16 Haziran 2020 00:41

Esnaf 3 ayda ya borca battı ya dükkan kapattı

Esnaf pandemiden dolayı işyerlerini kapatarak faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı. İşyerini kapatmayanlar da ayakta kalabilme mücadelesi veriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Kenan ÇETİN
İzmir

İzmir Buca’da esnaflar, hükümetin Hazine ve Maliye Bakanı’nın esnafa yardım yapıldığına dair açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, esnafın bugün ayakta kalabilme mücadelesi verdiğini söyledi.

Buca’nın Gediz bölgesinde birçok esnaf pandemiden dolayı işyerlerini kapatarak faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı. İşyerini kapatmayanlar da ayakta kalabilme mücadelesi veriyor. Yeniden açılan dükkanlar borçla döndürülüyor. 

"ÜÇ AY ÖNCEKİ İŞLER YOK" 

Kahvehane İşletmecisi Cemal Erdem, üç ay kahvehanelerin kapalı kalmasının kendilerini ekonomik olarak çok zora soktuğunu, şu an eskisi gibi müşterilerinin olmadığını belirtti. Martta kahvehaneler kapatılınca yanında çalışan bir emekçiyi işten çıkarmak zorunda kaldığını ifade eden Erdem, “Borçlarımız vardı onların ödemesini mecbur erteledik. Evimin geçimini çok zor koşullarda sağlayabildim. Hükümetin verdiğini söylediği yardımlardan biz hiç yararlanmadık. Şu an işyerim açık ama 3 ay önceki işlerimiz yok” dedi.
Berber Vedat Arslan da işyeri 3 ay kapanan bir küçük esnaf. Berber dükkanının kirasını ödeyemediğini belirten Arslan, “Dükkanımda üç çalışanım var, çoğu işyeri işçi çıkardı ama ben işten çıkarmadım, ekonomik olarak zorlanarak, borçlanarak çalışanların ücretlerini ödedim. Maliye Bakanı’nın bahsettiği esnafa ekonomik yardımı biz hiç görmedik. Devletin bize sağladığı bir yardım olmadı” dedi. Arslan, işyerinin açıldıktan sonra uygulamaya konan özel hijyen uygulamaları nedeniyle giderlerinin daha da arttığını ifade ederek, “İnsanlar ekonomik sıkıntı içindeler, virüsten de korku var. Bu nedenle berberlerde tıraş olmayı erteliyorlar. Eski işlerimiz şu an yok” dedi.

3 AYIN BEDELİ 25 BİN LİRA BORÇ 

Bir başka Kahvehane İşletmecisi Engin Yılmaz, işyerinin ve evinin kira olduğunu üç aylık sürede 25 bin liraya yakın borcunun biriktiğini ifade ederek, “Esnaf olarak işlerimizi yürütebilmemiz için devlet tarafından 5 kuruş yardım yapılmadı. Bu üç aylık sürede sadece 1000 liralık pandemi yardımını da zorla alabildik. Ben içinde bulunduğum bu durumu CİMER’e de yazdım ama olumlu cevap alamadım” dedi. Elektrik ve suyun kesilmemesi için borçlandığını söyleyen Yılmaz, “Evliyim, çocuğum var, evim de kira. Kahvehaneyi kapatınca bizim evin geçimini babam sağladı, o yardım etmese aç kalırdık” dedi.

"HANGİ ESNAFA YAPILMIŞ Kİ BU YARDIMLAR?"

Tuhafiye dükkanı işleten Mehtap Deli, dükkanını yaklaşık bir ay kapatmak zorunda kaldığını, dükkanın da evinin de kira olduğunu ifade ederek, “Kirayı borçlanarak ödemek zorunda kaldım. Burası 8 metrekarelik bir dükkan, üç çocuğum var, eşim işsiz. Oğlum askerden yeni geldi, iş arıyor ama bulamıyor” dedi. Bakanın esnafa kredi verileceğini açıklaması üzerine bütün bankalara başvurduğunu ifade eden Deli, “Özel bankalar başvurumu değerlendirmeye dahi almadı. Halk Bankasına özellikle başvurdum, o da daha önceden kredi ödemem olduğu gerekçesiyle vermedi” dedi.

Saliha Yılmaz, on yıldır gelinlik, nişanlık imalatı ve satışı yapıyor. İki buçuk ay dükkanını kapatmak zorunda kaldığını belirten Yılmaz, “Ben altmış yaşındayım. Bu zamana kadar ekonomik olarak bu kadar zorlandığımız bir dönemi hatırlamıyorum. Ben aynı zamanda emekliyim, çalışmadığımız zamandaki giderleri ve dükkan kiramı emekli maaşım da yetmediği için bankadan kredi çekerek ödemek zorunda kaldım. Yani borçlanarak işi yürütmeye çalışıyoruz. Ben hükümetin küçük esnafa yaptığını söylediği yardımları hiç görmedim, çevremdeki esnaflardan alan da duymadım. Hangi esnafa yapılmış ki bu yardımlar” diye soruyor.

Reklam