29 Kasım 2020 10:21

Bozkırda yeşertilen çamlar altın için kökleniyor!

Kanadalı Centerra şirketi Nevşehir Özkonak Beldesi ziyaret dağı ağaçlandırma sahasında altın arıyor.

Fotoğraf: Tayfun Ceyhan

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Nevşehir’e bağlı Avanos ilçesi Özkonak Yer Altı Şehri'nde Kanadalı bir şirket tarafından gerçekleştirilen altın aranmasına yöre halkı tepki gösteriyor. Belde yakınlarındaki Derinkuyu Yer Altı Şehri'nde gerçekleştirilen altın arama faaliyeti ağaçlandırma sahasındaki çam ağaçları sökülerek yapılıyor!

BİNLERCE YILLIK TARİH VE DOĞA TEHLİKEDE

Binlerce yıllık yer altı şehri, Belha Manastırı ve kayaların içine oyulmuş yerleşimleri ile Kapadokya’nın tüm güzelliklerini taşıyan Özkonak beldesi bugünlerde altın madencilerinin sondaj çalışmaları nedeniyle tedirgin günler yaşıyor. Kanada sermayeli Centerra Madencilik AŞ Özkonak’ın güneyinde bulunan  Derinkuyu Yer Altı Şehri'nde, ağaçlandırma alanı olarak belirlenen ve çam ağaçlarının bulunduğu bir alanda maden arama sondajları yapıyor. Bozkırın ortasında binbir zahmetle yetiştirilen genç çam ağaçlarının, iş makineleri ve kepçelerle sökülerek gerçekleştirilen maden sondajları Özkonaklıları harekete geçirdi. Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan Özkonaklılar yöre milletvekillerinin ve belediye başkanlarının desteklerini beklediklerini dile getiriyorlar.

BELEDİYE BAŞKANI İBAŞ: İÇME SUYU KUYULARIMIZ BURADA

Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, yaptığı yazılı açıklamada altın madeni aramalarına karşı olduğunu açıkladı. Avanos Özkonak’ın binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin miraslarını günümüze kadar taşıyan bir bölge olduğunu belirten İbaş, beldenin içme ve tarımsal sulama kaynaklarının yer aldığı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Ziyaret Dağı Maksut mevkiinde altın aranma faaliyetinin doğayı zehirleyeceğini dile getirdi. İbaş, “Tıpkı Kaz Dağları gibi, Bakırtepe gibi, Fatsa, Ünye ve ülkemizin birçok yerinde yapıldığı gibi bu tarihi ve turistik coğrafyanın da doğası, yer altı ve yer üstü zenginlikleri katledilmek üzeredir. İlgili alandaki maden arama ruhsatıyla birlikte 3 ruhsat sahası daha bulunmakta. Sorun sadece ilçemize bağlı Özkonak kasabasını değil; Avanos’umuz başta olmak üzere tüm bölgeyi ilgilendirmektedir” dedi.

Köybağı sulama suyu ile Avanos’un yeni içme suyu kuyularının da bu sahada yer aldığını ifade eden İbaş, “Şu an arama ruhsatı aşamasında olan bu konuya, sürecin her aşamasında Avanos’u mirasları ile birlikte geleceğe tertemiz aktarma sorumluluğu ile Avanos Belediyesi olarak müdahil olacağız. Yasal yollardan her türlü itirazımızı yapıp; gerekirse yargı yoluna başvuracağız” dedi.

CHP’Lİ GÜLMEZ: TALANA KARŞI HALKIN YANINDAYIZ

Öte yandan dün altın arama sondajlarının yapıldığı alana giden CHP’liler, parti örgütleri olarak Özkonaklıların altın madenine karşı mücadelesinin yanında olacaklarını açıkladılar. CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez iş makinelerinin çalıştığı alanda yaptığı konuşmada, Kapadokya bölgesinin maden ve turizm şirketleri tarafından yağmalandığını belirtti. Gülmez, “Kanadalı bir şirket tarafından altın arama yapılan Ziyaret Dağı aslında bir ağaçlandırma alanıdır. Ancak görüldüğü gibi ağaçlar kesilmiş, iş makineleri tarafından Ziyaret Dağı adeta talan edilmektedir. CHP olarak halkımızın bu talana karşı haklı mücadelesinde yanlarında olup, destek vereceğiz” diye konuştu.

GÖZLERİNİ ORTA ANADOLU’YA DİKTİLER

Enver Göcek (Özkonaklılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı): Görünen o ki gözlerini Orta Anadolu’ya diktiler. Dün İsmail Sivrisi bugün Ziyaret Dağı, yarın neresi olacak bilmiyoruz. Şu anda Kanadalılar bölgeyi talan ediyorlar.

Bizim dernek olarak 2014 yılında başlattığımız 500 bin ağaç dikme kampanyası devlet tarafından da desteklenmişti. Ağaçların bir kısmı dikildi ve orası orman alanı ilan edildi. Devlet belli bir yatırım yaptı ve şimdi de birilerine peşkeş çekiyor! Bunu anlamak mümkün değil! O bölgede bizim eskiden kalan ağaçlarımız, meşelerimiz var. Tümülüslerimiz ve bir türbe var aynı zamanda. Altın aradıkları yer Özkonak Yer Altı Şehri ve Belha Manastırı’na kuş uçuşu 100-200 metre mesafede. Buradaki tarihi dokunun da tehdit altında olduğunu düşünüyoruz.

"SU KAYNAKLARIMIZ YOK OLACAK"

İşin bir başka boyutu İç Anadolu bozkırı burası. Karasal iklim hakim ve su kaynaklarımız son derece kıt. Bizim içme sularımız bu bölgeden geliyor. Yapılacak madencilik faaliyetinde bu kaynakların yok olacağı endişesini taşıyoruz. Biz bu madencilik faaliyetini durdurmakta kararlıyız. Önümüzdeki hafta içinde bir takım hukuki girişimleri de başlatıyoruz. Özkonak belediye başkanı iktidar partisinden ama halk hareketinin yanında olacağını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Şanlıurfa Belediyesi, Demet Akalın ve Alişan için korona yasağını deldi

SONRAKİ HABER

Çocuk ve gençlik yayıncılığına sistematik olarak sansür uygulanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa