26 Eylül 2020 09:29

Hilton Oteli'nin ruhsatı var mı?

İzmir’de 30 yıldır faaliyetini sürdüren Hilton Otel binasının ruhsatı tekrar tartışma konusu oldu.

İzmir'deki Hilton Otel | Fotoğraf: BSRF/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir'de 30 yıldır faaliyetini sürdüren Hilton Oteli'nin 16 Ekim 2020 tarihinden itibaren kapatılacağının açıklanmasıyla birlikte başlayan tartışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekel Genel Müdürlüğünden 101 milyon liraya satın alınan 6605,72 m2’lik arsanın üzerine 1988 yılında temeli atılan, 33 katlı 142 metre yüksekliğindeki bina 1992 yılında tamamlanmıştı.

RUHSAT VAR MI, VARSA RUHSATI KİM VERDİ?

İzmir’in en merkezi yerinde 30 yıldır faaliyetini sürdüren 33 katlı binanın ruhsatı bu süreçte tekrar tartışma konusu oldu. Tartışmaların odağına oturan ruhsatı var mı, varsa kim verdi soruları yoğunluk kazanırken, Konak Belediyesi mi İzmir Büyükşehir Belediye mi verdiği tartışması gündeme geldi.

Bu iddianın gündeme gelmesinin ardından Avukat Senih Özay ve Avukat Anıl Kayışoğlu Konak Belediyesine verdiği dilekçeyle Hilton Oteli’nin ruhsatı ile ilgili tüm bilgi ve evraklarının ortaya konulmasını, ruhsat ile ilgili süregelen bir yargı sürecinin varlığı halinde ilgili mahkeme ve dosya numarası ile birlikte kendilerine verilmesini talep etti.

SORUMLU KİM?

12 Eylül askeri darbecilerinin atadığı dönemin Belediye Başkanı Ceyhan Demir ile başlayan Hilton Oteli tartışması, Demir’in 25 Mart 1984 yılında yapılan yerel seçimin ardından görevi ANAP’tan seçilen Burhan Özfatura devretmişti. Özfatura döneminde temeli atılmış, inşaatının tamamlanması ise 1989 yılında CHP’li Yüksel Çakmur dönemine denk gelmişti. Otelin faaliyetini sürdürdüğü bu dönemde Yüksel Çakmur’dan sonra tekrar Burhan Özfatura, Ahmet Piriştina, Aziz Kocaoğlu ve en son dönem Tunç Soyer göreve geldi.

Evrensel Web TV’de yayımlanan Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi programına konuk olan Çevre Avukatı Senih Özay, konuşmasında bu dönem içerisinde görev yapan tüm belediye başkanlarının sorumluluklarının olduğunu iddia etmişti. Özay yine programdaki açıklamalarında bu dönemler içinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile şirketler arasında 16.04.1987 yılında yapılan anlaşmaya bağlı olarak pay alıp almadıklarını, almadılarsa neden almadıkları sorularını gündeme getirmişti.

ŞEFFAF BİR SÜREÇ İŞLEMELİ

Otel tartışmalarının başlamasının ardından kamuoyuna açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sürecin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Avukat Senih Özay, İzmir Konak Belediyesi’ne verdiği dilekçede, 16 Nisan 1987 tarihinden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesinde başkanlık yapmış olanları ve bu dönemlerde Belediye Meclis Üyeliği yapmış olanların ad ve soyadlarının ve adreslerinin tarafımıza talep etti.

Avukat Senih Özay, 31 Mart 2019 seçimlerinde göreve gelen Tunç Soyer’e bu kısa dönemde bu dosyada bir talep ve bu yolda bir araştırma bilgi notu olup olmadığı, kenti terk etmekte olan bir dev şirketin alacağı- borcu- cezası rehabilitasyonu, ibrası ve olası yaptırımlar konusunda bir çalışmanın bulunup bulunmadığının da bilgisinin kendilerine verilmesini talep etti.

Not: 25 Eylül 2020 tarihli 30 yıllık Rant Hikâyesi: Hilton Oteli arazisi haberimizde "Hilton Oteli, Yeni Asır İş Merkezi oluyor” ifadesini “Otel yapılması halinde Yeni Asır İş Merkezi değer kazanacak." olarak düzeltir özür dilerim.

Reklam