02 Haziran 2020 06:41

Koza Halı’da mesaiye kalmadığı için işten atılan işçiler oturma eylemine başladı

Gaziantep OSB’de kurulu Koza Halı fabrikasında işten atılan DİSK Tekstil üyesi üç işçi, fabrika önünde oturma eylemine başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Gaziantep OSB’de bulunan Koza Halı fabrikasında çalışan ve pazar mesaisine kalmak istemediği için işten atılan DİSK Tekstil üyesi üç işçi, işyerinin önünde oturma eylemine başladı. İşçiler, işe dönene kadar eylemlerine devam edeceklerini bildirdi. 16 Mayıs cumartesi günü, pazar mesaisine kalmaları için zorlanan üç Koza Halı işçisi, buna karşı çıkmış ve ardından istifaya zorlanmıştı. İstifa etmeyi kabul etmeyen işçiler kapı dışarı edilmişti. Evlerine işten atıldıklarına dair yazı geldiğini ve işten çıkarılma gerekçesinin maske takmadıkları olduğunu söyleyen işçiler, gelen yazıda, tazminatsız şekilde işten çıkarıldıklarının yazdığına değindi.

“YASAĞA RAĞMEN DIŞARI ATTILAR”

Fabrikanın önünde bekleyen işçilerden Mustafa Yüksek, işçi çıkarma yasağı olmasına rağmen kapı önüne konduklarını ifade ederek, “Birkaç hafta önce pazar günü gelmeyeceğimizi söylediğimiz için bizi kapının önüne koydular. İşçi çıkarma yasağı olmasına rağmen bizi dışarı attılar. Biz hakkımızı arıyoruz” dedi.

İŞÇİLERE HAKARET VE KÜFÜR!

Musa Balcı ise pazar günü resmi tatil olduğu için işe gelmemelerinin hakları olduğunu aktarırken, “Pazar günü mesaiye kalmamak benim hakkım olduğu için çalışmayacağımı söyledim. Sonrasında bizi istifaya zorladılar. Kabul etmeyince de hakaret ve küfür ederek bizi dışarı attılar” ifadelerini kullandı. 20 Mayıs’ta Mustafa Yavuz’un ve Mustafa Yüksek’in evine kâğıt gittiğini, kamera kayıtlarına bakılarak maske takmadıkları için iş akidlerinin fes edildiğini söyleyen Balcı, “bana henüz yazı gelmedi ancak gelecektir. 8 saat ben maskeyi nasıl ağzımda tutayım, ister istemez nefes almak için ağzımdan indiriyorum. Zaten günlük bir maske veriyorlar. Her maskenin iki saat ömrü olduğunu söylüyorlar ancak ben bunu sekiz saat boyunca kullanıyorum. Siz düşünün artık ne kadar sağlıklı koşullarda çalışıyoruz” diye konuştu.

“MASKE BAHANE”

İşten atılan diğer işçi Mustafa Yavuz ise maske takmamanın bahane olduğunu, asıl meselenin pazar mesaisine karşı çıkmaları olduğunu belirtirken “Eve yazı göndermişler, maske takmadığımız için tazminatsız şekilde işten atıldığımız yazıyor. Benim gibi maskesi çenesinin altında olan pek çok işçi var. Ne yapalım, saatlerce maskeden bunalıyoruz, arada sırada çenemizin altına çekiyoruz” dedi. Müdürün kendilerine ‘Bu fabrikada işiniz yok, gidin istediğiniz yere şikayet edin’ dediğini aktaran Yavuz “Biz 155’i aradık, CİMER’i aradık ancak olumlu bir sonuç alamadık. Mağdur olduk, hakkımızı alana kadar sendikamızla birlikte burada beklemeye devam edeceğiz” dedi.

“PATRONLAR KENDİLERİNE UYGUN YASALARI KABUL EDİYOR”

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi bünyesindeki İşçi Hakları Komisyonu üyesi Avukat Ergin Sözen de işçileri ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Sözen, 17 Nisan’da resmi gazetede yayınlanan yasaya göre, üç ay işten çıkarma yasağı olduğunu, işçilerin ancak ahlak kurallarını ihlal ederse işten çıkarılabileceğini, işverenin yaptığının suç olduğunu söyledi. İşçilerin ahlak dışı herhangi bir şey yapmadığını belirten Sözen, “Pazar günü resmi tatil ve işçiler de çalışmak istememiş. Bu onların hakkı ancak işveren işçilere bu hakkını kullandırtmıyor. Bu da ayrı bir suç. Maalesef patronlar kendilerine uygun gördükleri yasaları kabul ediyor ancak işçilerin çıkarına olan yasal hakları görmezden geliyor” ifadelerini kullandı. Avukat Sözen, işçilerin haklarını alana kadar yanlarında olacaklarını ve ellerinden geleni yapacaklarını ekledi.

“ORTADA BİRDEN FAZLA SUÇ VAR”

Fabrikanın önünde konuştuğumuz DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise haksızlıklara karşı her türlü meşru ve demokratik haklarını kullanacaklarını söyledi. İşçilerin haksız gerekçelerle işten atıldığını söyleyen Türkmen “İşçi arkadaşlarımızın ve sendikamızın ortak talebi, arkadaşlarımızın işe geri alınması” dedi. İşten çıkarmanın yasak olduğu bir dönemde üç işçinin işten atıldığını, üstelik bunun resmi tatil günü çalışmak istemedikleri için yapıldığını söyleyen Türkmen “Bunların yanı sıra işçi arkadaşlarımız, müdür ve vardiya amiri tarafından hakarete, baskıya, mobinge maruz kalıyor. Sendika üyesi olanlar, sendikadan istifa etmeye zorlanıyor. Yani ortada birden fazla suç var. Bu yüzden avukat arkadaşlarımız yasal işlemleri başlatacak” dedi.

“BÜTÜN MÜCADELE YÖNTEMLERİNE BAŞVURACAĞIZ”

İşten çıkarılan üç işçinin başlattığı fabrika önündeki oturma eyleminin talepler karşılık bulana kadar devam edeceğini söyleyen Türkmen, “Biz de sendika olarak üç işçi arkadaşımız işe alınıncaya kadar, bu fabrikadaki haksızlıklar son buluncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bütün üyelerimizle ve işçi arkadaşlarımızla birlikte meşru demokratik, bütün mücadele yöntemlerine de başvuracağız. O yüzden biz bu vesileyle başta Koza Halı işçilerine patronların haksız, hukuksuz, kural ve yasa tanımayan uygulamalarına karşı birlik olma, örgütlenme çağırısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Facebook çalışanlarından Mark Zuckerberg’e Trump tepkisi  

SONRAKİ HABER

Batman'da SES üyelerine uygulanan sürgün politikasına yurt çapında tepki gösterildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa