30 Kasım 2020 12:23
Son Güncellenme Tarihi: 30 Kasım 2020 20:50

Özkonak’taki altın aramaları TBMM gündeminde

Avanos’taki ağaçlandırma alanında altın aramak için ağaç kesilmesi Meclis gündemine taşındı.

Fotoğraf: CillanXC/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Özer AKDEMİR

Nevşehir Avanos'a bağlı Özkonak beldesinde Kanadalı bir şirket tarafından yapılan altın arama faaliyetleri TBMM’ye taşındı. CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, yaptığı açıklama ile "Kapadokya Kanadalılara peşkeş mi çekildi?" diye sorarken, HDP’li Ali Kenanoğlu ise Özkonak'taki durumla ilgili soru önergesi verdi.

CHP’Lİ ÖZTUNÇ: KAPADOKYA KANADALILARA PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLİYOR?

Avanos’taki ağaçlandırma alanında altın aramak için ağaç kesilmesine tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, "Mesele öncelikle Avanos’u, sonrasında tüm Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiriyor. Her yıl on binlerce turisti ağırlayan Avanosu’n ülke ekonomisine kattığı değer yetmiyor mu ? Avanos’un altını eşelemenin kimlere ne faydası olacak ?" yorumunda bulundu.

"KAPADOKYA’YI BİTİRİR"

Kazdağlarını Kanadalı altın firmalarına peşkeş çeken AKP’nin, şimdi de gözünü Kapadokya’ya diktiğini belirten Öztunç “Kapadokya’yı altın arama projeler ile, siyanürlü maden işletmeleriyle bitirecekler. Kanadalı firmanın ağaçları kesip sondaj yaptığı alan, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya'nın dibindeki Ziyaret Dağı'nda. Bu topraklar binlerce yıllık tarihe sahip. Kültürel açısından göz bebeğimizdir. Önemli su kaynaklarını barındırıyor. Kırgızistan'da siyanürle 5 bin insanın zehirlenmesine yol açtığı iddia edilen bir firmaya, bölgenin önemli su kaynaklarına sahip olan Ziyaret Dağı’nı teslim etmişler. Kurda kuzuyu emanet etmişler” dedi.

Öztunç böyle bir yerde altın madeni aramanın Kapadokya’ya yapılacak en büyük ihanet olacağını belirterek, “Hukuki ve demokratik mücadelelerini destekliyoruz. Kapadokya için, Avanos için birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

KENANOĞLU’NDAN SORU ÖNERGESİ

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Kapadokya’nın yanı başında Kanadalı maden şirketi Centerra Gold’un altın arama çalışmaları kapsamında ağaçları keserek yaptığı sondaj faaliyetini Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, Tarım ve Ormancılık Bakanı Fatih Dönmez‘in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde altın madenciliğinin risklerini, çevre ve tarıma olan etkisini sordu.

SADECE AVANOS’U DAĞİL TÜM BÖLGEYİ İLGİLENDİRİYOR

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya’nın yanı başındaki Avanos ilçesindeki Ziyaret Dağı’nda 406,49 hektar alanda Kanadalı maden şirketi Centerra Gold’un, altın arama çalışmaları kapsamında sondaj faaliyetlerine başladığını aktaran Kenanoğlu, şirketin sondaj sahasında bulunan ağaçlandırma alanında onlarca çam ağacının kestiğini dile getirdi. Avanos Özkonak’ın binlerce yıllık geçmişile birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu medeniyetlerin miraslarını günümüze taşıyan tarihi bir bölge olduğunu belirten Kenanoğlu, “İçme ve tarımsal sulama kaynaklarının yer aldığı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Ziyaret Dağı Maksut Mevkiinde, altın arama faaliyetlerini başlaması bölgede yaşayanların itirazları ile birlikte tedirginliğe yol açmıştır. İlgili alandaki maden arama ruhsatıyla birlikte 3 ruhsat sahası daha bulunduğu, sorunun sadece Avanos’a bağlı Özkonak’ta değil, Avanos başta olmak üzere tüm bölgeyi ilgilendirdiği yetkililer tarafından dile getirilmektedir.2015 yılından beri Kayseri Develi ilçesinde altın madeni ve flotasyon tesisi işlettiği bilinen Kanadalı şirket Centerra Gold’un ayrıca, 1998 yılında Kırgızistan’da işlettiği altın madeninde ise 1.7 ton siyanürün suya karışması sonucu 5 bin insanın zehirlendiği de kamuoyu haberlerine yansıyan haberlerde yer almaktadır." dedi.

ALİ KENANOĞLU, BAKAN DÖMEZ’E ŞU SORULARI YÖNELTTİ

  1. Ağaçlandırma alanında maden araması çalışması için ÇED raporu alınmış mıdır?
  2. Maden arama sahasında kaç ağaç kesimi yapılacaktır?
  3. İçme suyu ve tarımsal sulama kaynaklarının bulunduğu alanda bu faaliyetlerin yürütülmesi halinde insan sağlığına ve bölgeye vereceği olası zarar hususunda etki analizi yapılmış mıdır?
  4. Bu maden sahasından etkilenecek olan yöre halkı bilgilendirilmiş midir?
  5. Tarım ve hayvancılığın devam ettiği bölgede yöre insanının itirazları neden dikkate alınmamaktadır?
  6. İnsanların yaşam ve geçim alanlarına, su kaynaklarına, tarım arazilerine, kültürel geçmişe, doğaya ve canlılara zarar vermesi muhtemel olan bu maden işletmesine izin verilecek midir?
ÖNCEKİ HABER

ABD şirketi Moderna, Kovid-19 aşısı için ABD ve AB'de kullanım onayına başvurdu

SONRAKİ HABER

Dünya Tabipler Birliği ve AHDK'den Dr. Şeyhmus Gökalp’in serbest bırakılması çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...