09 Temmuz 2020 12:28

Avukat Tugay Bek’e "polis" soruşturması: Paylaşımlar değil, şiddet suç

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında soruşturma açılan Avukat Tugay Bek "Polisin yanlış bilgilendirmesini deşifre ettik, soruşturma açıldı" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Olcay AYTÜRK
Adana

Avukat Tugay Bek hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı. Ali el Hemdan’ın öldürülmesine dair paylaşımlar da dahil soruşturmaya konu edilen paylaşımların tümünde “polis” ifadesinin geçtiğini dile getiren Bek, Savcının herhangi bir talimatı olmaksızın emniyetin kendiliğinden sosyal medya taraması yapıp bu konuda bir soruşturma başlatmış olduğunu belirterek bu durumun başlı başına bir hukuksuzluk olduğunu ifade etti.

"SORUŞTURMADAN ÖNCE POLİS SOSYAL MEDYA TARAMASI YAPTI"

Bek hakkında 11 ayrı paylaşımdan dolayı “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” iddiası ile soruşturma açıldı. Sosyal medya hesabının geriye dönük olarak 2014 yılına kadar tarandığını ancak asıl incelemelerin Ali Hemdan’ın Adana’da öldürülmesinden itibaren yaptığı paylaşımlarda yoğunlaştığını ifade eden Bek, “Cinayetin kaza sonucu gerçekleştiği” yönündeki açıklamalarda bulunan emniyetin açıklamalarının doğru olmadığını kamuyu ile paylaşmaları ile ilgili olduğunu söyledi.

Yanlış bilgilendirmelerin önüne geçen insan hakları savunucularının hakkında savcının herhangi bir talimatı olmaksızın emniyetin kendiliğinden sosyal medya taraması yapıp soruşturma başlattığını dile getiren Bek, bunun başlı başına bir hukuksuzluk olduğunu belirterek avukatların insan hakları savunucularının tedirgin etme, korkutma, sindirmeye yönelik bir soruşturmayla karşı karşıya olduklarını vurguladı.

"POLİSİN YANLIŞ BİLGİLENDİRMESİNİ DEŞİFRE ETTİK, SORUŞTURMA AÇILDI"

Olayın gününün hemen ardından Adana Barosu, İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği olarak olayın aydınlatılması için olay yerinde inceleme yapıp Hemdan’ın ailesi ile görüştüklerini ifade eden, Bek, şunları söyledi:

“Cumhuriyet savcısıyla da görüştük. İncelemelerimizi yaptığımız tarihte zaten bu cinayeti işleyen polis memuruna tutuklanma kararı verilmişti. Ondan sonraki süreçte de zaten emniyet yine bu olayın kaza olduğu yönünde basına değişik defalarda bilgilendirmede bulunmaya devam etti. Bizim hedef haline getirilmemiz de tam burada ortaya çıkıyor. Polisin, emniyetin kamuoyunu yanlış bilgilendirmesini bizim deşifre etmemiz buradaki yalanları ortaya çıkarmamız, gerçeğin peşinde koşuyor olmamız Ali Hemdan’ın kasten bir polis memuru tarafından öldürüldüğü sonucunda buna ilişkin delilleri ortaya koymamız nedeniyle emniyet tarafından hedef haline getirildiğimizi düşünüyoruz.” 

"PAYLAŞIMLAR DEĞİL, ŞİDDET SUÇ"

Bek, “Diğer paylaşımların da temelini de polisin sokakta yaratmış olduğu terör, insan haklarını ihlalleri oluşturmakta” dedi ve şunları ekledi:

“Polisin sokaklarda kameralara insanları döverken işkence ederken öldürürken yakalanmışsa bu yakalanmayı paylaşmayı polis kendisine yönelik bir hakaret olarak değerlendirmiş, oysa suç teşkil eden bize göre bunları paylaşmak değil bu fiillerde bulunmanın kendisidir. Polisin burada rahatsızlığı bu konuda kamuoyu oluşturmaya yönelik çabalar olduğu düşüncesindeyiz. Biz esasen bu paylaşımlarla bu suçları işleyen polis memurlarının yargı önüne çıkartılıp cezalandırılmasını beklerken bunu talep eden insan hakları savunucularının hakkında soruşturma açılmasının da başlı basına bir hukuksuzluk olduğu düşüncesindeyiz.”

ÖNCEKİ HABER

Kimya Mühendisleri Odası: Tanık beyanları ihmallere işaret ediyor

SONRAKİ HABER

Öldürülen mülteci Ali el Hemdan'ın davasında tanığın ifadesi polisi yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...