21 Kasım 2020 10:20

İzmir’de esnaf ve kültür sanat emekçileri talepleri için ses çıkardı

Kovid-19 pandemi sürecinde birçok iş kolu olumsuz etkilenirken esnaf ve kültür sanat emekçileri İzmir’de talepleri için ses çıkartma eylemi gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Kovid-19 pandemi sürecinde birçok iş kolu olumsuz etkilenirken, esnaf ve kültür sanat emekçileri de yaşadıkları sorunlara karşı bir araya geldi. Kısıtlamalar sonucu müzisyenler enstrümanlarını satarken, eğlence mekanları da işyerlerine kilit vurmak zorunda kaldı.

İzmir'de de 4 Kasım’dan bu yana sürdürdükleri “Bekliyoruz” eylemlerini “Ses Çıkarıyoruz” eylemine dönüştüren esnaf ve kültür sanat emekçileri Alsancak Kıbrıs Şehitleri caddesinde eylem gerçekleştirdi.  2 metre aralıkla duran kültür sanat emekçileri ve esnaflar, "Bu önlemler virüsü yaşatır bizi öldürür", "Virüsten mi ölelim açlıktan mı?", "Virüs notayla bulaşmaz", "3 milyon kişi işsiz kaldı geçinemiyoruz" dövizleri açarak 5 dakikada bir enstrümanlarıyla, tepsileriyle ve alkışlarla ses çıkardı.

“EKONOMİK MAĞDURİYET GİDERİLMEDİ”

Müzisyen Serdar Türkmen ise konuyla ilgili, "3 Kasım tarihindeki kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı 22.00 sonrası işletmelerin kapalı olacağını ve etkinlerin artık olmayacağını ifade etmişti. Bu duruma tepki vermek için İzmir başta olmak üzere çeşitli iller ve ilçelerde sanatçılar, işletme sahipleri, işletmeciler, sokağa çıktılar 'Bekliyoruz' başlığı altında. 15 gün boyunca her akşam 22.00'de eylemler gerçekleştirdiler. Bu eylemler sayesinde sağlık tedbirlerinin ekonomik tedbirler olmadan yeterince ise yaramadığı aynı zamanda sağlık tedbirlerinin bilimsel ve tutarlı şekilde alınması gerekliliğine dair kamuoyu oluşturulmuş oldu. Fakat henüz ekonomik mağduriyet giderilmedi. Bu konuda ödeneklerin nerede olduğunu bilmiyoruz. Bütçe ayrılıp ayrılmadığını bilmiyoruz. Dolayısıyla buna dikkat çekmek ve haklarımızı almak için artık haftada bir yapılan eylemlerle 'Bekliyoruz' değil 'Ses çıkarıyoruz' eylemlerine geçmiş olduk" diyerek süreci anlattı.

“VERGİLER MAĞDUR OLAN MESLEK GRUPLARINA ÖDENEK OLARAK AYRILSIN”

Türkmen, her hafta Kıbrıs Şehitleri Caddesinde seslerini yükseltmeye devam edeceklerini söyleyerek, bir taraftan da yetkililerle görüşmelerinin sürdüğünü aktardı. Ekonomik mağduriyetleri bir an önce giderilmesini talep ettiklerini belirten Türkmen, "Halktan toplanan vergilerin bir an önce bu mağdur olan meslek gruplarına ödenek olarak ayrılmasını istiyoruz" dedi.

“İLGİLİ KURULUŞLAR BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇMESİN”

İzmir, İstanbul, Ankara, Datça, Mamaris, Kocaeli, Hatay gibi yerlerde eylemlerin gerçekleştiğini hatırlatan Türkmen, "Tüm ülkede bu duruma ilişkin tepkiler çok büyük. Biz buradan aynı zamanda konunun doğrudan muhatabı olan derneklere, odalara çağrı yapmak istiyoruz. Sürekli aidatlar topladığınız üyeleriniz şuanda ekonomik bir darboğaz içinde, açlığa yoksulluğa sürüklenmiş durumda. Buna karşı mücadele etmek için sizlerin inisiyatif alması gerekiyor. Tüm ilgili kuruluşların bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Reklam