25 Kasım 2020 23:30

İşçiler virüse yakalanıyor, Kerevitaş kârını artırıyor

İşçi Ahmet Durmalar’ın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen Kerevitaş'ın 9 aylık konsolide cirosu 2,16 milyara ulaştı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’da dondurulmuş sebze-meyve ve unlu mamuller üretimi yapan Kerevitaş’ta vaka sayıları hızla artıyor. İşçi Ahmet Durmalar’ın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen firmanın gelirleri ise artırıyor. Şirket, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada 2020 yılı ilk 9 aylık konsolide cirosunun, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artışla 2,16 milyar TL olduğunu bildirdi.

“Fabrika büyürken işçilerin payına hastalık ve ölüm düşüyor” diyen bir Kerevitaş işçisi, şunları söyledi: “Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Şu ana kadar bizlerin bildiği 40 ile 50 arası vaka var. Balık bölümü 12 saat çalışıyor ve vakalar en çok bu bölümde. Bu süreçte işler çok yoğundu ve şirket kârını artırdı bunu da açıkladı. Onlar büyürken biz küçülüyoruz. Artık küçülmek de yetmiyor hastalık ve ölüm de peşimizde.”

ÖZ GIDA-İŞ SADECE MESAJ ATIYOR

İşlerin yürümesi için temaslı vakaların tam açıklanmadığını dile getiren bir başka işçi, “Hükümet yeni yasakları açıkladı ama bu yasaklar bizim için değil. Biz sabah kalkıp tekrar işimizin başındayız. Servisleri, toplu taşımayı kullanıyoruz. Bu şekilde önlem alınmaz. Tam anlamıyla karantina uygulanmalı. Virüs fabrikalarda cirit atıyor bunu herkes biliyor ama önlem alınmıyor” dedi.

Fabrikada ölen işçi ile ilgili haber yapıldığında, fabrikanın önlem almak yerine bu haberi kim yaptı diye araştırma yapmasının hakim olan anlayışı ortaya koyduğunu dile getiren bir başka işçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fabrikada örgütlü olan Öz Gıda-İş Sendikası da mesaj atmak dışında bir şey yapmıyor. İş güvenliği ve iş yeri doktoru da fabrika yönetimi ne diyorsa onu yapıyor. İşçinin ne istediği, ne düşündüğü kimsenin umurunda değil.”

ACI REÇETEYİ BİZ DEĞİL PATRONLAR ÖDESİN

Fabrikanın emekleri üzerinden büyüdüğünü dile getiren bir diğer işçi, “İktidar da çıkıp acı reçete uygulanacak diyor. Biz biliyoruz bu acı reçeteyi kimlerin ödeyeceğini. Daha yakın bir zamanda sözleşme imzaladık ama imzalanan sözleşmeden elimizde bir şey kalmadı. Yakında asgari ücret belirlenecek ve bizim ücretlerle aynı seviyede olacak. Biz acı reçeteyi uzun bir zamandır ödüyoruz. Şimdi kârlarını artıran patronlar ödesin bu acı reçeteyi” diye konuştu.

 

Kovid-19 - Koronavirüs salgınında son durum

 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim emekçisi yazdı: Filyasyon çalışmaları öğretmenin görevi değildir

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Meclis’te savaş bütçesi görüşülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa