04 Ekim 2020 12:46

İSİG: Eylül ayında en az 177 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından hazırlanan rapora göre, eylül ayında 46’sı koronavirüs nedeniyle en az 177 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: İSİG

Paylaş

İSİG Meclisi eylül ayı iş cinayeti raporunu Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde yaptığı basın açıklamasıyla paylaştı. İSİG Meclisi adına açıklama yapan İnşaat-İş Örgütlenme Sorumlusu Anıl Deniz Gider, her sene en az 2 bin işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, 2020 yılının ilk 9 ayında en az 1493 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtti.

Eylül ayı raporuna göre hayatını kaybeden 177 isçiden 6’sı çocuk, 7’si kadın, 3’ü Suriyeli ve 2’si Afganistanlı olmak üzere 5’i göçmen ve 4’ü sendikalı işçiydi.

En çok ölüm sebebi 46 işçi ölümüyle koronavirüs olarak kayıtlara geçti. Diğer sebepler ise 38 işçi trafik/servis kazası, 25 işçi ezilme/göçük, 20 işçi kalp krizi ve 11 işçi yüksekten düşme olarak belirtildi.

KORONAVİRÜS MESLEK HASTALIĞI VE İŞ KAZASI SAYILMALI

11 Mart 2020 tarihinden itibaren salgın sonucu onlarca işçinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Anıl Deniz Gider, “Şu ana kadar kısıtlı bilgilerimizle tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 274 işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bugüne kadar salgından ölenlerin büyük bir çoğunluğunun işçi sınıfından olduğu gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır. Türkiye, tarihin en büyük işçi kırımı ile karşı karşıyadır” dedi. Bu süreçte patronların fabrikalarda geceli gündüzlü kuralsız bir şekilde çalışmayı arttırdığını söyleyen Gider, “Devlet Kovid-19’u iş kazası olarak görmeyen bir genelge çıkararak bu durumu daha da pekiştirmektedir” dedi.

İSİG Meclisinin taleplerini sıralayan Deniz Gider, koronavirüsün sağlıkçılar için meslek hastalığı, diğer iş kollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınması gerektiğini söyledi. İşyerlerinde yeterli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Gider, işten atmaların yasaklanması gerektiğini ve üretime ara veren işyerlerindeki işçilere 1168 TL değil tam ücret ödenmesini istedi. Gider, “İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir. Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ ve Balıkesir’e "yıkıcı deprem" uyarısı

SONRAKİ HABER

Azerbaycan Sol Gençliği: Düşmanımız Ermeniler değil bizi sömürenlerdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...