen zor geçiniyorum, asgari ücretlinin durumunu düşünemiyorum. Çift asgari ücretle bile geçinmek çok zor” dedi.

AY SONU GELMİYOR ZATEN, EVDE EKMEKLE ÇORBAYA DEVAM

19 yaşındaki Oktay öğrenci. İnsanların zor durumda olduğunu ve asgari ücretle geçinilemeyeceğini anlatan Oktay, “Ben şu an öğrenciyim ama asgari ücretle çalışıyor olsaydım geçinemezdim, kesinlikle aç kalırdım” dedi. Asgari ücreti belirlemede sendikaların daha fazla söz sahibi olması gerektiğini düşünen Oktay, “Ama bu söz hakkı sadece sözde kalmamalı, gerçekten onlar belirlemeli, patronlar belirlememeli. Asgari ücretle geçinenler belirlemeli bu miktarı, tepedekiler değil” dedi.

Asgari ücret için “İnsanca yaşamak için 5 bin liradan aşağı olmaması lazım” diyen Ahmet, emekli ve 1500 yüz lira maaş alıyor. “Hanım da çalışmasa bizim işimiz zor” diyor.

İnsanların geçinemediğini, asgari ücretin 5 bin lira olması gerektiğini söyleyen Okan, “Cumhurbaşkanımızı da çok severiz fakat tek kişi yönetmesin artık ülkeyi” dedi.

Paranın hiçbir şeye yetişmediğini vurgulayan Kadir ise “Mesela 5 kiloluk ayçiçek yağı geçen sene 42 liraydı şimdi 65 lira. Emekliye yüzde 5 veriyorlar hangi birini karşılayacaksın, yetmiyor ki. Daha kış gelmeden 270 lira doğal gaz faturası ödedim, soğuklar gelince kim bilir kaç para ödeyeceğim? Ay sonu gelmiyor zaten, evde ekmekle çorbaya devam” diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Maltepe'de sahte içkiden dolayı bir kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Ford işçileri yazdı: Asgari ücret hepimizin meselesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...