19 Eylül 2020 10:33

Salda’ya 'göl manzaralı otel' planı onaylandı

Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Gazi Şakar: ‘Millet bahçesi projesinden vazgeçtik’ demiyorlar. Bu proje devam edecek ayrıca köylerde otel, pansiyon yapılacak. Salda'yı rahat bıraksınlar.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Onaylanan imar planıyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Gazi Şakar, imar planıyla Salda Gölü manzaralı otellerin yapılmasına onay verildiğini belirtti. Millet bahçesi projesinin tam gaz devam ettiğini belirten Şakar, onaylanan imar planıyla çevre köylerden Salda, Doğanbey ve Yeşilova’da yapılaşmaya izin verildiğini söyledi. Söz konusu köylerin Salda Gölü’ne çok yakın olduğunu belirten Şakar, planda bu köylerin ayrıldığını, otel vb. yapıların buralara yapılmasına izin verildiğini söyledi. Diğer köylerde ise eskisi gibi seyrek ve kırsal yapılaşmaya izin verildiğini belirten Şakar şunları söyledi: “Seyrek yapılaşma olan köyler Salda Gölü’ne uzak köyler. Işıklar köyü göle 4 kilometre uzaklıkta örneğin. Düden 7 kilometre. Ama Salda köyü köye 300 metre uzaklıkta. Doğanbaba ve Kayadibi’nin köye uzaklığı 150-200 metre. Planda ‘Göl çevresinde yapılaşma olmayacak, köylerde yapılaşmaya izin verdik’ derken bunu kast ediyorlar. Ayrıca ‘millet bahçesi projesinden vazgeçtik’ demiyorlar. Bu proje devam edecek ayrıca köylerde otel, pansiyon yapılacak.”

Burdur Valiliğinin, imar planının Salda Gölü’nü gelecek kuşaklara miras bırakmak için onaylandığı açıklamasına ise Şakar şunları söyledi: “Salda’yı rahat bıraksınlar. Salda’nın en güzel hali, devletin Salda’ya dokunmadığı zamandı. ‘89 yılında sit ilan edildi. Ondan sonra Salda’da yapılaşma başladı. Yani ’89 yılındaki haliyle bırakırlarsa, ancak o zaman gelecek kuşaklara miras kalır.”

KARACA: BU KARAR SALDA’NIN RANTA VE TALANA AÇILMASI DEMEK

Evrensel’e değerlendirmede bulunan CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca kararın Salda Gölü’nü ranta ve talana açmak anlamına geldiğini söyledi. Karaca, “Karar milyon yılda oluşan Salda Gölü’nün o doğal güzelliğinin artık bundan sonra betona ve yandaşa teslim edileceği anlamına geliyor. Millet bahçesi adı altında doğal varlıklarımızın ve doğal zenginliklerimizin talan edilmesi anlamına geliyor” dedi.

VALİYE SESLENDİ: SİZİN ‘SALDA’YA DOKUNMAYIN’ DEMENİZ LAZIM

Valilikten yapılan ‘seyrek yapılaşma olacak, gelecek kuşaklara bunun en iyi şekilde bırakılması için yapıyoruz’ sözlerini de değerlendiren Karaca şunları söyledi: “Gerçekte ne yapıyorlar biliyor musunuz, gerçekte bisiklet yolları, kafeteryalar, bungalovlar yaparak ve aslında kıyı kenar çizgisine mesafeyi daraltıp  Salda Gölü’nün on milyon yılda oluşan, dünyada da Maldivler’den sonra ikinci olan o doğal güzelliğini, yılda bir milyon civarında ziyaretçinin getirisini yandaşlarına aktarabilmenin yolunu açıyorlar. Salda Gölü zaten milletindir ve milletin bahçesidir.  Millet Salda Gölü’ne gelir, Salda Gölü’nün o doğal güzelliğini izler, fotoğraflarını çeker, yeni evlenen çiftlerimiz gelir orada özel günlerini ölümsüzleştirir. Yani Salda Gölü’nde bisiklet binilmez, Salda Gölü’ne gidersiniz izlersiniz o doğal güzelliğini ruhunuzu dinlendirirsiniz ve dönersiniz. Ranta, inşaata, talana, seyrek dahi olsa herhangi bir yapılaşmaya açarak Salda Gölü’nün yapısını doğallığını bozmak hiç kimsenin hakkı değildir. Sayın valinin de Salda gibi önemli bir doğal güzelliğe sahip bir ilin valisi olarak savunması gereken Salda Gölü’dür. Sayın valinin bu açıklamalar yerine Salda’yı rahat bırakın, doğal güzelliğini olduğu gibi koruyalım demesi lazım.”

“KEŞİF YAPILDI, RAPOR ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Hukuki sürece ilişkin de bilgi veren Karaca, “Keşif yapıldı, sonucunda bir rapor düzenlenecek ve mahkeme karar verecek. Ki keşif raporunun zaten bizim iddialarımızı doğrular nitelikte olacağını düşünüyoruz. Çünkü biz insanların izlediği, gördüğü, kayda aldığı birçok veriyi mahkeme dosyasına sunduk. Ve ben Salda adına hukuki anlamda kazanım olacağına inanıyorum ve inanmak istiyorum.

Ayrıca şunu da eklemeliyim imar planı için ayrı bir hukuksal süreç başlatıldı, millet bahçesi projesi için ayrı bir süreç başlatıldı.

Biz bir yandan hukuki mücadelemizi sürdürürken, Salda Gölü’nün doğal yapısının korunması için tüm yurttaşlarımızla bu projenin iptali ve Salda’nın talanına engel olmak, doğal güzelliklerini korumak için de sürdüreceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nafaka hakkı yine hedefte | Bakan Gül: Nafakanın belli bir süreye bağlanması gerekir

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Sağlık Platformu: 4 günde 62 sağlık çalışanı enfekte oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...