30 yıllık rant hikayesi: Hilton Otel'i arazisi

İzmir Konak'ta 30 yıldır bulunan Hilton Otel'in kapatılmasının ardında yatan gerçeği ve otelin kapanması neden önemli sorularını, konuyu kamuoyu gündemine taşıyan Avukat Senih Özay’la konuştuk.

25 Eylül 2020 00:45
Son Güncellenme Tarihi: 25 Eylül 2020 08:03
Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Konak’ta 30 yıldır faaliyet yürüten Hilton Otel’in kapanıyor olması gündeme geldi. Hilton Otel’in 30 yıllık hikayesini gündeme taşıyan Avukat Senih Özay’a bu hikayeyi neden tekrar gündeme getirdiğini ve İzmirliler için önemini sorduk. 

Özay, “İzmir’de Hilton Oteli kapanıyor denilince 30 yıllık hikâyesine merak saldım… Meğer neler varmış? Büyükşehir Belediyesi otelin arsasını hediye etmiş. Otel, ‘Otopark gelirinin yarısını veririm sana yetsin’ demiş ve hiç vermemiş. Şimdi Büyükşehir Belediyesinin yöneticilerine, valilere, bakanlara, uyuyanlara bulaşmayalım mı?” diyerek sözlerine başlıyor. 

Hikayenin ABD’deki şirkete dayandığını söyleyen Özay, “Biri Hilton International Co., General Dynamic Corparation ve Shaker Holding. Bir de yanlarına Mehmet Nazif Günal’ı ve onun şirketi olan Günal İnşaat Sanayi Ticaret AŞ.’yi alarak Büyükşehir Belediyesi kapısından girip “Sen 6605,75 m2’lik arsanın mülkiyet hakkını bize verirsen biz de Günal İnşaat’la binayı yapar, Hilton’u işletir, İzmir’de de turizmi geliştiririz, otopark gelirinin yüzde 50’sini de Büyükşehir Belediyesi’ne kaydırırız demişler” diyerek otelin nasıl kurulduğunu anlatıyor.  

33 YIL BOYUNCA BELEDİYE OTELDEN BİR KURUŞ ALMAMIŞ

Özay, “Londra Uluslarası Ticaret Odasının tahkim ve uzlaşma kurallarının uygulanacağı kayıt altına alınmış. Fakat bu tahkim ve uzlaşma mercisine hiç başvurulmamış. İhtiyaç olup olmadığını merak ettik. Sorular sormaya başladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi 33 yıl boyunca arsasını verdiği dev Hilton Otelinden bir kuruş alıp almadığını merak ettik. Almadığını öğrenince hikayenin İzmirlileri ilgilendiren bölümü ortaya çıktı” diyor. 

Hikayenin başlangıcının iki ismin 12 Eylül darbecilerinin atadığı, dönemin Belediye Başkanı Ceyhan Demir ve Yeni Asır Gazetesi’nin sahibi Dinç Bilgin olduğunu aktaran Özay, “Dönemin Belediye Başkanı Demir, o yılları anlattığı ‘İzmir’in Aşk Asansörü’ anı kitabında net olarak ‘Amerikan askeri kuruluşuna ait tesisleri boşalttırırken, yerine başka bir Amerikan şirketine ait Hilton Oteli’nin yerleşeceğini görsem inanmazdım’ diyerek açıklıyor. Kitabın diğer bölümlerinde yazdıkları ayrı bir tartışma konusu. Yeni Asır Gazetesi sahibi Dinç Bilgin, Belediye Başkanı Demir’e, ‘Başkan bey Tekel’den aldığınız bu yer çok değerli, buraya otopark yapmak uygun değil’ diyor. Bu konuşma sonrası alanın bir kısmı Hilton Oteli ve Yeni Asır İş Merkezi oluyor” diye belirtiyor.

BAKANLIK VE BÜYÜKŞEHİRDEN BELGELER İSTENDİ

Otelin Büyükşehir Belediyesine otopark gelirinden hiçbir ödeme yapılmadığını öğrendikten sonra ilgili bakanlıklardan ve büyükşehir belediyesinden gerekli belgeleri istediklerini söyleyen Özay, “Şehir Plancıları Odasına imar planında yapılan değişikliklerle daha önce uygulanmamış bir şey yaparak, Hilton’un etrafındaki kaldırımların sıfırlanmasının nasıl mümkün olduğunu sorduk” dedi. 

"KAMUOYU OLUŞTURACAĞIZ"

Dilekçelere cevap alamadığı takdirde iç hukukta da çözüm bulamaz ise kamuoyu oluşturup bilgilendirme çalışması yapacağını dile getiren Avukat Senih Özay, “Kent Konseyini, Mimarlar Odasını, Baroyu, Kültürpark Platformunu, Mali Müşavirler Odasının ve alakalı kitle örgütlerinin bir toplantıda bir araya gelerek tartışması çalışması başlatacağız. İç hukukun tükenmesi durumunda farklı bir yöntem izleyeceğiz. Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesine konuyu taşımak için gerekli çalışmalarımızı başlattık” dedi.

SOYER: GÖREVİMİZ YÜZDE 23.5’LİK BELEDİYE HİSSESİNİN GEREKTİRDİĞİ DURUŞU SERGİLEMEK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 16 Ekim’den itibaren faaliyetlerine son vereceği duyurulan İzmir Hilton Oteli’ne ilişkin yaptığı açıklamada, belediyenin yüzde 23.5’lik ortaklık payı bulunan işletme ile ilgili izleyeceği yol haritasını anlattı. Soyer, tesisin yeniden 5 yıldızlı ve yüksek standartlı bir otel olarak hizmete girmesini istediklerini, belediyeyi kayba uğratan aynı şartlarda bir sözleşmeye müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Bu konuyla ilgili yapacakları görüşmeleri ve alacakları kararları tüm şeffaflığıyla İzmir kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Soyer, “Şehrin göbeğinde ölü bir turizm tesisi oluşmasının yaratacağı itibar kaybına da, belediyenin yani İzmirlinin ekonomik çıkarlarının zedelenmesine de tahammülümüz yok. Bugün itibariyle bize düşen görev, 4.5 milyon İzmirlinin hakkı olan yüzde 23.5’lik belediye hissesinin gerektirdiği duruşu sergilemektir” ifaderine yer verdi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Tekel-Gazete Bayileri Odası Başkanı: Sözleşme iki tarafı da mağdur etmemeli

SONRAKİ HABER

Hekimler usta oyuncu Rutkay Aziz ile buluştu: İyi ki varsınız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...