22 Eylül 2020 10:31

HDP’li Önlü, Munzur Üniversitesindeki usulsüzlüklere ilişin soru önergesi verdi

Munzur Üniversitesi’nde (MÜ) iki dönemdir rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Ubeyde İpek’in usulsüzlük yaptığı iddiaları üzerine HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü soru önergesi verdi.

Fotoğraf: HDP Basın Bürosu

Paylaş

Munzur Üniversitesi’nde (MÜ) iki dönemdir rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Ubeyde İpek’in usulsüzlük yaptığı üzerine Bianet’in hazırladığı haberin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü soru önergesi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verilen önergede “Geçmişte kadın öğrencilere yönelik taciz olaylarının yaşandığı ve bunu teşhir etmek isteyen öğrencilerin üniversiteden uzaklaştırıldığı Munzur Üniversitesi, bu kez de usulsüzlükler, liyakatsiz atamalar ve hemşericilikle gündeme gelmektedir.” denilerek Rektör İpek hakkında soruşturma başlatılacağı sorusu Selçuk’a yöneltildi. 

İDDİALARA İLİŞKİN SORULAR

Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek’in görevi boyunca usulsüzlükler yaptığı, 2018 yılında kardeşi Seda İpek Gündüzalp için iki ayrı akademik kadro ilanı açtırıp kazanmasını sağladığı, doktora denkliği olmayan Şehmus Kurtuluş’un 5 yıl boyunca usulsüz bir biçimde öğretim üyesi olarak çalışmasını sağladığı, bu durumun YÖK tarafından tespit edilmesi sonucu Şehmus Kurtuluş’u Tunceli Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet programına öğretim görevlisi olarak atadığı iddialarına dair Önlü’nün verdiği önergede şu sorular yer aldı:

  1. Munzur Üniversitesi’nde iki dönemdir rektörlük görevini yürüten Ubeyde İpek hakkında basına ve kamuoyuna yansıyan iddiaların araştırılması adına bakanlık olarak bir soruşturma başlatacak mısınız?
  2. Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek’in kardeşi Seda İpek Gündüzalp için iki ayrı akademik kadro ilanı açtırdığı iddiaları doğru mudur? Rektör Ubeyde İpek’in kız kardeşi ve yeğeni şu an Munzur Üniversitesi’nde mi çalışmaktalar? Çalışıyorlarsa ne zaman ve hangi kriterlere göre akademik kadroya alınmışlardır?
  3. Doktora denkliği olmadığı halde Şehmus Kurtuluş’un 5 yıl boyunca Dr. unvanıyla usulsüz bir biçimde çalıştığı iddiaları doğru mudur? Bu durumun YÖK tarafından tespit edilmesi sonucu Şehmus Kurtuluş’u başka bir bölüme atadığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise bu duruma sebep olan kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Şehmus Kurtuluş şu an hangi unvanla hangi bölümde görev almaktadır?
  4. Rektör Ubeyde İpek makam şoförü olan Yunus Başarır’ı açık öğretim fakültesini bitirdikten hemen sonra iletişim fakültesine fakülte sekreteri olarak atamış mıdır?
  5. Üniversitede kadrolu kaç profesör vardır? Rektör İpek göreve geldiği günden beri dekanlık, rektör yardımcılığı gibi üst düzey idari görevler için Fırat Üniversitesi’nden kaç kişi görevlendirme yapılarak bu makamlara getirilmiştir? 
  6. Rektör Ubeyde İpek’in hemşericilik yaptığı ve kendi akrabalarını üniversiteye aldırdığı iddiaları doğru mudur? Munzur Üniversitesi’nde görev alan dekan, akademik personel ve idari müdürlerin kaçı Elazığlıdır?
  7. Munzur Üniversitesi’nde doktorasını bitirdiği halde yıllardır kadro bekleyen akademisyenler var mıdır? Varsa bu kişiler neden bekletilmektedir? (Dersim/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasındaki teknik toplantıların 5'incisi başladı

SONRAKİ HABER

Bakan Akar, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...