08 Aralık 2020 14:33

Çanakkale’de Kovid-19 vakaları artıyor, hastanelerde personel yok

Çanakkale'de Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kovid-19 vakalarında yetersiz gelince, Çanakkale Devlet Hastanesi bünyesinde bir yoğun bakım üç servis ile mücadele devam edecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Seçkin Sağlam
Çanakkale

Çanakkale’de, Çan Devlet Hastanesi ile birlikte, pandemi hastanesi olarak hizmet veren Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, artan koronavirüs vakalarına yetersiz gelince, Çanakkale Devlet Hastanesi bünyesinde bir yoğun bakım üç servis ile mücadele devam edecek. Kentte artan vakaların hangi boyutta olduğunun bir göstergesi de olan bu durum, tüm pandemi sürecinde ilk kez yaşandı. Salgının en başından bu yana iki pandemi hastanesi ile hizmet verilirken, artık eldeki olanakların mücadele için yeterli gelmediği bir noktada Çanakkale… Peki bu durumda kenti bekleyen asıl kriz nasıl çözülecek?

Pandemi ile mücadele kapsamında, kent merkezinde, tüm salgın süreci boyunca pandemi hastanesi olarak hizmet veren ÇOMÜ Hastanesi, artan vakaları kaldıramayacak duruma geldi. Bu durum ile ilgili olarak ise Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi bünyesinde, bir yoğun bakım, üç servis ile pandemi görevi görecek. Alınan kararın ardından Çanakkale Devlet Hastanesi içinde çalışmalar başlatılırken, sürece dair pek çok soru da peşi sıra geldi.

STERİLİZASYON VE TEÇHİZAT AYRIMI NASIL YAPILACAK?

Hali hazırda birçok acil vakaya ve kronik hastalığa bakan Çanakkale Devlet Hastanesinde, koronavirüs hastaları ile diğer hastaların ayrımı, sterilizasyonu nasıl sağlanacak? Çanakkale Devlet Hastanesi’nde, Kovid teşhisinde olmazsa olmaz olan tomografi cihazı kaç tane var ve hem kovidli hasta hem de diğer hastalar aynı cihazları mı kullanacak? Bunlar ve benzeri tüm sorulara ek olarak ise, personel yetersizliği sorunu nasıl çözülecek? Çanakkale Devlet Hastanesinde açılan yoğun bakım ve servislerle ilgili organizasyon nasıl yapılacak?

ERENSOY, PERSONEL SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, Çanakkale Devlet Hastanesi’nin, pandemi ile mücadele kapsamında, bir yoğun bakım üç servis ile hizmet vereceğini doğrulayarak, “ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin, Çanakkale’deki hasta yükünü, hem personeli ile hem de kendi güncüyle taşıyamayacak duruma geldiğini gösteriyor. Hal böyle olunca da Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde yeni servis  ve yoğun bakım açma mecburiyetini doğurdu” dedi.

“PERSONEL YETERSİZLİĞİ BİR KRİZE NEDEN OLABİLİR”

“Çanakkale Devlet Hastanesi, uzun yıllardır hizmet veren kurumsal bir hastane” diyen Erensoy, “Sonuçta, bütün çalışanlar, böyle bir ihtiyaç olduğunda, zorunluluk halinde, bunu bekliyorlardı. Buradaki esas sıkıntı şu; Çanakkale Devlet Hastanesi’nde bir takım acil vakalarla ilgilenilirken, dahiliye, nöroloji, kardiyoloji, göğüs hastalıkları gibi branşlarda vakalar gelmeye devam edecek ve bizler bu hastalara bakmaya çalışırken, bir taraftan da kovid-19 hastalarına bakmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla mevcut personel sayımız, tüm Türkiye’de olduğu gibi, hem kovid-19 yükünü hem de normal, diğer hasta yükünü karşılayabilecek güçte değil. Yani bunu yaparken çok ciddi bir kriz bekliyor. Sadece Çanakkale’yi değil, tüm Türkiye’yi bekleyen bir kriz bu. Sağlık personeli sayısı yeterli değil. Özellikle, hemşire sayısı yetersiz. Ancak tabiki herkes elinden geleni, üzerine düşüne yapacak. Biz yaz döneminden bu yana, sağlık personeli açığının kapatılması için Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptık. Tabip Odası olarak, sendikalar olarak bu açığın kapatılmasını istedik, ancak herhangi bir adım atılmadı…” dedi.

“AYNI PERSONEL HEM KORONAVİRÜS HASTASINA HEM DE NORMAL HASTAYA BAKACAK”

Erensoy ayrıca, “Çok kritik bir aşamadayız. Eğer, daha çok servise, daha çok yoğun bakıma ihtiyacımız olursa, peki diğer hastaneler ne yapacak? Nasıl tedavi olacaklar, nasıl yer bulacaklar? Dolayısıyla, gerçekten bizim beklediğimiz ciddi bir kapanma tedbiriydi, ancak bu kararlar gelmiyor. Herkes olabildiğince, hayatını küçültmesi gerekiyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının hiçbir şart altında aksatılmaması, kesinlikle uyulması gerekiyor. Görüldüğü gibi, Çanakkale’de neredeyse ‘0’ vakaların konuşulduğu Mayıs ayından bu zamana kadar, Pandemi Hastanesi’nin kapasitesini aşan, yeni ak servis ve yoğun bakım açma zorunluluğu yaratacak kadar yoğun bir salgın süreci yaşadık. Yoksa bu hastanelerin, personelin bu yükü taşıması mümkün değil. Şuandaki durum; yeni servis ve yeni yoğun bakım açılması ihtiyacı doğduysa, daha önceki sayıların, yani yüzlerde olan sayıların ne kadar arttığını düşünün. Muhtemelen iki-üç katına çıkmıştır. Sonuç olarak; yeni tedbirlerden de anladığımız üzere, vaka sayılarının çok arttığını, ancak buradaki en önemli sıkıntının yatak değil, personel üzerindeki yükün arttığını vurgulamak istiyorum. Bu durum da, biraz önce söylediğim gibi bir krizi işaret ediyor. Çünkü, sorun şu, gittikçe çoğalma gösteren koronavirüs hastasına bakacak olan da, normal hastaya bakacak olan da aynı personel sayısı…” dedi.

ÖNCEKİ HABER

KCDP Temsilcisi Gülsüm Kav: İstanbul Sözleşmesi'ni asla unutmayacak bir kamuoyu var

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçisinin en son ihtiyacı indirimli lastik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...