31 Ekim 2020 00:25

"Yaşamı ve özgürlüğü bütün canlılar için istiyoruz"

Veganên Kurdistanê'den Mercan Ağar: “Bizler yaşamı ve özgürlüğü sadece insanlar için değil diğer bütün canlılar için de istiyoruz.”

Mercan Ağar | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden veganlığa dair çalışmalara başlayan bir grup Kürt yurttaş, Veganên Kurdistanê (@VeganKurdistan) yani Türkçesi "Kürdistan Veganları" olan sosyal medya sayfasını açtı. Paylaşımlar Kürtçe olarak yapılıyor. Grubun içinde bulunan Mercan Ağar, düşüncelerini Evrensel’e anlattı. Ağar, “Bizler yaşamı ve özgürlüğü sadece insanlar için değil diğer bütün canlılar için de istiyoruz” dedi.  

Veganên Kurdistanê’nin şiddeti ve sömürüyü reddetmekten yükselen bir hareket olduğunu belirten Ağar, “Oluşumumuzun temel amacı veganlık hakkında her türlü bilgi ve kaynağı Kürtçe anlatmak” dedi.

"GIDAYA İHTİYACIMIZ VAR, HAYVAN BEDENİNE DEĞİL"

Kürtlerde her ne kadar çoğunlukla hayvansal gıdalarla besleniyor olsa da vegan ve vejetaryenlere uygun yemeklerin de mutfağın bir parçası olduğunu dile getiren Ağar, “Kürt köftesi, tolik, çiriş, tirşik sadece bilinen bazı örnekleridir. Tabii tarihsel açıdan bakıldığında dağlık bir coğrafyanın toplumu olan Kürtler, yaşamlarını daha çok hayvancılık ile idame ettirmişlerdir. Ezilen her ulus, nasıl ezilen başka bir ulusun duygularını anlıyorsa, Kürtlerin de veganların düşüncelerini anlayacağını, en azından yıkıcı değil de yapıcı tepkiler sergileyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“Bizler, yaşamı ve özgürlüğü sadece insanlar için değil diğer bütün canlılar için de istiyoruz” diyen Ağar, şöyle devam etti:

“Hayvansal gıdalar, tamamen hayvanların sömürülmesi ve öldürülmesi sonucu önümüze gelmektedir. Ayrıca hayvanat bahçeleri, sirk ve akvaryum, bizim nazarımızda kapalı cezaevleridir. Yine atlı faytonlar, kürk endüstrisi, hayvansal deneyler hatta sinema-dizi sektörlerinde zorla rollere sokulan hayvanlar, bunlar karşı olduğumuz şeyler. Gıdaya ihtiyacımız var, hayvan bedenine değil” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Levent Tüzel: Halk güçleri acil talepler etrafında birleşmeli

SONRAKİ HABER

"Halk veresiye hesabını kapatamıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...