13 Ağustos 2020 05:23

SES Adana Şube: Adana’da günlük ortalama 300 Kovid-19 testi pozitif çıkıyor

Adana’da günlük ortalama 300 kişinin test sonucunun pozitif çıktığını belirten SES Şube Eş Başkanı Halide İnci, 11 Ağustos'ta 600 kişinin testinin pozitif çıktığını söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hamdullah KESEN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Eş Başkanı Halide İnci, koronavirüste (Kovid-19) son durumu Mezopotamya Ajansına değerlendirdi.

İnci, 1 Haziran tarihinden sonra atılan “normalleşme” adımlarıyla pandeminin giderek yayıldığını, vaka sayılarının gizlenirken, hasta sayısının gün geçtikçe artığına değindi.

VAKALAR ARTIYOR

Hükümetin "normalleşme" adımlarını eleştiren İnci, hükümetin ekonomik kaygılarıyla pandemiyle dair uygulamaların vaka sayılarının artmasına neden olduğunu ifade etti. Kovid-19 algoritmasının güncelleştirildiğini, hafif pnömoni kabul edilen solunum sıkıntısı ve nefes darlığı olmayıp, beslenme zorluğu yaşamayanlara hidroksikolorokin veya favipravir verilerek evlerde tedavisine devam edildiğini belirten İnci, “ASM çalışanları evlere gitmiyor, telefonla sorgulama yapılıyor. Bu da gerçek bir filyasyon değil aslında. İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri evde takip yapıyor ama onlar da tüm vakalara yetişmiyorlar” diye konuştu.

İnci, kentte vaka sayılarının artış gösterdiğini, bunun üzerine valilikçe tüm alanlarda maske takma zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı.

HASTALAR YER BULAMIYOR

İnci, kentte günlük ortalama 300 kişinin test sonucunun pozitif çıktığını, kentin farklı hastanelerinde 400 ila 500 hastanın tedavi edildiğine dikkati çekti. İnci, “Valilik tarafından yapılan açıklama ve maske zorunluluğunun getirilmesi de vaka sayılarındaki artışı destekliyor. Hastanelerde pozitif vakalara yer bulunamıyor. Bu yüzden solunum sıkıntısı olmayan kişilere ilacı verilerek evde takip ediliyor. Buna rağmen yatması gereken bazı hastaların acillerde yer beklediğini biliyoruz.  Özellikle sağlık çalışanlarında pozitif oranı normalleşme sürecinden sonra artmış durumda. Yine resmi sayıları bilmemekle birlikte işyerlerinden edindiğimiz bilgilerle; pozitif sağlık çalışanı sayısı sadece bir hastanede Haziran'dan sonra pozitif çıkan sağlık emekçisi sayısı 100'dur. 11 Ağustos'ta Adana'da resmi olmayan verilere göre, 600 kişinin testinin pozitif çıktığı belirtiliyor” dedi.

BİRİNCİ DALGA BİTMEDİ

“Vakalar azalma seyrine girmişken bu şekilde birden artmasını normalleşme sürecinden bağımsız düşünemeyiz. Şu anda ikinci dalga yaşanmıyor. İkinci dalga demek için ülkenizde vaka sayısının oldukça düşmesi gerekirdi" diyen İnci, azalma seyrine giren bir pandeminin, daha birinci dalga bitmeden tekrar arttırdığını dile getirdi. İnci, şöyle devam etti: "Alınan önlemler zaten yetersizdi, salgını bitirecek gibi değildi ama en azından artışı azaltmıştı, kademeli bir şekilde açmak yerine tüm kısıtlamalar birden kalkınca birinci dalga bitmeden tekrar yükselişe geçmiş oldu. Korkunç senaryoya hazır mıyız? Değil gibi görünüyoruz. Daha okulların ne olacağı bile belli değil. Grip (influenza) mevsimi geldiğinde koronadan ayırmak mümkün olmayacak. Sağlık çalışanları tükendi, tüm yük omuzlarında, artışla beraber tükenmişlik de artacak. Yapılması gerekenler belli aslında. Ekonomik kaygılarla açılan yerler geri kapatılmalı. Devlet vatandaşına destek olmalı ki vatandaş işe gitmediği veya iş yerini açamadığı hâlde sıkıntı yaşamasın. Eylülde vaka artacak deniliyordu hep, okullarımızla ilgili fiziki yapı olarak hiçbir şey yapılmadı, oysa bir plan dahilinde seferberlikle belki de çoğu okul eğitime uygun hale getirilebilirdi. Eylül ayında grip vakalarında artış olması ihtimali nedeniyle grip aşısı temini için bakanlık gerekli çalışmaları bir an önce yapmalı. Tüm sağlık çalışanlarına düzenli test yapılmalı. Kovid-19 meslek hastalığı ve iş kazası sayılmalı. Birinci basamak; hem aile sağlığı merkezleri hem de filyasyon ekipleri güçlendirilmeli.” (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yaklaşık 2 milyon işçi ücretsiz izne çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Hatay Eşrefpaşa semt pazarına çıkanlar: İki poşetle eve dönüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...