22 Mayıs 2020 11:01

Ali Hemdan’ı öldüren polis 9 Temmuz’da yargılanacak | "Davanın peşini bırakmayalım"

ÇHD ve İHD Adana şubeleri ile Adana Barosu cinayetin örtbas edilmemesi ve cezasızlık politikasına son verilmesi için davaya sahip çıkma çağrısı yaptı.

Fotoğraf, Ali El Hemdan'ın Facebook sayfasından alınmıştır.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Suriyeli 18 yaşındaki mülteci Ali el Hemdan’ın polis tarafından öldürülmesine dair, üst sınırı müebbet hapis cezası olan “kasten öldürme” suçundan açılan davanın ilk duruşması 9 Temmuz 2020 tarihinde Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Adaletin sağlanması için bu tür davaların takibinin önemli olduğunu ifade eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana şubeleri ile Adana Barosu Evrensel'e yaptıkları açıklamalarda kamuoyunu davayı takip etmeye çağırdı.

İddianameye yansıyan Kriminal Polis Laboratuvarı raporuyla kamera görüntüleri arasında polisi aklamaya yönelik çelişki olduğunu ifade eden ÇHD avukatlarından Ümit Büyükdağ, cezasızlık politikalarının sonucu olarak bu tür davaların örtbas edilmeye çok uygun davalar olduğunu belirterek “Örtbas edilmemesi için avukatlara çok görev düşüyor. Etkili bir takip yapılması gerekiyor” dedi. Cezasızlık politikasının sonucu olarak kolluk kuvvetlerinin bu cesareti gösterebildiğini ifade eden Büyükdağ, “Bir ceza almayacaklarını bilerek hareket ediyorlar. Bunların bir daha gerçekleşmemesi için faillerin etkili bir biçimde cezalandırıldığının görülmesi gerekiyor” dedi.

ADANA BAROSUNDAN DAVAYA KATILMA KARARI

Adana Baro Başkanı Veli Küçük, dosyanın ve iddianamenin detaylarını aldıktan sonra davaya katılma talebinde bulunacaklarını ifade etti. Polis Kriminoloji Raporu’nun görüntülerde açık hedef göstererek yapılan bir atış söz konusu olduğunu ifade eden Küçük, “Duvardan ya da sert bir cisimden sekerek parçasının isabet ettiği gibi çok zorlama ve üzerine gidilmemesi durumunda polis memurunu kurtarmaya dönük gerçeğe aykırı bir rapor söz konusu. Burada Adli Tıp Kurum ve üst düzey bilirkişi raporu alındıktan sonra Polis Kriminoloji Laboratuvarında bu raporu veren görevliler hakkında da yasal işlem yapmak lazım. Adaleti yanıltmaya çalışmak suçunu içerebilir bu davranış” dedi.

"ETKİLİ YARGILAMA ŞART"

Olay yerini inceledikten sonra ÇHD ve Baro ile birlikte rapor hazırlayan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, raporda belirttikleri birçok hususun iddianamede geçtiğini belirterek “Dava açılması yetmez. Etkili bir yargılamanın da yapılması gerekir. Bu yüzden bu davayı gözlemci olarak takip edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Kent Konseyleri Platformundan kayyum tepkisi: Hukuk ve demokrasi ön şartımız

SONRAKİ HABER

İzmir’de sağlıkçılar ek ödeme adaletsizliğine karşı açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...