28 Ekim 2020 07:41

İHD: Elazığ Cezaevinde 12 tutuklu Kovid-19'a yakalandı

Elazığ Kampüs Hapishanesini ziyaret eden İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu, Elazığ Cezaevinde farklı koğuşlarda kalan 12 tutuklunun Kovid-19'a yakalandığını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Elazığ Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda farklı koğuşlarda 12 tutuklunun koronavirüse yakalandığını açıklayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, izolasyona alınan mahpusların arasında kronik rahatsızlığı bulunan iki kişinin olduğunun bilgisini de paylaştı. Hafif belirtisi olanların bakımını kendilerinin karşıladığını belirten İHD, yetkililerin virüse karşı gerekli önlemleri alınmasını istedi.

İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu, Elazığ Kampüs Hapishanesini ziyaret etti. İHD Başkanı Avukat Abdullah Zeytun, şube yöneticileri Av. Ercan Yılmaz ve Av. Yakup Demir’den oluşan heyet, tutuklularla ve cezaevi savcısıyla görüştü. Tutukluların kötü muameleye maruz kaldıkları yönündeki iddiaların araştırılacağını belirten savcılık, sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin tespiti halinde gerekli soruşturma işlemlerinin yapılacağını söyledi.

"HAFİF BELİRTİSİ OLANLAR BAKIMLARINI KENDİLERİ KARŞILIYOR"

İHD heyeti ziyaret esnasındaki izlenimlerini ve mahpuslar tarafından aktarılan sorunları şu şekilde özetledi:

"Elazığ Kampüs Hapishanesi girişine termal kamera yerleştirilmiş, avukat ve hapishane personellerinin termal kameralardan geçilerek girişi yapıldığı görülmüştür. Mahpuslarla görüşmek için avukat kaydının yapıldığı bölümde dezenfekte ve temizlik malzemelerinin bulunduğu; heyetimize maske ve eldiven verildiği tespit edilmiştir.

Elazığ Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda mahpuslarla görüşme, avukat görüş odasında değil; ailelerle kapalı görüşlerin yapıldığı kısımda telefon ile gerçekleştirilmiştir.

Heyetimiz tarafından, Elazığ Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 12 mahpusun koronavirüs olduğu bilgisi edinilmiştir. Ceza İnfaz Kurumu’nda farklı koğuşlarda izolasyona tabi tutulan mahpuslar içerisinde uzun süre cezaevinde olup, kronik rahatsızlıkları bulunan Mehmet Salih Erdem ile Adnan Çakı da bulunmaktadır. Hafif belirtileri olan mahpusların tüm bakımlarının kendilerince karşılandığı öğrenilmiştir. Mahpuslara günlük verilmesi gereken ilaçlar idarece kendilerine verilmektedir.

"MESAFEYE DİKKAT ETMEDEN ARAMA YAPILIYOR"

Mahpuslar, koronavirüsün hapishanede bulaşma nedenini bilmemekle birlikte ortak kullanılan telefon ahizelerinin sık sık temizlenmediğini, yapılan oda aramaları sırasında odalara yaklaşık 5 gardiyanın sosyal mesafeye riayet etmeden girip arama yaptıkları beyanında bulunmuştur.

Mahpuslar, 3 hafta önce yapılan genel aramada Yusuf Acinoğlu adındaki mahpusun gardiyanlarca fiziki saldırıya maruz kaldığını; bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını aktarmışlardır.

"KENDİ İMKANLARIYLA TEMİZLİK YAPIYORLAR"

Mahpuslar, pandemi sürecinde kişisel temizlik ve kısım temizlik malzemelerini kendi imkânlarıyla edindiklerini, pandemi gerekçesiyle saç ve sakal tıraşı için gerekli tıraş makinesinin kendilerine verilmediğini aktarmışlardır. Bu nedenle de saç ve sakal tıraşlarında jilet kullandıkları öğrenilmiştir. Yine ayda 1 olmak üzere kalitesiz maskenin kendilerine verildiğini ve spor ile sosyal etkinliklerin pandemi gerekçesiyle askıya alındığı aktarmışlardır.

"YEMEKLER KALİTESİZ"

Elazığ Kadın Hapishanesinde gerçekleştirilen görüşte mahpusla, avukat görüş odasında görüşme gerçekleştirilmiştir. Avukat görüş odasında, avukat ile mahpus arasına şeffaf bir naylonun konulduğu görülmüştür. Kendileriyle görüşülen kadın mahpuslar, hastaneye sevk sırasında kelepçe uygulamasının devam ettiğini belirtmektedirler. Bu şikayet dışında, yemeklerin kalitesiz olduğunu, havalandırma süresinin yarıya indirildiğini, pandemiden sonra haftalık 2 farklı numarayla 10’ar dakika konuşma haklarının tek numara ile 20 dakika şeklinde değiştirildiğini aktarmışlardır. Ayrıca kantin fiyatlarının pahalı olduğu yönündeki şikayetler mahpuslar tarafından dile getirilmiştir."

YETKİLİLERE ÖNERİLER SIRALANDI

Cezaevinde Kovid-19 salgını tehdidine karşı koruyucu önlemlerin yeterince alınmadığını ve daha önce aktarılan işkence ve kötü muamele iddialarının devam ettiğinin tespit edildiğini belirten İHD heyeti, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkililerin alması gerektiği önlemleri şöyle sıraladı:

  • "Hapishanelerde mahpusların sağlıklarının korunabilmesi, bulundukları alan ve kendi kişisel temizliklerini sağlayabilmeleri için, acilen temizlik malzemelerinin kendilerine ücretsiz verilmesi ve parası olmayan mahpusların da temizlik ürünlerine erişimi sağlanmalı ve mahpusların kullanımına tahsis edilen alanlar her gün dezenfekte edilmelidir.
  • Hapishanelerde hastane sevkleri sırasında uygulanan kelepçe uygulamasından vazgeçilmeli; pandemi koşulları dikkate alındığında söz konusu uygulamanın hastalığın bulaşma riskini arttırdığı dikkate alınmalıdır.
  • Hapishanelerde pandemi gerekçesiyle mahpusların telefon hakkındaki süre kısıtlamaları kaldırılmalı; mahpusların spor ve sosyal aktiviteler gerçekleştirmeleri için gerekli olanaklar sağlanmalıdır.
  • Hapishanelerde mahpusların maruz kaldıklarını iddia ettikleri işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması ve kamu görevlileri hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.
  • Hapishanelerde virüs salgını ile ilgili alınan/alınacak önlemler, karantina uygulamaları ile mahpusların sağlık durumları konusunda başta mahpusların aile ve avukatları olmak üzere kamuoyu düzenli olarak bilgilendirilmelidir."

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açlık oyunlarında gençlerin durumu

SONRAKİ HABER

Sivas Cezaevinde bulunan Gazeteci Aslıhan Gençay’a “çıplak arama” iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa