25 Eylül 2020 11:22
Son Güncellenme Tarihi: 25 Eylül 2020 16:49

HDP’ye yönelik operasyon illerde protesto ediliyor

HDP ve demokratik kitle örgütleri, "Kobanê soruşturması" kapsamında HDP'ye dönük gerçekleştirilen gözaltı operasyonunu illerde protesto ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında bu sabah saatlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması birçok kentte protesto ediliyor.


HDP DERSİM İL ÖRGÜTÜ: BU BİR İNTİKAM OPERASYONUDUR

HDP Dersim İl Örgütü Kobane eylemleri gerekçesiyle HDP'lilere yönelik operasyona karşı Sanat Sokağında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Örgütü Eş Başkanı İbrahim Kasun, bu saldırıların AKP’nin siyasal intikam saldırıları olduğunu ve partilerinin yılmayacağını belirtti.

Daha önce MYK üyeliği ve yöneticilik yapmış, aralarında Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in de bulunduğu isimlerin gözaltına alındığını dile getiren Kasun, “Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur. AKP-MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve nobranlığın geldiği boyutu göstermektedir. Suriye, Libya, Akdeniz'de sıkışan hükümet, iktidarlarını korumak ve devam ettirmek, ekonomik krizle sallanmaya başlayan koltuklarını muhafaza etmek ve bu krizi örtmek amacıyla bir kez daha partimize saldırmayı seçmiştir” dedi.

"YARGI DEĞİL SARAYIN TALİMATI"

Bu kararla yargının aparat haline getirildiğini söyleyen Kasun, “Devlet Bahçeli’nin her söylediğini talimat gibi algılayan 'Bahçeli’nin serbest bırakılmasını istediği' herkesi ertesi gün serbest bırakan, Cumhurbaşkanının tutuklanması gerektiğini belirttiği herkese ertesi gün operasyon çeken bu yargı zihniyetinin kabul edilebilir bir yanı kalmamıştır” dedi.

"FAŞİZME SON VERECEK GÜCÜZ"

1 Haziran-1 Eylül’de üç aylık Demokratik Mücadele Programlarını hayata geçirdiklerini belirten Kasun, “Geçen hafta anti-faşist cephenin büyümesini sağlayacak güç olduğumuzu söylemiştik. Bugün bu söylemin teyidi geldi. Biz bu faşist iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek, faşizme son verecek gücüz. Düzmece operasyonlarınız bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacaktır” diye konuştu.

Kendilerinin antifaşist cephe dedikçe faşizm yürütücülerinin telaş aldığını dile getiren Kasun, “Biz barış dedikçe savaş ortakları artık kan dökemeyeceğiz diye paniğe kapılıyor. Partimiz düzmece operasyonlar ile bu stratejik söylemlerden vazgeçemeyecektir. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasiyi kuracağız. Toplumun bütün kesimlerine çağrımızdır. Bugün partimize yapılanlar yarın tüm demokrasi, özgürlük ve adalet savunucularına yapılacaktır. Sessiz kalmayıp antifaşist bloğu büyütmeli ve demokrasiyi birlikte inşa etmeliyiz” dedi.  (Dersim/EVRENSEL)


ADANA'DA POLİS, “TERÖR AÇIKLAMASI YAPACAKSINIZ” DİYEREK AÇIKLAMAYI ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

HDP’ye dönük gözaltı operasyonu Adana’da HDP önünde basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi. Polis, “Terör açıklaması yapacaksınız” diyerek HDP açıklamasını açıklamayı engellemeye çalıştı. Vatandaş, “HDP halktır, halk burada” diye cevap verdi.  

“Kobanê soruşturması” kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen operasyona karşı HDP’nin Heykelli Park’ta yapmak istediği basın açıklaması Adana Emniyeti tarafından yasaklamaya dair bir karar dahi gösterilmeden engellenmek istendi.

HATİMOĞULLARI: ÇETEVARİ UYGULAMA

Engelleme girişiminde bulunan polisin gerekçe olarak “Terörle ilgili açıklama yapacaksınız” dediği öğrenildi. Yasaklama kararına ve operasyonlara karşı “HDP halktır, halk burada” sloganları atıldı. HDP Adana İl Binası önünde gerçekleştirilen açıklamada konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Milyonların oyunu almış bir partiye Adana’da bir polis terör yakıştırması yapamaz. Adana’da bir polis keyfi bir yasaklamaya kolluk edemez. Varsa bir yasak belge ile geleceksiniz. Belge ile gelinmediği sürece biz çetevari uygulamalar olduğunu söyleme hakkını hukuktan almaktayız. Bunu söylemeye de devam edeceğiz” dedi.

“DURUŞMALARDA ÇÜRÜTÜLEN DOSYAYLA HDP’NİN BAŞINA ÇORAP ÖRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

6-8 Ekim olayları ile ilgili hukuksuz suçlamalarla HDP Eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığını hatırlatan Hatimoğulları, “O mahkeme orada eş başkanlarımızın verdiği ifadelerle bu dava çürütülmüştür. Şimdi de sözüm ona genişleterek HDP üzerine çorap örülmeye çalışılıyor. Türkiyede ilk kez karşılaşmıyoruz. Askeri darbelerde sahte dosyalarla insanlar nasıl yargılandıysa şimdi de kirli ittifaklarla zamana yayılmış bir sivi darbenin nasıl zuhur ettiğine tarih sahnesinde tanıklık ediyoruz” diye belirtti.

“SORUŞTURMA OLACAKSA, DÖNEMİN BAŞBAKANI’NIN, HÜKÜMETİNİN İFADESİNİ ALIN”

Ülkede çok büyük bir yoksullaşma olduğunu ifade eden Hatimoğulları, bu koşularda iktidarda kalamayacağını bilen hükümetin hukuksuzluğua hukuksuluk katarak yol almaya çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Mürşirpınar Sınır Kapısı’ndan insanlar Kobane’ye pasaportlarla geçti. 6-8 Ekim’e dair bir soruşturma yapacaksanız en başta Efkan Ala’nın ifadesini alacaksınız. Dönemin Başbakan’ının, hükümetinin ifadesi alınmalıdır”

Baskıların HDP’yi dün olduğu gibi bugün de yıldıramayacağını ifade eden Hatimoğulları, “Hedefleri muhalefeti terörize ederek parçalamak. Bu iktidarı istemiyoruz diyenlere karşı açılmış bir savaş olarak görüyoruz” dedi.  

HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Karakış da HDP’nin milyonların oyunu almış bir parti olarak onu kriminalize etmeye çalışan partilerden daha çok oy aldığını ve demokratik temsiliyetlerinin olduğunu belirterek “Yıllardır yapılan şey tekrarlanıyor. Barışı kalıcı hale getirmeye çalışsanız bugün bu tablo olmayacak. Bu siyasi operasyonu kınıyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


HDP BURSA İL ÖRGÜTÜ: SALDIRI, IŞİD BARBARLIĞINA KARŞI KAZANILMIŞ ZAFERİN İNTİKAMIDIR

HDP üye ve yöneticilerine yönelik operasyonla ilgili HDP Bursa İl Örgütü il binasında açıklama gerçekleştirdi. İl Binasında yapılan açıklamada konuşan HDP Parti Meclis Üyesi Fatma Özen Çerençe, operasyonların AKP-MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve nobranlığın geldiği boyutu gösterdiğini dile getirdi.

Çerençe, "Kobanê eylemleri' gerekçesiyle yapıldığı ileri sürülse de bu saldırı Kobanê’nin tarihin en büyük direnişi sonucu IŞİD barbarlığına karşı zafer kazanmasının, Kobanê’nin düşmemesinin intikamıdır. Kobanê de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir" dedi.

7 Haziran seçimlerinin hezimetini unutamayan iktidarın bunun sorumlusu olarak gördüğü HDP'ye karşı karalama kampanyasıyla sistematik bir saldırı başlattığını ifade eden eden Çerençe, “24 Haziran’da 31 Mart seçimlerinde meydan meydan gezerek üstelik Türkiye halklarının gözlerinin içine baka baka 6-8 Ekim olaylarının 7 Haziran seçimlerinden sonra gerçekleştiği yalanını atarak, yöneticilerimizi partimizi hedef gösterenler bugünkü intikam operasyonunun sorumlularıdır. Katliamın esas sorumluları bizleri suçlayanlardır.” diye belirtti. (Bursa/EVRENSEL)


OPERASYONLARA KARS'TAN TEPKİ: PARTİMİZ VE HALKIMIZ BİLGEN'İN YANINDA

HDP'ye yönelik gözaltı operasyonları Kars'ta protesto edildi. Açıklamaya HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ve Van Milletvekili Murat Sarısaç katıldı.

Açıklamada konuşan HDP Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı, Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen’e yönelik operasyonunun tutarlılığı bulunmadığını belirterek "Kars halkı ve Türkiye kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi bu yapılanların sadece psikolojik ve stratejik bir operasyon olduğu apaçık ortadadır. Arkadaşlarımız 31 Mars Yerel Seçimlerinde bir enkazı devraldı. Dolayısıyla bazıları gibi, çalmadı, çırpmadı, usulsüzlük yapmadı, yandaşlara, çetelere ve çıkar gruplarına peşkeş çekmedi. Kars genelinde yaptığı hizmetler halk tarafından alkışlanırken, buna tahammül etmeyenler, bu siyasi operasyona başvurdular. Unutmayın ki, bu yaptıklarınız bütün Kars halkına yöneliktir. Size, boyun eğmeyeceğiz. Partimiz ve Kars halkımız sonuna kadar Ayhan Başkan’ın yanındadır" ifadelerini kullandı. (Kars/EVRENSEL)


HDP İSTANBUL İL ÖRGÜTÜ: HDP SUSTURULAMAZ

HDP İstanbul İl Örgütü partilerine yönelik yapılan operasyonları protesto etti. HDP Kadıköy İlçe Binası önünde yapılan açıklamaya, HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Ali Kenanoğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, siyasi parti temsilcileri, sendika üyeleri, LGBTİ+larla çok sayıda yurttaş katıldı. 

"HDP susturulamaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde "HDP halktır halk burada", "HDP umuttur umut dimdik ayakta", "Direne direne kazanacağız", "Berxwedan Jiyane" sloganları atıldı.  

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, yaşanan hukuksuzluğun Türkiye tarihine geçeceğini altını çizerek direnenlerin bir arada olduğu müddetçe HDP'nin susturalamayacağını vurguladı. Operasyonun sadece HDP'lileri ilgilendirmediğini belirten Bulut, "Vazgeçmeme halimiz onlara dert oldu. Yoldaşlarımız cezaevinden alana kadar mücadele edeceğiz. Gözaltına alınanlar derhal bırakılmalı. Arkadaşlarımız zaten daha önce ifade verdiler. Biz bu senaryoları çok iyi biliyoruz onlar da bizim cevabımızı biliyor. Her zaman direniş olacak, sokaklardayız. Bunu da bir kez daha tarihe not düşelim" dedi.

"HİÇBİR ARKADAŞIMIZ BAŞ EĞMEYECEK"

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da Kobane eylemlerinin 6 sene önce olduğunu hatırlatarak "Hiçbir arkadaşımız baş eğmeyecek. Gözaltına aldığınızda başları dimdik, sizin akreplerinize, polis araçlarınıza, hücrelerinize başı dik gidiyorlarsa bu iradeyi yenemezsiniz. HDP kuşkusuz mücadelesine ve haklı taleplerini yürütmeye ve bu halkın umudu olmaya devam edecek" diye konuştu.

"BİR ADIM GERİ ATMAYACAĞIZ"

AKP-MHP faşizminin her geçen gün daha çok tükendiği için bu saldırıları sürdürdüğüne dikkat çeken HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, Türkiye'de hukuk ve yargının birbirinden koptuğunu söyledi. "Kobane düşmedi, düşmeyecek. Kobane'yi savunanlar burada. Bir adım geri atmayacağız" diyen Uğurlu, "Faşizmi kurumsallaştırmanıza izin vermeyeceğiz. Burada gençlik var, kadınlar var. Burada bu anlayışın ötekileştirdiği tüm kesimler var. Biz milyonlarız. Burada iki tarih yazılıyor bir iktidarın, devletin yazdığı bir de ötekilerin yazdığı. Bizim yazdığımız tarih sizi yargılayacak ve yargılatacak" ifadelerini kullandı. 

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu da Kobane eylemleri sırasında yaşananların ortaya çıkması için HDP olarak defalarca Araştırma Komisyonu kurulmasını istediklerini ancak iktidarın yaptıklarının ortaya çıkmasını istemediği için taleplerini reddettiğini hatırlattı. Kenanoğlu, "HDP'yi susturamazsınız. HDP bütün dostlarıyla, halk desteğiyle, HDP her zaman dimdik ayakta. Kobane düşmedi, IŞİD düştü ve şunu da bilin ki HDP düşmeyecek, AKP düşecek" diye konuştu.

"YAŞANANLAR, AKP'NİN KURMAK İSTEDİĞİ GERİCİ FAŞİST REJİMİN FOTOĞRAFI"

Saldırıların sadece HDP'ye yönelik değil, demokratik siyasete, demokrasi için söz söyleyenlere, kardeşliğe, özgürlüğe ve birlikte yaşama yönelik olduğunu belirten Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros da "Bu sabah yaşananlar AKP'nin kurmak istediği gerici faşist rejimin fotoğraftıdır. Bu sabah yaşanan pandemi koşullarında, yaşam ve insanca çalışma koşullarına ilişkin, eğitimde, sağlıkta yaşadığı koşulların üzerini kapatmasının fotoğrafıdır. Bu sabah yaşanan dış politkada AKP'nin kitleleri ikna edememesi yarattığı ortamı baskı politikasıyla ortadan kaldırmak istemesidir" dedi. Barbaros, gözaltıların derhal serbest bırakılmasını gerektiğini vurguladı. 

Eyleme katılan kurum temsilcileri yaptıkları konuşmalarda HDP'nin saldırılara karşı asla baş eğmeyeceğini dile getirdi. Birleşik mücadele çağrısının yapıldığı konuşmalarda, faşizme karşı direneceklerini vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL) 


SAMSUN'DAN BARIŞ ÇAĞRISI 

HDP’ye yönelik operasyonlar Samsun’da yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. SYKP il binasında yapılan açıklamaya emekten yana parti ve örgütler destek verdi. Açıklamayı okuyan Fatma Çelik, “Biz antifaşist blok dedikçe faşizm yürütücülerini telaş alıyor. Partimiz düzemece operasyonlar ile bu stratejik söylemlerden vazgeçemeyecektir. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasi kuracağız” dedi. (Samsun/EVRENSEL)


HDP DİKİLİ İLÇE ÖRGÜTÜNDEN AÇIKLAMA

HDP Dikili İlçe Örgütü, HDP’ye yönelik operasyon ve gözaltılara karşı basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Dikili Atatürk Meydanında yapılan açıklamaya Dikili Emek ve Demokrasi Platformu da destek verirken açıklamayı HDP Dikili İlçe Başkanı Hüseyin Acer okudu. Acer, “Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur. AKP-MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve nobranlığın geldiği boyutu göstermektedir” diyerek bu kararın yargı kararı olmadığını Saray talimatı olduğunu belirtti. HDP’ye yönelik yapılan bu saldırının Kobane eylemleri gerekçe gösterilerek gerçekleşse de bunun Kobane’nin düşmemesinin intikamı olduğunu ifade eden Acer son olarak şunları kaydetti:

“Bizler iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek ve faşizme son verecek gücüz. Düzmece operasyonlar bizi bu kararımızdan vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak. Bu saldırı Barış Çağrısı deklarasyonumuza iktidarın verdiği bir yanıttır. Bizler antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz,  demokrasi kuracağız” (İzmir/EVRENSEL)


"MUHALEFETİN SUSTURULMASINA YÖNELİK OPERASYONLARA SON VERİLMELİDİR"

KESK İstanbul Şubeler Platformu, HDP'lilere yönelik operasyonu protesto etmek için Kadıköy'de bulunan Eğitim Sen 2 No'lu Şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. 

"Muhalefetin bastırılmasına, susturulmasına yönelik siyasi operasyonlara son verilmelidir" denilen açıklamada, "İktidar ömrünü uzatma pahasına ülkeyi karanlık ve derinleştirdiği kutuplaştırma nedeniyle tehlikeli bir noktaya sürüklemektedir. Demokrasi, barış ve laiklik gibi taleplere yönelik çağrılara kulak tıkayan, şiddeti tırmandıran, temel hak ve özgürlükleri askıya alan, devletin zor aygıtlarını siyasal amaçları için kullanan iktidar bilmelidir ki, hukuk bir gün kendilerine de lazım olacaktır" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada "Siyasal amaçlarla, siyasal beklenti ve hedeflerle yapılan hukuksuz gözaltı operasyonunu kınıyor, protesto ediyoruz. Emek ve demokrasi güçleri olarak bu hukuksuzluklara cevabımız her zamankinden daha fazla dayanışma ve birlikte mücadeleyi yükseltmek olacaktır." denildi.

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü partilerine yönelik yapılan operasyonları protesto etti. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı. "HDP umuttur, umut dimdik ayakta" "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklaması İzmir İl Eş Başkanı Kadir Baydur okudu. 

Operasyonların ve AKP'nin siyasal intikam saldırılarının HDP'yi yıldırmayacağını söyleyen Baydur, “Partimiz düzmece operasyonlar ile bu stratejik söylemlerden vazgeçemeyecektir. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz” diye konuştu.

Açıklamada söz alan İzmir Milletvekili Murat Çepni ise yaptığı konuşmada “HDP var oldukça bu faşizm yenilmekten kurtulamayacak. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Herkesi bu operasyonlaralar karşı HDP'nin yanında olmaya, ses çıkarmaya çağırıyorum" dedi.

ANKARA

HDP Ankara İl Örgütü, parti binasında yaptıkları açıklamayla gözaltı operasyonunu protesto etti. Açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Türkiye İşçi Partisi (TİP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Ankara Şubeleri, Halkevleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Emek Hareket Partisi, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

HDP Ankara İl Örgütü yöneticilerinden Dilek Yılmaz, “Karar dün gerçekleştirilen MGK kararıdır, Saray’ın talimatıdır. Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır" dedi. 

İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Başkanı Fatin Kanat ise, konunun takipçisi olacaklarını ve gözaltların serbest bırakılmasını istedi.

Devrimci Parti Genel Eşbaşkanı da, “HDP biziz, bugün HDP'ye yapılan her saldırı Devrimci Partiye’de yapılmıştır. Başımız dik mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

DİYARBAKIR 

HDP Diyarbakır İl Örgütü, gözaltılara ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Mahmut Tuğrul, Dersim Dağ, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve partililer katıldı. Basın metinini okuyan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, gözaltı operasyonunun AKP’nin siyasal intikam alma girişimi olduğunu belirtti. 

HDP Antep Milletvekili Mahmut Tuğrul ise defalarca mecliste 6-8 ekim olaylarına ilişkin önerge verdiklerini ancak AKP'nin oylarıyla bu önergelerin reddedildiğini belirtti. Tuğrul, HDP özelinde Türkiye'de demokratik kesimlerin baskı altına alınmaya çalışıldığına dikkat çekerek, "Bu hukuki bir operason değil, siyasi operasyondur. AKP'nin bölgede yapmadığı hiçbir suç kalmadı. İnsanlarımız helikopterden atıldı. Ormanlarımız doğamız yakılıyor. Ama tüm bunlara karşı mücadelemizde bir adım geri adım atmayacağız" dedi.

PİA’DAN TEPKİ

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya ile parti yönetimi de gözaltılara partinin Diyarbakır’daki binasında yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. Kaya, "10 yıllık Suriye politikası başta olmak üzere, Libya ve Doğu Akdeniz’deki siyasi başarısızlık gün yüzüne çıktıkça içeride sertleşen bir iktidar ile karşı karşıyayız. İşsizliğin rekor seviyeye ulaştığı, enflasyonun tavan yaptığı, Türk Lirasının rekor seviyede değer kaybettiği, insanların açlık ile karşı karşıya olduğu bir ekonomik iflas durumunu yaşıyoruz. Anayasanın askıya alındığı, hukukun iktidarın emri ile iş yaptığı, adaletin ortadan kaldırıldığı hiç kimsenin kendisini güvende hissetmediği bir vasattan geçiyoruz” diye konuştu. 

Kaya, "Bugünkü operasyonda Kürt siyasi yelpazesinde farklı kişilerin gözaltına alınmış olması, bu operasyonun Japonya'da Kürt dil eğitimine, 2017’deki Kürdistan referandumuna, Rojava’daki Kürt kazanımlarına, demokratik sistemde halkın iradesine kayyum atanmasına, kayyımların Kütçe tabelalar üzerinden Kürt diline yönelik saldırıları, son dönemde yaşanan Kürtlere yönelik saldırı ve işkence ile devam eden çöktürme hareketinin devamı olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı. 

PİA Genel Başkan Yardımcısı Murat Bozdemir ise Van’da yaptığı açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. Bozdemir, operasyonun Kürtlerin kazanımlarına yönelik olduğunu dile getirdi.

ANTEP

HDP'ye dönük operasyon Antep'te yapılan açıklamayla protesto edildi. HDP il binasında yapılan açıklamayı İl Eş Başkan vekili Ethem Ünal okudu.

Operasyonun intikam operasyonu olduğunu vurgulayan Ünal, kararın yargı kararı değil, MGK kararı ve sarayın talimatı olduğunu söyledi. İktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek, faşizme son verecek güç olduklarını belirten Ünal, "antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz" dedi.

BATMAN

HDP Batman İl Örgütü üyeler, parti binası önünde bir araya geldi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz ve çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. 

6 yıl içerisinde, o dönem yaşanan ölümlerin sayısının dahi netleştirilmediğine dikkat çekerek, verdikleri önergelerin AKP ve MHP oyları ile engellendiğini hatırlatan HDP’li Tiryaki, "HDP'de mücadele edenlere baskı uygulamak istiyorlar. Bu hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğiz. Bu haksız ve hukuksuzluklara karşı hesap verecekler. Halkı korkutacaklarını sananlar yanılıyorlar. Seçim sandıklarında da hukuk önünde de bunun hesabını verecekler" dedi.  

MARDİN

HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada HDP İl Örgütü yöneticilerinden Münevver Ölker konuştu.

Ölker, eylemler sırasında yaşanan ölümlerden partilerinin sorumlu olmadığını kaydederek, “IŞİD'in Kobanê’ye saldırısını müjde verir gibi duyuran ve halkın IŞİD barbarlığına karşı gösterdiği tepkiye saldırarak, onlarca Kürdü sokakta katledenlerdir. Bu çevreler şimdi de yanlarına Saray’da balayı yapan savcıyı alarak sonuç almaya çalışıyorlar” dedi. 

ŞIRNAK

HDP Şırnak İl Örgütü’nün parti binası önünde yapmak istediği açıklamaya polisler izin vermedi. Bunun üzerine partililer oturma eylemi yaptı. Partililer sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz” ve “HDP halktır halk burada” sloganları attı. Partililer, bina önündeki polis ablukası kalkmayana kadar açıklama yapmayacaklarını ve oturma eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

ADIYAMAN 

HDP Adıyaman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Kömür Belde Belediyesi Eş Başkanı Erkan Karakaş ve çok sayıda partili katıldı. 

Gözaltı operasyonuna tepki gösteren Leyla Güven, "AKP-MHP iktidarı bitti. İçte, dışta yaşanan krizleri perdelemek için HDP’ye operasyonlar yapılıyor. Hiçbir şey savaş politikalarınızı, yolsuzluklarınızı, ekonomik krizi perdeleyemez. Siz barajlar koydunuz, barajlara aştık. Bir umut olduk. Her gün daha da büyüyor, büyüyeceğiz. Kobanê düştü düşecek dediler. Kobanê düşmedi. Asıl kazandıracak olan diyalog ve müzakeredir. Özgürlük trenine bindik amacımıza ulaşacağız” diye konuştu.  

URFA 

HDP Urfa İl Örgütü binasındaki açıklamaya milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü’nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan HDP’li Öcalan, soruşturma konusu tarihte yaşamını yitirenlerin çoğunun kendi partilerinden yurttaşlar olduğunu belirterek, “Savcı istese bunları açığa çıkarabilir. Neden yapmıyor? Bu topraklara barışı getirmeyi amaçlıyoruz. 4 yıl önce de aynı senaryo vardı. HDP’yi tasfiye edemeyeceksiniz” diye konuştu.

URFA BAROSU: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİ ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETMEYE DAVET EDİYORUZ

HDP’ye yönelik gerçekleştirilen gözaltı operasyonlarına tepki gösteren Urfa Barosu, "Geçmişe dayanan operasyonlarla muhalefetin sindirilmesi amaçlanmakta" dedi.  

Baronun sosyal medya hesabı üzerinden yapılan yazılı açıklamada gözaltı operasyonlarına işaret edilerek, “Geçmişe dayanan operasyonlar ile muhalefetin sindirilmesi amaçlanmaktadır” denildi.

“AMAÇ MUHALEFETİ SİNDİRMEK”

Açıklamada, Anayasal güvence altına alınan hukuki güvenlik ve belirlilik ilkesine aykırı olarak yedi yıl öncesine dayanan iddialarla halkın oylarıyla seçilen siyasetçilerin sistematik bir şekilde gözaltına alınmasının hukuk devleti ve demokratik toplum düzenine aykırı bir tutum olduğu belirtildi. Açıklamanın devamında, “Geçmişi 2014 yılına dayanan operasyon ile muhalefeti sindirilmesi amaçlanmaktadır. Bu operasyonları yapanlar hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde hareket etmeye davet ediyoruz” denildi.

VAN

HDP Van İl Örgütü, gözaltıları İpekyolu’ndaki parti binasında yaptıkları açıklamayla kınadı. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ve parti yöneticileri açıklamaya katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, “Bu bir gözaltı operasyonu değil, intikam operasyonudur” dedi. Bartın, tüm halkı HDP etrafından kenetlenmeye çağırdı. 

ÇALDIRAN

Çaldıran’da partililerin katılımıyla açıklama yapıldı. HDP Çaldıran İlçe yöneticilerinden Mehmet Moraner, baskılarla partilerinin sindirmeyeceğini belirtti.

BİTLİS

HDP Bitlis İl Örgütü, gözaltıları parti binasında yaptıkları açıklamayla protesto etti. HDP Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun, partilerinin gücünü halktan aldığını ve hiçbir zaman iktidarın baskılara boğun eğmeyeceklerini söyledi.

HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü binasında önünde yapılan açıklamaya kent milletvekili Sait Dede, yerine kayyım atanan Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı ile çok sayıda kişi katıldı. HDP’li Dede, konuşmasında, “Kobanê düşmedi düşmeyecek. HDP düşmedi düşmeyecek” dedi. 

MERSİN 

Mersin’deki açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Açıklamada, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Faşizme omuz omuza” sloganları atıldı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, “Kobanê’de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir” dedi. Alış, “Kobanê direnişi aynı zamanda enternasyonalist bir direniştir. Dünya halklarına umut vermiştir, o yüzden öfkeleri ve kinleri büyük” ifadelerini kullandı. 

HATAY 

HDP Hatay İl Örgütü binasındaki açıklamaya İHD, TÖP, TİP, SYKP, Eğitim Sen ve AKA-DER de destek verdi. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, "Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur" dedi.    

İSKENDERUN

HDP İskenderun İlçe Örgütü’nün açıklamasında konuşan partinin PM üyesi Bestami Çorapçı, "Bu iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek, faşizme son verecek gücüz. Düzmece operasyonlar bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak" dedi. 

ANTALYA, AYDIN, MUĞLA, MANİSA 

HDP Antalya İl Örgütü, parti binasında açıklama yaparak, "Halkın iradesi gasp edilemez" pankartı açtı. HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşar, "Bu saldırılar AKP'nin siyasal intikam saldırılarıdır, partimiz yılmayacaktır" diye konuştu. Aydın, Muğla ve Manisa’da da gözaltılar yapılan açıklamalarla protesto edildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Krallık'ta patronlara bir koronavirüs kıyağı daha

SONRAKİ HABER

Müzisyenlerden tepki: Tedbir alınsın, müzik serbest olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa