18 Ağustos 2020 10:42

Sağlık emekçileri isyanda: Hakkımızı alamıyoruz, tükeniyoruz

Sağlık emekçileri yaptıkları açıklamada, pandemi sürecinde olağanüstü çalışmanın karşılığını alamadıklarını, adil olmayan uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Pandemide özveriyle ve canları pahasına sağlık hizmeti veren sağlık emekçileri, yetkililere seslendi: "Sağlık emekçileri tükeniyor."

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şubesi üyesi sağlık emekçileri, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi acil servis önünde bir araya geldi. Burada yapılan açıklamada, sağlık emekçilerinin pandemi sürecinde olağanüstü çalışmalarının karşılığını alamadıkları ve adil olmayan uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekildi.

"MORAL, MOTİVASYONUMUZ DÜŞÜK"

SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol, sağlık emekçilerinin tükendiğini söyleyerek sağlıkçıların durumunu “Çok yorgun, moralsiz ve motivasyonsuz” olarak niteledi. Pandemi sürecinde gösterdikleri olağanüstü çalışmanın karşılığını alamamak, horlanmak, adil olmayan uygulamalarla karşı karşıya kalmanın bunun daha yoğun yaşanmasına neden olduğunu belirten Erol “Birçok arkadaşımız hayatını kaybetti, hastalandı. Sağlık emekçileri arasında emeklilik isteyen ve istifa ederek farklı alanlara yönelenler oldu” dedi.

"EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ"

Sağlık emekçilerinin ekonomik olarak emeklerinin karşılığını alamadığını söyleyen Erol, “Üç ay tavandan ek ödeme büyük haksızlıkların yaşanmasına neden oldu. Adaletsiz ödemeler hayal kırıklığı yaşattı. Sağlık emekçileri basında söylendiği gibi öyle çift maaş almıyor” bilgisini verdi.  Sağlık emekçilerinin geçinemedikleri için ikinci bir iş yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Erol, “Hükümet koşullarımızı iyileştirmek yerine nöbet ücretlerine yaptığı zamların propagandasını yapıyor. Hekimler, hemşireler, laborantlar daha birçok meslek grubu nöbet paralarına tamah eder durumda” dedi. Kovid hastası oldukları için aldıkları rapordan kaynaklı maaşlarının eksik ödendiğini, hastaneler zarar ediyor diye performans ödemelerinin kesildiğini anlatan Erol “Kovid servislerinde çalışan arkadaşlarımız ek ödemeden yararlandırılmadı. Kovid’in iş kazası ve meslek hastalığı olması taleplerimiz reddedildi” diye konuştu.

HÜKÜMETE SESLENDİLER

“Bir taraftan balkonlardan alkışlanırken, diğer yandan hastanelerde sağlıkçıya şiddet devam etti” diyen Erol, hükümete seslenerek şunları söyledi:

“Biz sağlık emekçileri ay sonunda tek kalemde maaşlarımızın yoksulluk sınırına çıkarılmasını istiyoruz. Seçimlerde söz verilen 3600 ek gösterge ve 5 yıla 1 yıl fiili hizmet süresinin eklenmesi için bir an önce yasa çıkarılmasını istiyoruz. Müteahhitlerin vergi borçları affedilirken biz kamu emekçilerinin vergileri daha maaş ödenmeden kesiliyor, vergide adalet istiyoruz. Çalışma ortamlarımızın iyileştirilmesini, ekipman eksikliklerinin standartlara uygun olacak şekilde giderilmesini istiyoruz. Kovid 19 pozitif sağlık personeli arkadaşlarımızın iş kazası meslek hastalığı olarak tanımlanmasını istiyoruz.”

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Batman'da uzman çavuşun tecavüzüne uğrayan İ.E. yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Arjantin’de sağ muhafeletten "karantina karşıtı" miting

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...