27 Temmuz 2020 09:28
Son Güncellenme Tarihi: 27 Temmuz 2020 12:53

Pozitif vaka çıkan Dardanel'de kâr öncelikli önlem: Bantta karantina

Koronavirüs pozitif vakaları çıkan Dardanel fabrikasında işçiler 14 gün boyunca fabrika sahasında ve konaklama alanlarında gözetimli karantinaya alınacak.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Dardanel Gıda’nın Çanakkale’de bulunan fabrikasında koronavirüs vakalarına rastlandı. Fabrika yönetimi tüm çalışanların 14 gün fabrika sahasında ve konaklama alanlarında gözetimli karantinaya alınacaklarını bildirdi. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü buna kapalı sistem çalışma derken, vakalara rağmen test yapılmadığını söyleyen işçiler 14 gün boyunca geceyi yurtta, gündüzü ise çalışmak üzere fabrikada geçireceklerini söyledi.

Dardanel yönetimi tarafından işçilere gönderilen yazıda, “Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararı doğrultusunda Çanakkale fabrikamızda çalışan tüm personelimiz 14 gün gözetimli karantina altına alınmıştır. Yıllık izinde olan personelimizin izinleri iptal edilmiştir. Resmi sağlık raporu olmayan personellerimizin de işbaşı yapması zorunludur. Covid temas etkisi ihtimaline karşı kişilere verilen ev izolasyonu da bu uygulama ile birlikte kaldırılmıştır ve gözetimli karantina kapsamına alınmışlardır. Bu doğrultuda 27 Temmuz 2020-9 Ağustos 2020 Pazar tarihleri arasında çalışanlarımızın sadece fabrika sahasında ve belirlenecek olan konaklama yerlerinde bulunmasına izin verilmiştir” dendi.

Karara uymayan işçilere yetkili merciler tarafından 3150 TL idari para cezası uygulanacağı belirtilen yazıda, “Kolluk kuvvetleri tarafından konaklama yerlerine gelmeleri sağlanacaktır. 14 günlük süre zarfında konaklama, yemek ve servis hizmetleri şirketimiz tarafından karşılanacaktır. 27 Temmuz Pazartesi mesai çıkış saati ile birlikte personelimizin konaklama yapılacak olan yurtlara sevkleri ve yerleşim işlerine başlanacaktır. Niyazi Önen Gıda üretimi şu anda faaliyet göstermediğinden dolayı gelişmelere göre daha sonradan bilgilendirilecektir” ifadeleri yer aldı.

TEST YAPILMADI

1000’i aşkın işçinin çalıştığı fabrikada, işçilerden aldığımız bilgilere göre fabrika içerisinde bulunan üç bölümde pozitif vakalara rastlandı. Pozitif vaka sayısının ise 40’a yaklaştığı belirtildi. Ancak buna rağmen işçilere test yapılmadı. Yurtlara yerleştirileceklerini belirten işçiler “14 gün geceleri yurtlarda kalacağız, gündüzleri ise çalışmaya devam edeceğiz. Biga’da bir sürü fabrika benzer durumda ama basın yansımasını istemiyorlar. İşçiler de işsiz kalma korkusuyla seslerini çıkaramıyor” dedi.

Konuyla ilgili bilgi aramak için aradığımız fabrikadan ise “Konuyla ilgili bir toplantı yapılıyor, daha sonra bir açıklama yapılacak” cevabı verildi.

Çanakkale Aynalı Pazar gazetesi ise yaptığı haberde İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı’nın görüşüne yer verdi. Taşçı’nın söyledikleri de fabrikada üretimin devam edeceğini doğruluyor: “Dardanel Önentaş Gıda için alınmış bir karantina kararı yoktur. Burada iki kavram karıştırılıyor. Halkımız boşuna panik yaşamasın. Endişeleri gidermek amacıyla; Dardanel tesislerinde kapalı sistem çalışma uygulamasına karar verildi. Bu sistemde işçiler hazırlanacak yurtlarda kalacaklar bir süre ve çalışmalarına devam edecekler. Yapacağımız kontroller sonrasında yine normal çalışma düzenine geçebilirler. Bu sistem sadece tedbir amaçlıdır” dedi.

GIDA-İŞ ÜÇ KURUMA YAZI GÖNDERDİ

DİSK/Gıda-İş Sendikası Dardanel’deki süreçle ilgili Çanakkale Valiliğine, Belediye Başkanlığına ve İl Hıfzısıhha Kuruluna yazı göndererek tüm işçilerin testten geçirilmesini ve üretime ara verilerek işçilerin karantina altına alınmasını istedi.

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve Genel Sekreter Olcay Ozak imzasıyla üç kuruma gönderilen yazılarda, yaşanan bu durumun keyfi ve hukuka aykırılık taşıdığı vurgulandı. İşçilerin çalışmadan kaçınma hakkının tümüyle ortadan kaldırıldığı belirtilen metinlerde şu çağrılar yapıldı:

  • Belediye olarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve işçilerin zorunlu çalıştırılmaması, tüm işçilerin aileleriyle birlikte yaygın testten geçirilmesi ve evde tam karantina uygulanması için hassasiyet gösterilmesi gerekliliğini bilgilerinize arz ederiz.
  • Valilikçe herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı, konuyla ilgili neler yapıldığı konusunda tarafımıza bilgi verilmesini arz ederiz.
  • İl Hıfzısıhha Müdürlüğünüzce alınmış böyle bir karar var mıdır? Varsa hangi gerekçelere dayanarak karar alınmıştır? İl müdürlüğü işçilerin sağlıkları konusunda hangi önlemleri almıştır? Tüm işçiler ve aileleri yaygın testten geçirilmişler midir? Yaşanan bu durum hangi yasalara dayanılarak alınmıştır? Süreçle ilgili sendikamızın konuyu takip ettiğini bu konudaki gelişmelerle ilgili tarafımıza bilgilendirme yapılması gerektiğini bilgilerinize arz ederiz.

GIDA-İŞ: İŞÇİLERİN BİR PRANGALARI EKSİK

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Dardanel Gıda yönetiminin ve İl Hıfzısıhha Kurulunun, fabrikada üretimin sürmesi için önlem almasına tepki gösterdi. Dardanel’de yaşanan sürecin işçi sınıfına nasıl bir değer biçildiğinin somut göstergesi olduğunu belirten Aslan, “Koronavirüs sürecinde işçiler için önlem alınmadığını, alınan kimi önlemlerin ise çok yetersiz kaldığını biliyoruz. Ve şimdi görüyoruz ki yeni normal olarak adlandırılan süreç işçiler açısından her koşulda üretimin sürmesi şeklinde devam ediyor” dedi.

Dardanel’de patronun taleplerinin hayata geçtiğini dile getiren Aslan şöyle devam etti: “Bunun adı zorla çalıştırmadır. Sağlık Kurulundan rapor alan işçilerin raporları bile iptal ediliyor. Bunlar hukuk dışıdır. İl Hıfzısıhha Kurulu da işçilerin güvenliğini düşünmemiştir. Valilik, İl Hıfzısıhha Kurulu ortaya çıkan sonuçlara göre değil, patronun taleplerini dikkate alarak kararlar alıyor. İşveren işçileri para cezalarıyla, kolluk kuvvetleriyle tehdit ediyor. Bu kamu kurumlarından her türlü desteği aldığının göstergesidir. Bu şekliyle bu fabrika bir çalışma kampına dönüştürülmüştür. Görüyoruz ki 21. yüzyılda işçilerin bir prangaları eksik.”

Tüm işçilere ve aile bireylerine test yapılması, 14 gün süreyle karantinaya alınmaları ve işletmenin kapalı kalması gerektiğini ifade eden Aslan, “Ancak kapalı çalışma sistemi adı altında işçiler gece yurtlarda kalacak, gündüz çalıştırılacaklardır. Bu kabul edilir bir durum değildir. Üretime ara vermemek için tüm yol ve yöntemler denenmektedir. İşverenle birlikte Valilik, İl Hıfzısıhha Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı da bundan sorumludur. Hızla gerekli incelemeleri yapmaları gerekiyor. Kamu kurumlarının alınan bu karardan hemen vazgeçmesi ve tam karantina uygulamasına geçilmesi gerekir. Sendika olarak her türlü girişimlerde bulunacağız ve işçilerin yanında olacağız” dedi.

DARDANEL ÖZELLİKLE BELİRTTİ: ÜRETİM SÜRECEK

Firma tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Türkiye’de ilk vakanın görülmesiyle birlikte üretim tesislerinde ve ofislerde gerekli tedbirlerim alındığı vurgulandı. 14 gün süreyle kapalı devre çalışma sisteminin tedbir amaçlı uygulandığı savunulan açıklamada, “Farklı kurum, kuruluş ve sektörlerde uygulanan bu tedbirlerle amacımız; çalışanlarımızın ve yakınlarının sağlığını korumak, bölgemizde sürdürülen pandemi mücadelesine en üst düzeyde destek sunmaktır. Kendilerinden ayrılamayacak yakınları olan çalışanlarımızın bu süreci yakınlarıyla birlikte geçirebilmeleri için de en uygun ortam sağlanmıştır… Bu süre boyunca Dardanel tesislerinde üretim faaliyetlerinin devam edeceğini de özellikle ifade etmek isteriz” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Toplumsal Özgürlük Partisi kuruluşunu ilan etti

SONRAKİ HABER

TYS'den iktidara çağrı: İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...