22 Ekim 2020 09:02
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2020 21:31

Diyarbakır'da HDP il ve ilçe binaları basıldı, eş başkanlar gözaltına alındı

HDP Diyarbakır İl Örgütü ve Yenişehir İlçe Örgütü binalarına polis baskın düzenledi. HDP İl ve Yenişehir ilçe eş başkanları gözaltına alındı. 

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla “yasadışı döküman” bulunduğu gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü ve Yenişehir İlçe Örgütü binalarına polislerce baskın düzenlendi. Zırhlı araçlar, polisler ve bariyerlerle ablukaya alınan partinin il ve ilçe binalarında milletvekilleri ve avukatların eşliğinde aramalar yapıldı. Aramalarda bilgisayar hard diski, çok sayıda kitap ve fotoğrafın yanı sıra bazı pankartlar ile bir çöp kovası ve fırça sapına el konulduğu belirtildi. 

EŞ BAŞKANLAR GÖZALTINA ALINDI

Aramanın ardından HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Zeydan Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık ile Yenişehir İlçe Eş Başkanları Kasım Kaya ve Remziye Sızıcı gözaltına alındı. Eş başkanlar ifadeleri alınmak üzere emniyette götürüldü.  

UYANIK: İL BİNAMIZIN ALTINI ÜSTÜNE GETİRSELER ÖZGÜR YARINLARA İNANÇ DIŞINDA BİRŞEY BULAMAYACAKLAR

Gözaltına alınmadan önce açıklama açıklama yapan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hülya Alökmen Uyanık şunları söyledi: “HDP’nin fikriyatını oluşturan halkların kardeşliğine, demokratik mücadeleye, kadın özgürlüğüne olan inanç uzun süredir Türkiye siyasetini belirlerken, bugün il binamıza yapılan baskında bundan bağımsız değil. Biz bu baskıları, zorbalıkları uzun yıllardır yaşadık. Buna karşı nasıl mücadele edeceğiz konusunda da kararlıyız, bilgiliyiz zaten. Şunu ifade etmek istiyoruz tekrardan il binamızın altını üstünü getirseler arasalar sadece kadın özgürlüğüne, halkların kardeşliğine, özgür yarınlara olan inanç dışında bir şey bulamayacaklardır. Mücadelemiz yarınlara taşınacak.”

CEYLAN: ONURLU BARIŞ MÜCADELESİNİN ÖNÜNÜ KESEMEYECEKLER

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan ise şunları söyledi: “Partimize yönelik saldırılar yeni değildir. Bu ne ilk ne de son olacak. Demokratik siyaseti ve barışçıl çalışmaları kriminalize etmek istiyorlar. HDP’lileri HDP ile ortaklaşanları siyaset alanından uzak tutmak istiyorlar. Uzaklaştıramadıklarını geri düşürmek Kürdistan ve Türkiye’de siyaset yapmalarını engellemek istiyorlar. HDP’ye yönelik alınan tutumu pratikte de görüyorsunuz. Hukukla bir ilgisi yok. AKP ve MHP iktidarının siyasi yaklaşımıdır. Bugüne kadar ki saldırı ve tutumlarından sonuç alamadılar. Şimdi uydurdukları bir senaryo ile HDP Amed il örgütüne saldırılar başladı. Bu senaryodan da sonuç elde etmeyi düşünüyorlarsa, ne yaparlarsa yapsınlar bu senaryolardan bir sonuç alamayacaklar, kazanamayacaklar. Onurlu barış mücadelesinin önünü kesemeyecekler. Bugüne kadar çalışmalarımız nasıl başarıyla ve sonuç alarak devam ettiyse bugünden sonra da barış ve HDP hattında mücadelemize devam edeceğiz, kazanacağız” 

UCA: ARAMALAR HUKUKSUZ YAPILDI

Parti ilçe binası önünde basın açıklaması yapan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca polis baskınının iki gencin ellerinde bulunan pankartları partilerinin ilçe binasına bırakmaları sonucu yapılan ihbardan kaynaklandığını söyledi. İhbar sonucunda hem parti il binasına hem de ilçe binasına baskın düzenlediğini ve eş başkanların gözaltına alındığını ifade eden Uca, baskın sırasında ilçe binasına girmelerine polisin engel olduğunu dile getirdi. Avukatlar olmadan aramanın yapılmaya başlandığını belirten Uca, yapılanların hukuki olmadığını kaydetti. Yaşanılanların HDP'ye yönelik baskıların devamı niteliğinde olduğunu vurgulayan Uca, partilerinin kriminalize edilmeye çalışıldığı söyledi. Uca, "HDP tutuklanmalarla, gözaltılarla yok olmayacak ve diz çökmeyecek” dedi.

Parti ilçe binalarının hukuksuz bir kararla alındığı için aramaya ilişkin polisin tuttuğu tutanakları imzalamadıklarını ifade eden Uca, "Eş başkanlarımızı gözaltına almış olabilirler ama yarın onlarca kişi onların yerine gelecek. Boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz ve mücadelemizi yükselteceğiz" diye konuştu.

"GÖZALTI OPERASYONU İKTİDARIN KİRLİ YÜZÜDÜR"

Gözaltı işleminin ardından HDP milletvekilleri ve yöneticiler il binası önünde basın açıklaması yaptı. HDP Van Milletvekili Tayyip Temel, HDP’ye yapılan gözaltı baskınında “yasadışı doküman” denilerek polisin el koyduğu seçim afişlerinin, flamalarının ve parti posterlerinden başka bir şey olmadığını aktardı. Temel, operasyon için “İktidar kirli yüzünü bir kere daha gösterdi” ifadelerini kullandı.

Baskının bir komplo ve oyun olarak nitelendiren Temel, “HDP ne baskınlarla ne il başkanlarının gözaltılarıyla ne de birkaç provokatif bağırışlarla asla geri adım atacak bir parti değildir. Biz bunları çok gördük, şuan da Amed de oynanan bir tiyatro var, oyun var. Partinin afişleri, partinin üye hisseleri, partinin ikna komisyonlarının yer aldığı listeleri, partinin bayrakları suç delili olarak sayıldı. Şuna inanmamızı istiyorlar bunun hukuki bir arama olduğuna inanmamızı istiyorlar. Bakın partililerimiz binamızın önüne gelemediler çünkü parti binamız ablukaya alındı.  Ancak her gün partimizin merdivenlerinde oturanlar devletin güvenliğini sağlamakla görevli olanlar tarafından kışkırtıldı, provoke edildi. Partimizin etrafında yüzlerce yöneticimiz halkımız partimizle dayanışmaya geldi ancak burada yaşananlar çiftte standardı,  ikiyüzlülüğü ve hukuk dışılığı gözler önüne serdi” diye konuştu.

"BU OYUNLARA DİZ ÇÖKECEK PARTİ DEĞİLİZ"

“Biz bu oyunlara diz çökecek bir siyasi gelenek değiliz” diyen Temel, “Biz bu hilelerle oyunlarla geri adım atacak bir parti değiliz.  Biz bu oyunu, bu operasyonu kabul etmiyoruz. Bu bir siyasi darbedir, Amed’in iradesine darbedir, Diyarbakırlıların tümünün iradesine bir darbedir. HDP mücadele etmekten asla vazgeçemeyecektir” diye ekledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gündem gazetesi davasında gazetecilerin el konulan dijital materyalleri kayıp

SONRAKİ HABER

Çiğli Belediyesi ve Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube kadrolu işçiler için TİS imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...