28 Eylül 2020 09:52

Çine'de bir maden işçisi daha silikozis nedeniyle yaşamını yitirdi

Aydın'ın Çine ilçesinde Eysim Madencilik'te çalışırken silikozis hastalığına yakalanan maden işçisi Halil Özen hayatını kaybetti.

Fotoğraf 'Sevdamız Çine' isimli Facebook sayfasında alınmıştır.

Reklam

Özer AKDEMİR

Aydın Çine'de silikozis hastası bir işçi daha yaşamını yitirdi. Eysim Madencilik'te çalışırken silikozis hastalığına yakalanan maden işçisi Halil Özen bir yılı aşkın bir zamandır mücadele ettiği hastalığa yenik düştü. Öte yandan maden patronları işyerlerindeki göz gözü görmez tozlu ortamı çektikleri videolarla sosyal medyada paylaşan işçileri tazminatsız işten atmakla tehdit ediyorlar.

HASTA OLDU İŞTEN ÇIKARILDI

Yaklaşık sekiz yıldır Çine'de faaliyet gösteren Eysim Madencilik’te çalışan üç çocuk babası 40 yaşındaki Halil Özen'e geçtiğimiz yıl silikozis tanısı konuldu. Üç çocuğundan biri engelli olan Halil Özen, hastalığı ortaya çıktıktan sonra işten de çıkarılmıştı. Özen, o günden bu yana hastalıkla mücadele ediyordu. Dönem dönem yoğun bakımda tedavisi süren Özen bugün yaşamını yitirdi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Çine Temsilcisi Burhan Özdemir, Özen'in eşinin yaklaşık bir ay önce kendisini aradığını belirterek, “İşten çıkarıldıktan sonra akciğer filminde silikozis oranı düşük gösterildiği için eşinin emekli edilmediğini, sağlık durumunun çok kötü olduğunu söylemişti. Maden işletmeleri silikozis hastası yaptıkları işçileri kapı önüne koymaya, hem işçilerin hem ailelerinin yaşamlarını öğütmeye devam ediyorlar” dedi. Geri dönüşü ve tedavisi olmayan slikozis hastalığı Çine ve köylerinde yaşayan yüzlerce işçi ve ailesini etkiliyor.

SİLİKOZİS ÇİNE'NİN RESMİ HASTALIĞI HALİNE GELDİ!

Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) Sözcüsü Ahmet Uslu da silikozis hastalığının adeta Çine'nin resmi hastalığı haline geldiğini ve yüzlerce silikozis hastası işçinin Çine sokaklarında dolaştığını belirterek, “Bu işçiler tamamen işyeri koşullarından kaynaklanan, maden patronlarının daha fazla kar elde edebilmek için almadıkları işçi sağlığı önlemleri yüzünden hasta oluyorlar. Maden patronları silikozis hastası yaptıkları bu işçileri hiçbir vicdana ve ahlaka sığmayacak bir şekilde meslek hastalığı dışında gerekçelerle işten çıkarıyorlar. İşsiz ve sağlıksız bir şekilde kapı önüne konan işçilerin bundan sonraki yaşamları boyunca tedavisi olmayan bu hastalıkla başbaşa kalıyorlar. Bir daha hiçbir maden patronu hasta ettikleri bu işçileri arayıp sormuyor. Geçen yıl Sedat Kara, bugün de Halil Özen'in yaşamını yitirmesinde olduğu gibi bu işçiler maalesef çoğu zaman hastane köşelerinde ve oksijen tüpüne bağlı yatalak bir halde iken son nefeslerini veriyorlar. Oysa bir meslek hastalığı olan silikozis işçilerin kaderi değil! İşçiler birleşerek yaşamlarını öğüten bu vicdansız sisteme karşı dur diyebilirler. Ekoloji ve emek mücadelesinin iç içe geçtiğinin en önemli kanıtlarından birisidir Çineli silikozis hastası işçilerin durumu. Çine'nin Madran ve Gökbel dağlarını katlederek madencilik yapan bu işletmeler çalıştırdıkları işçilerin de yaşamlarını söndürüyorlar. Bu nedenle emek ve ekoloji mücadeleleri olarak yaşamımızı, doğayı korumak için birleşik bir hareketi örmek zorundayız” dedi.

ŞİMDİYE KADAR EN AZ 50 İŞÇİ SİLİKOZİSDEN YAŞAMINI YİTİRDİ

50 bin nüfusa sahip Aydın'ın Çine ilçesinde faaliyet gösteren 25 kuars ve felspat işletmesinde 6 binin üzerinde maden işçisi çalışıyor. Şu ana kadar kaç maden işçisinin silikozis hastalığına yakalandığı bilinmezken ÇİYAP şimdiye kadar 50'nin üzerinde işçinin silikozis nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.  Son derece kötü çalışma koşullarında işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırılan işçiler her an silikozis ve KOAH gibi akciğer hastalıklarına yakalanma tehlikesi ise burun burunalar. Maden patronları silikozis hastası olan işçileri getireceği yükümlülüklerden kurtulmak için "meslek hastalığı" kapsamına sokmayacak gerekçelerle işten çıkarırken bu işçiler ve aileleri tedavisi olmayan bir hastalıkla yaşam boyu başbaşa bırakılıyorlar. İşçilerin büyük çoğunluğu hastalıklarını bilmeden işten çıkarılırken, bu işçiler hasta olduklarını başka bir işe girmek için almaya çalıştıkları sağlık raporu sırasında öğreniyorlar.

PATRON ÇALIŞMA ORTAMINI DÜZELTMEK YERİNE İŞÇİLERİ TEHDİT ETTİ

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda Esan ve Kaltun maden işletmelerinde çalışan işçiler tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntüler silikosiz hastalığının nedenlerini de açıkça ortaya koyacak cinsten. Göz gözü görmez bur ortamda, toz toprak içindeki işletmelerde çalışan işçileri bu kötü koşulları paylaştığı videolar nedeniyle geçtiğimiz günlerde Esan işletme müdürü tarafından bu tür görüntüleri paylaşmaya devam eden işçilerin tespit edilmesi durumunda tazminatsız bir şekilde işten çıkarılmakla tehdit edildiği öğrenildi.

Reklam