06 Ekim 2020 01:28

Binası ve öğrencisi olmayan yüksekokula sekreter atayıp müdürlük dağıttılar

Üniversiteler Sayıştay denetimine takıldı. Üniversitelerde, usulsüz atama, bedelsiz tahsis, hülle yoluyla memuriyet, çifte maaş, israf, şirketlere kamu malını peşkeş gırla!

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Sayıştayın 2019 yılı üniversite denetimlerinde birçok usulsüz atama, bedelsiz tahsis, hülle ile kadro ve ihale kuralları atlanarak belirli şirketlere işler verildiği tespit edildi. Üniversite yöneticilerinin, kamu kaynaklarını yandaşları ihya etmek için kullandığı ortaya çıkan raporlara göre, örneğin Ordu Üniversitesinde öğrencisi ve binası bulunmayan meslek yüksek okullarına yapılan atamalar üzerinden birçok kişinin sınavsız şube müdürü yapıldığı görüldü.

HAYALET OKULLLAR KADROLAŞMA ARACI OLDU

Ordu Üniversitesinde 13 kişi, öğrencisi ve binası bile bulunmayan meslek yüksek okullarına sekreter olarak atandı. Üniversitenin Gölköy ve Aybastı Meslek Yüksekokullarına faaliyete geçmedikleri 4 yıllık süre zarfında 6-7 kez sekreter ataması yapıldı. Sınavsız şube müdürü olmak için hülle aracı haline getirilen sekreter atamaları konusunda denetçiler, “Zaten atananların, atandıkları görevde çalıştırılmaması, çoğunluğunun şube müdürü (10 kişi) olarak istihdam edilmesi ve atamaların kısa süreli olması, bu durumu işaret etmektedir” dedi.

PAMUKKALE REKTÖRÜ TEKNOKENTTEN DE MAAŞ ALMIŞ

Eşi için adrese teslim kadro ilanı açması nedeniyle görevden alınan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Pamukkale Teknokent Yönetici Şirketten aldığı ücret ile denetime takıldı. Personel ödemeleri incelendiğinde; üniversitenin yüzde 73’lük hisse bedeli ödeyerek ortak olduğu şirkette, rektörün aynı zamanda genel müdür, üniversitedeki bir öğretim üyesinin de genel müdür yardımcısı olarak çalışmasının kanuna aykırı olduğu kaydedildi. Bu görev nedeniyle rektörün genel müdür maaşı (2019’da 11 bin TL), öğretim üyesinin ise genel müdür yardımcısı maaşı (2019’da 9 bin TL) aldığı tespit edildi.

OLMAYAN KADROYA ATAMA

Bartın Üniversitesinde kadrosu mevcut olmayan genel sekreter yardımcılığı ve kadro ihdası üniversite senatosu tarafından yapılan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna usulsüz şekilde tedviren atamalar yapıldığı tespit edildi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinin 2019 yılı için uluslararası yabancı uyruklu öğrenci kabul işlemlerinde, sınav hizmeti vermediği halde “sınav değerlendirme ücreti” adı altında toplamda 102 bin 336 TL tahsil ettiği görüldü.

HACETTEPE’DE ARAÇ VE ŞOFÖR DAĞITILMIŞ

Hacettepe Üniversitesinde 35 adet aracın 17’sinin şoförlü, 18’inin şoförsüz olarak Mühendislik, Diş Hekimliği ve Hemşirelik Fakültesi hariç tüm fakülte dekanları, strateji geliştirme, personel, öğrenci işleri, kütüphane ve dokümantasyon, bilgi işlem, sağlık, kültür spor daire başkanları, rektör yardımcı ve danışmanları, genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları olmak üzere çeşitli birimlerde görev yapan şahıslara tahsis edildiği tespit edildi. Bu araçların GPS kayıtlarını inceleyen denetçiler, mesai dışı ve hafta sonu özel kullanımlarının yaygın olduğunu, şahıs kullanımına tahsis edilen araçlardan 15 adedinin resmi tatillerde dahi üniversiteye teslim edilmediği tespit edilmiştir.

ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE AYNI ŞİRKET İÇİN PARÇALI İHALE

Ankara Üniversitesinde ise ihalesiz ve aynı şirketten mal ve hizmet alımı için aynı işin bölündüğü tespit edildi. Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığınca belirli bir hizmete yönelik ihtiyacın bölünerek doğrudan teminle aynı firmadan alındığı belirtilen Sayıştay raporunda, 2018 yılında 64 bin TL, 2019’da ise 88 bin TL ve 69 bin TL doğrudan temin ile iş alındığı aktarıldı.

KOLTUK ALDI, DEPOYA KOYDU

21 Aralık 2019 tarihinde yine doğrudan teminle 180 adet konferans koltuğu alımında nakliye ve montaj dahil olmak üzere fiyat alındığı kaydedilen raporda, “Ancak satın alınan 180 adet koltuğun üniversitenin Gölbaşı Yerleşkesinde bulunan depoya konulduğu ve konferans salonlarına montajlarının yapılmadığı görülmüştür. Alım yapılan firmadan teminat alınmamıştır. Bu durumda firma, koltukların ihtiyaç duyulan konferans salonlarına nakliyesi ve montajını yapmaz ise idarenin herhangi bir yaptırım imkanı olmayacaktır” denildi.

HARRAN FABRİKAYI BEDELSİZ VERDİ

Sayıştayın Harran Üniversitesi denetiminde üniversitenin zeytinyağı fabrikasının, Şanlıurfa Teknokent Anonim Şirketi içerisinde yer alan bir firma tarafından bedel ödemeden kullanıldığı ve gelir elde ettiği tespit edildi. Denetçiler her ne kadar firmanın Şanlıurfa Teknokent Anonim Şirketine kira ödemesinde bulunduğu söylenilse de Teknokentin ayrı bir tüzel kişiliği bulunan anonim şirket oduğu belirtildi. Bu nedenle Teknokent bölgesi ilan edilmemiş arazilerin getirisinden Teknokent’in faydalanmasının söz konusu olamayacağı vurgulandı.

BAZI BÖLÜMLER YILLARDIR ÖĞRENCİ ALMIYOR

Sayıştayın üniversite denetimlerinde dikkat çeken bazı bulgular ise şöyle;

  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde Antakya Belediyesinden inşaat izni alınmadan, yurt binası, alışveriş merkezi (avm) binası, veteriner fakültesi hayvan kliniği binası ve merkez kampüs otel binası yapıldı.
  • Hitit Üniversitesinde kuruluşundan bu yana Veteriner Fakültesinin 14 yıl, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun 13 yıl, Turizm Fakültesinin 5 yıl geçmiş olmasına karşın, hiç öğrenci almadığı ve eğitim faaliyetlerine başlayamadığı tespit edildi.
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğünün talebi ile 2015 yılında kurduğu Çaykara Meslek Yüksekokulu ve Of Meslek Yüksekokulunun 4 yıldır öğrencisi bulunmuyor.
  • Kocaeli Üniversitesinde Ulaştırma Yüksekokulunda 2014, Kandıra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda ise 2010’dan beri lisans eğitimi yapılmıyor.
  • Marmara Üniversitesinde birçoğu fiilen aktif olmayan 31 adet uygulama ve araştırma merkezi bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 tedavisi gören ABD Başkanı Trump, taburcu oldu

SONRAKİ HABER

Çocuklarıma ekmek götürmek için dayandım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...