24 Eylül 2020 09:02

Ford Otosan’da iş yükü katlandı vakalar tırmanışa geçti, işçiler ücretli izin istiyor

Ford Otosan Gölcük fabrikalarında Kovid-19 vakaları yeniden artmaya başladı. İşçiler, ücret ve sosyal haklarda kayıp olmaksızın en az 14 gün izolasyon uygulanmasını istiyor.

Fotoğraf: Ford Otosan Basın Bülteni

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan Gölcük fabrikalarında Kovid-19 vakaları yeniden artmaya başladı. Haziran ayıyla birlikte iş yükü ve temponun arttığını dile getiren işçiler, tüm çalışanların ücret ve sosyal haklarda kayıp olmaksızın en az 14 gün izole edilmesini istiyor. İşçiler, yaşananlara kayıtsız kalan sendikaları Türk Metal’e de tepki gösteriyor.

Fabrika Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün şirket hesaplarından gerçekleştirdiği canlı yayında vaka sayılarındaki artışı doğruladığını kaydeden bir Ford Otosan işçisi “Haydar Bey salı günü katıldığı canlı yayında Eskişehir, Sancaktepe ve Gölcük fabrikalarında toplam 34 vaka olduğunu, 303 arkadaşımızın da izole edildiğini söyledi. Bunların 10 civarı Gölcük fabrikasından. Neredeyse her gün bir arkadaşımızın işe gelmediğine tanık oluyoruz. Neden gelmedi diye sorduğumuzda ise ‘Hasta’ dışında bir şey söylemiyorlar. Böyle olunca da hepimiz rakamın Haydar Bey’in söylediğinin çok üzerinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

HİÇ BU KADAR YORULDUĞUM BİR DÖNEM OLMADI

1 Haziran’da ‘yeni normale’ geçilmesiyle birlikte bant hızı ve üretim adedinde artış yaşandığını aktaran başka bir Ford işçisi şunları söyledi: “İkili vardiya olan bölümlerde fazla mesailerle haftada 57-60 saat çalıştığımız oluyor. Bir vardiyada Custum’da 260, Transit’te 245 araç üretiliyor, fazla mesailerle bu sayı Transit’te 280’e çıkıyor. Bu sıcaklarda bir de maske ile çalışıyoruz. Bu tempoya, bu yoğunluğa can mı dayanır? Bazen öyle günler oluyor ki eve gittiğimde yemek yiyecek takati bile kendimde bulamıyorum. 14 yıldır bu fabrikada çalışıyorum, hiçbir dönem bu kadar yorulduğumu, kendimi bu kadar değersiz hissettiğimi hatırlamıyorum.”

HERKES DİP DİBE ÇALIŞIYOR

“Fabrikada vakalar artıyor biz tam gaz çalışmaya devam ediyoruz” diyen başka bir işçi ise yeni işçi alımları olmasına rağmen yıl sonu hedeflerini tutturabilmek için artırılan tempo nedeniyle iş yüklerinde hiçbir azalma olmadığını dile getirdi. Ford işçisi “Biz yürüyen bantta çalışıyoruz. Herkes araca vaktinde parçayı takmak zorunda. Herkes dip dibe çalışıyor. Bu çalışma şartlarında önlem almak, sosyal mesafe kuralına uymak imkansız. Giriş, çıkışlar, yemekhane, soyunma odaları, sosyal tesis bunların hepsi aynı anda kullanılan alanlar. Sadece tek bir arkadaş pozitif olsa bunun diğerlerine bulaşma riski çok fazla. Ayrıca artık servislerde aynı koltukta iki kişi oturuyoruz. Bize söylenen yeni alımlarla sayının arttığı, servis kapasitesinin yetersiz kaldığı, P plakasız araçlarla taşıma yapılmasına Valilik izin vermediği için bu kararın alındığı şeklinde. Şimdi bunun sonucunu yaşıyoruz. Bu durumda kim suçlu? Fabrika yönetimi mi, Valilik mi, buna izin veren üyesi olduğumuz sendika Türk Metal mi?​” diye konuştu.

Fabrikada tek bir vaka görülmeden mart ayının sonunda üretime ara verildiğini hatırlatan başka bir Ford Otosan işçisi şöyle devam etti: “Tabi o zaman global bir duruş vardı, Türkiye fabrikaları da durdu. Biz o zaman bu duruş işçileri düşündükleri için değil her yer durduğu için yapıldı demiştik. Maalesef ki haklı çıktık. Şimdi vaka sayıları artışa geçmiş, görünen o ki tam bir kapanma olmadıkça da daha da çok artacak. Virüs ilk ortaya çıktığında Türk Metal patronlarla bir mutabakat imzalamıştı, orada diyordu ki fabrikada vakalar görülürse çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanacağız. Patron üretime ara vermiyorsa şimdi bunu yapmak gerekmiyor mu? Bu işin şakası yok, sağlığımız, hatta can güvenliğimiz tehlikede. Hiç vakit kaybedilmeden bir an evvel fabrikada üretime en az 14 gün ara verilmeli ve tüm çalışanlar evde izole edilmeli. Bu süreçte de kimse ücret ve sosyal haklarda kayıplar yaşamamalı, ücretli izin verilmeli.”

ÖNCEKİ HABER

Eczacılar profillerini karartıyor: Yaşatmak için yaşamak istiyoruz

SONRAKİ HABER

Libya’da mülteciler ve göçmenler mahsur 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...